Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

BΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: «Πρέπει να ξαναβρούμε την προοδευτική φυσιογνωμία και πολιτική μας ταυτότητα.»

Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίστηκε η παρέμβαση του Βασίλη Ιωάννου, μέλους  της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στην συγκέντρωση της Δημοτικής οργάνωσης , που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεοφάνειο  με κεντρικό ομιλητή το Θάνο Μωραϊτη.

Ο πρώην Νομάρχης και πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε  τη συγκέντρωση ελπιδοφόρα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στο νομό ,  τόσο για τη μαζικότητα της ,  όσο κυρίως για τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων τους οποίους και κάλεσε να πάρουν ενεργά μέρος στις διαδικασίες του Συνεδρίου , ασκώντας μεν κριτική για όσα αρνητικά έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα , αλλά και  καταθέτοντας συγκεκριμένες   προτάσεις οι οποίες , όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου,  θα αποτελέσουν το αναγκαίο οξυγόνο για το μέλλον και την προοπτική  της  παράταξης.
Παραθέτουμε  μερικά αποσπάσματα από την παρέμβαση του κ. Ιωάννου.
«Το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε , τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου, έχει κλείσει τον πολιτικό και ιστορικό του κύκλο.
Πλήρωσε και πληρώνει ακόμη και σήμερα τεράστιο πολιτικό κόστος για την πολιτική των μνημονίων, τις λαθεμένες επιλογές και παραλείψεις της ηγεσίας αλλά και τις προσωπικές στρατηγικές των  κορυφαίων στελεχών του, μερικά εκ των οποίων ακόμη και σήμερα συνεχίζουν με τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές τους να προκαλούν.
Στο χέρι μας όμως είναι , απαλλαγμένοι από τα λάθη του παρελθόντος , να κάνουμε μια καινούρια αρχή.
Γιατί όταν μετά από λίγο διάστημα  η χώρα ανακάμψει , όταν το πολιτικό και κυρίως το οικονομικό κλίμα αλλάξει και οι πολίτες απαλλαγμένοι από την  δικαιολογημένη οργή και το θυμό ,   αποτιμήσουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τα συγκρίνουν με τα όσα οδυνηρά αποφεύχθηκαν.
Όταν τότε με νηφαλιότητα συγκρίνουν τις θέσεις και τις προτάσεις  , που διαχρονικά κατέθεσαν όλα τα κόμματα ,  αναφορικά  και με τα αίτια αλλά κυρίως με  την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης,  τότε μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα  ότι θα αρχίσει και η νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ως κορμού της Δημοκρατικής Παράταξης.
Μέχρι τότε όμως,  θα πρέπει  να  έχουμε προχωρήσει σε μια βαθειά  ιδεολογική , πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση, κάτι το οποίο κάποιοι είχαμε πολύ έγκαιρα εισηγηθεί .
Έστω όμως και τώρα οφείλουμε να αναζητήσουμε την ταυτότητά μας , να  επαναπροσδιορίσουμε την προοδευτική μας φυσιογνωμία και να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες…»
Σε άλλο σημείο και αναφερόμενος στο επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ιωάννου, τόνισε ότι είναι «είναι η τελευταία  ευκαιρία για να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια και οδήγησαν την παράταξη σ’ αυτή την πολιτική και ηθική απαξίωση…
Γι’ αυτό και δεν πρέπει να είναι Συνέδριο αυτοεπιβεβαίωσης και περιχαράκωσης ,που σηματοδοτεί «ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ».
Η πολιτική συγκυρία επιβάλλει,   να είναι ένα Συνέδριο προσκλητήριο  συστράτευσης όλων των φίλων ,των μελών και των στελεχών ,  με στόχο την επανίδρυση της  μεγάλης Δημοκρατικής  Προοδευτικής παράταξης.
 Θέλουμε ένα Συνέδριο ανοιχτό και  δημοκρατικό , χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα , χωρίς ομάδες και ομαδάρχες , που θα αποτελέσει  αφετηρία για νέα συσπείρωση και πολιτική ενότητα .
Ένα αυθεντικό και ουσιαστικό βήμα διαλόγου και προβληματισμού,  στο οποίο επεξεργαστούμε και θα εγκρίνουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και υπέρβασης των μνημονίων το οποίο και θα  πρέπει να αποτελέσει την  πρόταση μας για την Ενότητα και την Αναγέννηση  της Κεντροαριστεράς .
Ένα Συνέδριο στο οποίο θα συμφωνήσουμε για όλα ,  από  τη στρατηγική της παράταξης και  τις πολιτικές  συμμαχίες, από τη συμμετοχή μας ή όχι και με ποιους όρους στην Κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τις αναγκαίες τομές  και αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα (Σύνταγμα , εκλογικό σύστημα, θητείες στα όργανα και τους  θεσμούς κλπ)…  »