Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Απολογισμός της χρονιάς από την ΚΛΠ

Ολοκληρώθηκανμε την ταινία «Τα παιδιά του Παραδείσου» οι προβολές της ΚΛΠ για την χειμερινήπερίοδο 2011-2012. Συνολικά προβλήθηκαν 29 ταινίες και κόπηκαν 1455 εισιτήρια.Τα πιο πολλά (109) κόπηκαν στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Rango» – Όσκαρ ταινίας κινουμένων σχεδίων -και τα λιγότερα (20) στην ταινία «Wasted Youth». Ο μέσος όρος παρέμεινε χαμηλός(50) στα επίπεδα της περιόδου 2010-2011.


Ανάμεσα στις ταινίες, που προβλήθηκαν,ξεχώρισαν: «Ένας χωρισμός» -Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, «Τα παιδιά του Παραδείσου»,«Πίνα Μπάους», «Μέσα από τις φλόγες». Κατά γενική ομολογία οι ταινίες πουπροβλήθηκαν ήταν υψηλής αισθητικής, όλες σχεδόν βραβευμένες, με ποικιλίαθεμάτων μέσα από τη ζωή και αναμφισβήτητη καλλιτεχνική ποιότητα. Αρκετέςπραγματεύτηκαν δύσκολες ανθρωπιστικές καταστάσεις, που πάντα παραμένουν στους προβληματισμούςτων σκεπτόμενων ανθρώπων.  


Φέτος έγινανκαι προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων, καθώς και ταινιών με ηθοποιούς,προορισμένες για νέους, με θεατές μαθητές σχολείων σε συνεργασία με το «ΝεανικόΠλάνο».


Για πρώτηφορά  σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμαςπροβλήθηκαν με δωρεάν είσοδο οι βραβευμένες ταινίες του 2011, ενώ σε συνεργασίαμε την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε διήμερο αφιέρωμα στον ισπανικόκινηματογράφο.

 
Αφιέρωμαέγινε και στη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου με προβολή τηςταινίας του «Ταξίδι στα Κύθηρα».
Σεσυνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας προβλήθηκε η ταινία «Τα οπωροφόρα της Αθήνας»  και έγινε συζήτηση με την παρουσία τουσκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου και του συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου. Πρόσφατηείναι και η συμμετοχή μας στην εκδήλωση του Δήμου Πρέβεζας και της Πρεσβείαςτης Βενεζουέλας, όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Να τραγουδάς και ν’αγωνίζεσαι» με θέμα την Ορχήστρα Νέων «Σιμόν Μπολιβάρ». Προβλήθηκε ακόμασε συνεργασία με την ΕπιτροπήΑλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Πρέβεζας το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «To shoot anelephant»


Πέρα από τιςκαθαρά κινηματογραφικές της δραστηριότητες η ΚΛΠ πραγματοποίησε με μεγάληεπιτυχία συναυλία με την Έλλη Πασπαλά και τον Τάκη Φαραζή.


Είναιγεγονός ότι και φέτος η ΚΛΠ παρέμεινε μια πολιτιστική όαση στη ζωή της πόλης.  Όμως η προσέλευση του κόσμου εξακολουθεί ναείναι μικρή. Μια αιτία είναι βέβαια η οικονομική κρίση, είναι όμως και ησυνήθεια της τηλεόρασης, ο εθισμός σε εύπεπτα θεάματα, με λίγα λόγια το επίπεδοτης παιδείας μας και του πολιτισμού μας, η πενιχρή αντιμετώπιση τουΚινηματογράφου, αλλά και άλλων τεχνών από την Πολιτεία.


Στην Πρέβεζαεμφανίστηκαν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες από τον μαθητικό χώρο, που έτυχανκαι βράβευσης σε ανάλογα φεστιβάλ. Αξίζει τον κόπο να ενθαρρυνθούν και ναενισχυθούν από την Αυτοδιοίκηση και την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Εμείς για ναδιευκολύνουμε το ενδιαφέρον των νέων, έχουμε καθιερώσει δωρεάν είσοδο για τους μαθητέςκαι μειωμένο εισιτήριο για τους φοιτητές.


Από τη στιγμή που ο Δημοτικός Κινηματογράφος διέκοψε τιςπροβολές του, η ΚΛΠ είναι ο μοναδικός κινηματογραφικός φορέας της πόλης. Στόχοςπαραμένει η ανάδειξη μέσα από τον κινηματογράφο της κίνησης, των αντιφάσεων,της δυναμικής και των συγκρούσεων της ζωής, της αλήθειας, όπως την είδανμεγάλοι σκηνοθέτες, γνωστοί και άγνωστοι.


Ευχαριστούμε και δημόσια για άλλη μια φορά τον Δήμο Πρέβεζαςγια την αδιάλειπτη παραχώρηση των αιθουσών της Θεοφανείου και του ΠολιτιστικούΚέντρου για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών μας. Ήδη έχουμε ζητήσει νασυνεχίσουμε τις προβολές μας το καλοκαίρι στον χώρο του θερινού ΔημοτικούΚινηματογράφου στην Κυανή Ακτή και περιμένουμε την απάντησή του.


Ευχαριστούμε τα μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά και ιδιαίτερατην Δημοτική Ραδιοφωνία, την εφημερίδα Πρέβεζα, την Τοπική Φωνή, το περιοδικό City Voice, τις ιστοσελίδες  atpreveza, cultzine,  lefkada slow guide, prevezaguide για την στήριξή τους.
Τέλος στηρίζουμε και φέτος το 10ο Preveza Jazz Festival με την ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο»που αναφέρεται στη ζωή της διάσημης Γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίθ Πιαφ