Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μέσα στο 2013 θα ενταχθεί η Πρέβεζα στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Μέσα στο 2013 θα ενταχθεί η Πρέβεζα στο Εθνικό Κτηματολόγιο αφού είναι μεταξύ των 33 περιοχών της χώρας που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφιση. Την ίδια στιγμή μάχη με τον χρόνο δίνει η Κτηματολόγιο ΑΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στην ώρα του.


«Αυτή τη στιγμή, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κτηματογράφησης για το 60% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της επικράτειας, κάτι που αντιστοιχεί στο 35% της έκτασης της χώρας. Συνολικά έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο περί τα 22 εκατομμύρια δικαιώματα. Εν τω μεταξύ ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου είναι το 2015 καθώς η χώρα μας έχει αναλάβει τη μνημονιακή υποχρέωση να λειτουργούν τότε οριστικά κτηματολογικά γραφεία σε όλα τα αστικά κέντρα.
 
Την ίδια χρονιά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του κτηματολογίου με όλα τα συμβολαιογραφεία αλλά και τους δήμους - γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν δημιουργούς τίτλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Αρβανίτη, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματολόγιο ΑΕ και καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι το 2015 όλα τα συμβόλαια ακινήτων θα μεταβιβάζονται αυτοματοποιημένα στο Κτηματολόγιο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι πιο σθεναρές αντιδράσεις στη δουλειά του Κτηματολογίου συναντάται τα τελευταία χρόνια από εκείνους που έχουν καταπατημένες εκτάσεις σε δάση και αιγιαλούς.