Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

"Οι απόγονοι" από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος Κυανή Ακτή συνεχίζει τιςπροβολές του
από 9-15 Αυγούστου (ώρεςπροβολών 9.15 και 11.15)
με την ταινία
Οι απόγονοι (The descendents)
υποψήφια για όσκαρ καλύτερης ταινίας 2012
βραβείο όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου(Αλεξάντερ Πέιν)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν
Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ,Σαϊλίν Γούντλι, Μπο Μπρίτζες


Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης έγραψε για την ταινία


Ο Ματ Κινγκ, ένας αδιάφορος σύζυγος και πατέρας δύοκοριτσιών, αναγκάζεται να επανεξετάσει το παρελθόν και να δει το μέλλον μεδιαφορετική ματιά, όταν η σύζυγός του τραυματίζεται σοβαρά σε ένα ατύχημα μεένα σκάφος. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης τουΜατ με τις κόρες του, ενώ ταυτόχρονα έρχεται αντιμέτωπος με σημαντικάδιλήμματα.

 Οιλεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις του σεναρίου(το έγραψε ο ίδιος ο Πέιν πάνω στο βιβλίοτου Κάουι Χαρτ Χέμινγκ) είναι από μόνες τους ένα είδος σκηνοθετικήςπαρτιτούρας. Ο ρυθμός του είναι υπέροχος και οι χαρακτήρες τοποθετούνται αργάσαν ψηφίδες ενός μαγευτικού μωσαϊκού που αποκαλύπτει την αλήθεια, τον τρόμο,την μοναξιά και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η ταινία θαμπορούσε να είναι ένα φτηνό μελόδραμα, είναι όμως μια υπέροχη κομεντί. Καιμάλιστα απρόβλεπτη. Κάπου στη Χαβάη ένας άνδρας βλέπει την γυναίκα του ναπέφτει σε κώμα και να αργοπεθαίνει μετά από ένα σοβαρό ατύχημα. Ετοιμάζεται ναπουλήσει μια τεράστια παραθαλάσσια έκταση που ανήκει στην οικογένεια εδώ καιδεκαετίες και προσπαθεί να φροντίσει τις δυο κόρες του- χωρίς να τα καταφέρνεικαι τόσο καλά. Μια από αυτές ερμηνεύεται από την εξαιρετική Σαϊλίν Γούντλεϊ,την αποκάλυψη της ταινίας. Η απουσία της από τις υποψηφιότητες των Όσκαρ είναιμια από τις μεγάλες φετινές αδικίες.
Το τοπίο τηςΧαβάης θα έπρεπε να είναι ιδανικό. Είναι ένας μή-χώρος, όπου η διασκέδαση, οχορός και το σερφ αντικαθιστούν την πραγματικότητα. Κι όμως κανείς δεν μπορείνα ξεφύγει από την πραγματικότητα, ιδίως όταν αυτή εισβάλει στον προστατευμένομη-χώρο της ζωής σου. Αυτό συμβαίνει στον Ματ Κινγκ (Κλούνεϊ) ο οποίοςαναγκάζεται να επανατοποθετήσει τον εαυτό του και να ορίσει ξανά το παρελθόν,το παρόν και κυρίως το μέλλον του.

Μέχρι τηνστιγμή του ατυχήματος της γυναίκας του δεν άφηνε τις ουσιαστικές ερωτήσεις ναταράξουν την ζωή του. Τώρα το κάνει θέλοντας και μη. Από «εφεδρικός γονιός»πρέπει να αντιμετωπίσει την δύσκολη εφηβεία τους. Κι από γόνος μιαςαριστοκρατικής οικογένειας εκατομμυριούχων που ετοιμάζονται να πουλήσουν τηνπεριουσία τους για να γίνει ένα σύγχρονο ρεζόρτ, μετατρέπεται σε προστάτη τηςοικογενειακής και συλλογικής μνήμης.


ΟιΑπόγονοι είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, μιαώριμη δημιουργία για ώριμους θεατές κλπ