Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Υποβαθμίζεται το τελωνείο Πρέβεζας

Υποβαθμίζεται το τελωνείο ΠρέβεζαςΣε απαξίωση οδηγείται η Τελωνειακή Υπηρεσία αφού η πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει την υποβάθμιση των Τελωνείων Πρέβεζας , Ιωαννίνων, και Άρτας.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που προτείνει η Επιτροπή τα τελωνεία Α’ Τάξης Ιωαννίνων και Πρέβεζας, που διαθέτουν από 6 έως 15 υπαλλήλους μετατρέπονται σε Β’ Τάξης. Επίσης, το τελωνείο Β’ Τάξης Άρτας γίνεται Γ’ Τάξης και παραμένουν τα τελωνεία Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Κακαβιάς με κατάργηση των τμημάτων διοικητικής υποστήριξης και δικαστικού, όπου υπάρχει.Τέλος, παραμένουν ως έχουν τα τελωνεία Β’ Τάξης Μαυροματίου και Μέρτζιανης.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο παραμένει το τελωνείο Ηγουμενίτσας Α’ Τάξης και το τελωνείο Κακαβιάς και υποβαθμίζεται σε Γ’ από Α’ Τάξη το τελωνείο Ιωαννίνων και το Τελωνείο Πρέβεζας.
Τα τελωνεία Άρτας και Λευκάδας γίνονται τοπικά τελωνειακά γραφεία, ενώ παραμένουν ως έχουν τα συνοριακά τελωνεία Μαυροματίου και Μέρτζιανης.
Στην πρόταση προβλέπεται ακόμη η κατάργηση των διευθύνσεων ΣΔΟΕ Ηγουμενίτσας και Ιονίων Νήσων και προτείνεται η μετεγκατάσταση του ΣΔΟΕ Ιωαννίνων στο κτίριο της ΔΟΥ με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.
Η πρόταση της Επιτροπής για την αναδιάρθρωση των οικονομικών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων τα τελωνεία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των εργαζομένων, όσο και από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων.
Το ζήτημα που θέτουν οι ενώσεις των εργαζομένων είναι ότι το σχέδιο λαμβάνει υπόψιν μόνο τις οικονομικές ωφέλειες που θα προκύψουν από την κατάργηση των θέσεων ευθύνης, παραγνωρίζοντας ότι ο αριθμός των υπαλλήλων, που είναι το κριτήριο για τις αλλαγές, δεν είναι αυτός που θα έπρεπε σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις.
Οι φόβοι για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας υποβάθμισης εκφράζονται και από τον πρόεδρο της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου – Κέρκυρας Πέτρο Λυκίδη, ο οποίος σημείωσε ότι το μόνο που θα επιτύχει η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι η αύξηση του κόστους των προϊόντων και η μείωση των εξαγωγών.
Η Ομοσπονδία τελωνειακών υπαλλήλων αναφέρει ότι στην εν λόγω πρόταση δε διαφαίνεται καμία επιστημονική επεξεργασία, ούτε μεταφέρεται κάποιο πρότυπο από άλλη κοινοτική χώρα στο χώρο της Τελωνειακής Διοίκησης και τονίζει ότι παραγνωρίσθηκε ότι, πέραν του εισπρακτικού της χαραχτήρα, η Τελωνειακή Υπηρεσία συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια και στην προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου, στην προστασία της κοινότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό (προϊόντα απομίμησης και παραποίησης), στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων, εκρηκτικών κ.λπ.
Η διοίκηση της ομοσπονδίας τονίζει ότι η εν λόγω πρόταση δε μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί δε διασφαλίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας μας, τα δημοσιονομικά συμφέροντα της χώρας και της κοινότητας. Αντίθετα, συντελεί στην απορρύθμιση και απαξίωση της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

πηγη