Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Τοποθέτηση του Κώστα Μπάρκα για τον προυπολογισμό

Η κυβέρνηση με την πολιτική της στοχεύει στην οριζόντια μείωση των δαπανών σε μισθούς και συντάξεις, στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης όπως προβλέπεται από το συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 210 εκατομμύρια από προνοιακά επιδόματα και 120 εκατομμύρια από εφοπλιστές με υποσχετικό – δηλαδή χωρίς καμία δεσμευτική ισχύ σε περίπτωση καταγγελίας.
Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο εισηγητής μας, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός στην ιστορία που δεν εγγυάται τίποτα στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, δεν δίνει καμία ελπίδα και προοπτική στους πολλούς ενώ αντίθετα εξασφαλίζει και πολλαπλασιάζει τα προνόμια των λίγων.
Σε αυτόν τον προϋπολογισμό καθρεφτίζεται η πολιτική σας. Όσοι ψηφίσετε αυτόν τον προϋπολογισμό σήμερα, θα είστε υπεύθυνοι για το τι θα γίνει αύριο. Και απευθυνόμενοι στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να τους πούμε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε πως γίνεται να μην ψηφίζεις το μεσοπρόθεσμο και να υπερψηφίζεις  τον προϋπολογισμό που επί της ουσίας εφαρμόζει τον πρώτο.  Τέτοια ευθύνη μας υπερβαίνει.
Υπάρχει πρόβλημα με τον όρο “χρεοκοπία” κύριοι της συγκυβέρνησης. Όταν εσείς χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη αναφέρεστε στην πιθανότητα το ελληνικό κράτος να μην αποπληρώσει κάποιο ομόλογο, να μην είναι εντάξει απέναντι στους δανειστές του. Με αυτή τη λογική τρέξατε να αποπληρώσετε το ομόλογο κάποιου στα νησιά Κέυμαν, αξίας 476 εκατομμυρίων ευρώ, τον Ιούνιο. Μισό δισεκατομμύριο• σκεφτείτε πόσους μισθούς και συντάξεις περιλαμβάνει αυτό το ποσό. Κάποιου τζογαδόρου που δεν μπήκε καν στο PSI, άρα είχατε την επιλογή να μην το πληρώσετε. Προφανώς και δεν το κάνατε. Προφανώς και τον πληρώσατε, ως το τελευταίο σεντ.
Χρεοκοπία για το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως είναι κάτι άλλο. Χρεοκοπία είναι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 400 χιλιάδες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, χρεοκοπία είναι οι χιλιάδες αυτοκτονίες, χρεοκοπία είναι ο διαλυμένος ΕΟΠΠΥ, χρεοκοπία είναι οι λιπόθυμοι μαθητές από την ασιτία, χρεοκοπία είναι οι χιλιάδες νέοι επιστήμονες που καθημερινά φεύγουν στο εξωτερικό. Ο κος Σαμαράς, όπως και ο κος Παπανδρέου 2 χρόνια πριν, είπε ότι θα πληρώσουμε το κρατικό χρέος που εσείς το λέτε δημόσιο, μέχρι και το τελευταίο σεντ, στις ελληνικές και ξένες τράπεζες και στο κεφάλαιο. Εμείς αυτή την υπόσχεση δεν θα την κάνουμε. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα σταματήσουμε τη χρεοκοπία της κοινωνίας. 
Ο κος Σαμαράς με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα για τις αποκρατικοποιήσεις. Και ότι τώρα είναι η ώρα για την αλλαγές που θα φέρουν επενδύσεις και θα οξύνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα. Ο κος Σαμαράς μας είπε ωμά ότι βρίσκεται στην κυβέρνηση για να προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
 
Ως και λίγες μέρες πριν λέγατε ότι θα βρείτε 50 δις από τις αποκρατικοποιήσεις. Εμείς σας απαντούσαμε ότι αυτό το ποσό μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί καθώς η 8ετία Σημίτη και η 5ετία Καραμανλή είχαν ιδιωτικοποιήσει ήδη τις πιο πολλές δημόσιες υποδομές. Τώρα τελικά λέτε ότι τα λεφτά θα είναι 10 δις ως το 2016, δηλαδή 2,5 δις το χρόνο. Είστε αστείοι. Μα κυρίως είστε επικίνδυνοι. Θα μας σώσετε μέχρι να μας πεθάνετε. Θα ξεπουλήσετε ότι έχει απομείνει για 1% του ΑΕΠ το χρόνο. Και ενοχλείστε όταν ο Τσίπρας λέει ότι τέτοιες επενδύσεις δεν τις θέλουμε. Το ξαναλέμε για να το καταλάβετε. Τους Ρώσους που πήραν τη ΔΩΔΩΝΗ, αυτούς που περιμένουν να πάρουν τον ΟΠΑΠ, όλους τους κομπραδόρους που σας ταΐζουν θα τους πάρετε μαζί σας φεύγοντας. 
 
Η κρίση πέρα από τη φτώχεια και την εξαθλίωση αυξάνει και τους πολυεκατομμυριούχους. Στο μυαλό σας, στο λόγο έχετε ένα πρότυπο για να φτιάξετε πολλούς Έλληνες Αμπράμοβιτς. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη βοήθεια μιντιακών συγκροτημάτων χτίσατε την εικόνα του παραδείγματος επιχειρηματία πάνω στον Βγενόπουλο και στη MIG, στην πολυεθνική που βρίσκεται πίσω από κάθε δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία.
Για χρόνια με τις διορισμένες σας διοικήσεις απαξιώνατε και φορτώνατε με χρέη την Ολυμπιακή. Την χαρίσατε μέσα σε μια νύχτα στη MIG και φέρατε την Ελλάδα στην οδυνηρή για το λαό κατάσταση του να έχει ιδιωτικό μονοπώλιο μία εταιρεία τις αερομεταφορές της χώρας. Λέγατε για ανταγωνισμό και στην πραγματικότητα φτιάξατε καρτέλ που ελέγχεται από έναν άνθρωπο. Και επειδή για εσάς πολιτική λύση μπορούν να δώσουν οι τεχνοκράτες, τον περιφέρατε στα μίντια σαν τον επιχειρηματία που μπορεί να δώσει λύση στην κρίση. Αυτούς τους επενδυτές θέλετε να φέρετε στη χώρα. Με αυτούς είστε.
Εμείς δεν είμαστε με το Βγενόπουλο. Εμείς είμαστε με τον Στρατή Γιαννουλάκη. Δεν τον ξέρετε τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί ούτε λεφτά έχει, ούτε εθνικός ευεργέτης είναι, ούτε τον υπολογίζετε στους αριθμούς του προϋπολογισμού σας. Αυτός ο νέος άνθρωπος ήταν ως προχθές στην Olympic Handling, θυγατρική της Ολυμπιακής. Αυτός ο άνθρωπος που δούλευε 13 χρόνια στην Ολυμπιακή αποφάσισε την Τετάρτη να ασκήσει το Συνταγματικό του δικαίωμα και να απεργήσει. Όχι να δηλώσει ασθένεια, όπως τον προέτρεψαν οι προϊστάμενοί του αλλά να συμμετάσχει στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Βρέθηκε στο Σύνταγμα μαζί με 200.000 κόσμου για να εναντιωθεί στο μεσοπρόθεσμο. Διαμαρτυρήθηκε για την κυβερνητική πολιτική και την άλλη μέρα απολύθηκε. Έτσι απλά.
Το παράδειγμα αυτό είναι ένα μόνο από τις 1406 απολύσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα στην Ελλάδα. Τον έδιωξε ο Βγενόπουλος για μια απεργία κατά της κυβέρνησης. Οι χάρες προφανώς επιστρέφονται. Εσείς διασφαλίζετε με τα μέτρα σας τα κέρδη του, και αυτός θα σας εξασφαλίζει κοινωνική ειρήνη. Πέρα από όλα τα άλλα όμως, αυτή η απόλυση είναι μια εικόνα από το μέλλον των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, αυτών των επιχειρήσεων που βιάζεστε να ξεπουλήσετε. Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει μαζί της και εργοδοτική αυθαιρεσία, τρομοκρατία, απολύσεις χωρίς δεύτερη σκέψη και πλέον χωρίς και αποζημίωση. Θα φτιάξει τις επιχειρήσεις που ονειρεύεται ο Σαμαράς και ο κόσμος που εκπροσωπεί. Επιχειρήσεις στις οποίες η δημοκρατία, οι Νόμοι, το Σύνταγμα θα καταπατούνται χωρίς πρόβλημα, χωρίς καμία συνέπεια, από τον Βγενόπουλο και τον κάθε Βγενόπουλο.  Δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο.
Ακούσαμε ότι ο κος Σαμαράς είναι έτοιμος να φτιάξει διυπουργική επιτροπή για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, το οποίο παρεμπίπτοντος εσείς διαλύετε, φτάνει στην Ελλάδα για το 2012 το 68%. Πέντε μήνες λιβανίζετε δράσεις κατά της μαύρης εργασίας και έρχεται ο αρμόδιος επίτροπος απασχόλησης της ΕΕ μια βδομάδα πριν να σας καταγγέλλει δημόσια.
 
Ο κ. Andor  αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει γνώση οποιουδήποτε ελληνικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση ή τη βελτίωση μηχανισμών για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της αποφυγής καταβολής εισφορών, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είναι ελεύθερες να πράξουν κάτι τέτοιο, πράγμα που έχουν κάνει ήδη τα περισσότερα κράτη – μέλη.  Δεν υπάρχει μνημόνιο που να σας δεσμεύει. Είχατε την ευχέρεια τόσους μήνες να παρουσιάσετε ένα σχέδιο για τον υποτιθέμενο κεντρικό σας στόχο. Είναι και αυτό στο ίδιο συρτάρι με τη λίστα Λαγκαρντ και τις διακρατικές συμφωνίες με την Ελβετία.
Δεν το κάνετε γιατί αυτός είναι ο στόχος σας. Φτηνά εργατικά χέρια, ανεργία, επισφάλεια.  Κινεζοποίηση του κόσμου της εργασίας. Μέσα από την επικράτηση της μαύρης εργασίας τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουνε δεκάδες δισεκατομμύρια. Σε αυτά τα δεκάδες δις αθροίστε 6 δις το χρόνο που χάνουν από της εισφοροδιαφυγή, την άρνηση δηλαδή των εργοδοτών να πληρώνουν τις εισφορές για τους εργαζόμενούς τους και τα 10 δις από παλιότερες ανεξόφλητες εργοδοτικές εισφορές, τα οποία είναι  και κουρεμένα μετά από τις περαιώσεις που κάνατε.
Είναι πολλά αυτά τα δις κύριοι της κυβέρνησης. Πιο πολλά και από τα δις του μεσοπρόθεσμου. Αυτά δεν τα αγγίζετε όμως. Και επειδή ψάχνετε για τις  προτάσεις μας εμείς σας λέμε ότι θα κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα. Εμείς θα κάνουμε το αυτονόητο. Θα ζητήσουμε από τους εργοδότες να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε. Εμείς θα προστατέψουμε τους νέους, τους ανέργους, τους εργαζομένους. Το δικό μας σχέδιο σωτηρίας σε αυτούς αναφέρεται. Το δικό σας αναφέρεται στους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους.
Μιλάμε για άλλες κοινωνικές τάξεις, κύριοι της συγκυβέρνησης. Μιλάμε για τους ηττημένους, που επιστρέφουν στο προσκήνιο και τα ζητάνε όλα.
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, κύριοι της συγκυβέρνησης. Το φάντασμα της κυβέρνησης της αριστεράς. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα. Συντηρητικοί, ξεπουλημένοι σοσιαλδημοκράτες, φασίστες και ναζιστές, ενώθηκαν για να αποτρέψουν το αναπόφευκτό.
Είναι όμως πολύ αργά
 
 
 
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας - ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
-----------------------------
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 2682061585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 2103706259, Φαξ: 2103706059
barkas@parliament.gr