Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ENA Πρέβεζας: Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον


Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, αλλά πατώντας στερεά στον παραγόμενο από τους ίδιους πλούτο, στα πλαίσια της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σκέψεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, στις 18 Ιουλίου 2012, στην Αθήνα.


Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος (Περιβόλα Πάτρας), ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (Λάγιο Λακωνίας), ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (Ν. Σκοπός Σερρών), ο κ. Βασίλης Κόλλιας (Ακραίφνιο Βοιωτίας), ο κ. Γιάννης Τσιφτίδης (ΕΝΑ Πιερίας) και η κα Κερασία Παπούλια (19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9/9/2012) συνάντησαν τον Υπουργό.

Η ΠΕΝΑ χαιρετίζει με ενθουσιασμό τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως εκφράσθηκαν από τον Υπουργό καθ Α. Τσαυτάρη, αλλά διατηρεί την επιφύλαξη ότι τελικά οι πολιτικές κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις εξαιρετικά ορθές θέσεις, όπως ακουστήκαν, προθέσεις και δηλώσεις.

Η ΠΕΝΑ, παρότι είναι θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση, υφίσταται μια απαράδεκτη διάκριση και ουσιαστικό αποκλεισμό από τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, ενώ προτάσεις και θέσεις της υιοθετούνται και υλοποιούνται, ως απροσδιορίστου πηγής, χωρίς την ΠΕΝΑ, που πιθανόν οδηγούν σε κακέκτυπα αποτελέσματα.

Η προσγειωμένη στην πραγματικότητα ΠΕΝΑ, χωρίς καμιά χρηματοδότηση στις λειτουργικές της δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται από τους ίδιους, από προσωπικές εισφορές και από εθελοντική προσφορά, εστιάστηκε:

1.    Από παντού απευθύνεται η απαίτηση μιας Ενιαίας Φωνής στον Αγροτικό Συνδικαλισμό, χωρίς «καπελώματα». Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει την εκπροσώπηση της Ελλάδος στα διεθνή όργανα από την μόνη νόμιμη, αναγνωρισμένη, θεσμική Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, χωρίς τα παράτυπα «βέτο» της ΓΕΣΑΣΕ στην CEJA. Η απαράδεκτα απλόχερη κρατική χρηματοδότηση της ΓΕΣΑΣΕ, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της απαραίτητου κλίματος αλληλοαναγνώρισης και εμπιστοσύνης, μεταξύ των σημερινών υπαρκτών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ υπάρχουν και αγροτικές δυνάμεις που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν οργανωτική δομή.

Η ΠΕΝΑ προτείνει να αναγνωρισθεί η πραγματικότητα και να συσταθεί μια πλατφόρμα, «Συμβούλιο Επαγγελματιών Αγροτών», το οποίο θα είναι ο συνομιλητής της πολιτείας και θα εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες αγρότες, και στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι υπαρκτές αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται πανελληνίως.

2.    Φαίνεται ότι ωριμάζει η ιδέα για ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ μόνο από αγρότες, όπως λειτουργούν σε όλες τις άλλες χώρες (farmers market). Οι επονομαζόμενες «Λαϊκές Αγορές» ολοκλήρωσαν τον κύκλο των πελατειακών τους σχέσεων στην Ελλάδα, και κινδυνεύουν να προσεγγίσουν τις «Ασύδοτες» Αγορές ή ακόμα και «Αγορές ελεύθερου Λαθρεμπορίου», που πωλούν ακόμα και φάρμακα, και ρούχα και ότι άλλο μπορεί να φαντασθεί κάποιος, χωρίς να πετυχαίνουν να βοηθούν ούτε καν τους καταναλωτές

Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την οργάνωση ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ μόνο από τοπικούς αγρότες, όπως πιλοτικά έχει οργανώσει και λειτουργεί κάθε Σάββατο (06.30-14.00) η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, στις παρυφές της Πρέβεζας (λεωφόρος Ιωαννίνων 354) και όπου γίνονται αποδεκτοί μόνο αγρότες (πιστοποιημένοι) και αγρότες από άλλες περιοχές μέχρι ποσοστό 20% (με αμοιβαιότητα). Επισημαίνεται ότι με την ίδια λογική λειτουργεί και ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ στον Δήμο Αγρινίου, με πιστοποιημένη μείωση τιμών κατά 40% και ταυτόχρονο αμοιβαίο όφελος και των αγροτών και των καταναλωτών.

3.    Η τραγική έλλειψη έρευνας και γεωργικών εφαρμογών έχει ωθήσει την αγροτική παραγωγή στα όρια της επιβίωσης, ενώ επέτρεψε σε ποικιλώνυμους «επιχειρηματίες» της γνώσης να λανσάρουν «νέες και θαυματουργές» καλλιέργειες και εκτροφές με καταπληκτικές οικονομικές αποδώσεις, κατασπαταλώντας τα ελάχιστα αποθέματα εμπιστοσύνης και οικονομικών πόρων του αγροτικού κόσμου.

Η ΠΕΝΑ προωθεί την δημιουργία επιδεικτικών πιλοτικών αγροκτημάτων σε κάθε Δήμο, όπου με συλλογικές κοινές προσπάθειες των επαγγελματιών αγροτών και προγραμματικές συμβάσεις με αξιόπιστους φορείς γνώσης, θα δοκιμάζονται ή θα φυλάσσονται ως παρακαταθήκη, καλλιέργειες ή εκτροφές με στοιχεία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αποτελεσμάτων. Ήδη η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών προωθεί με τον Δήμο Εμμ. Παππά και το Ινστιτούτο Αυτοφυών Αρωματικών Φυτών την δημιουργία Πειραματικού Αγρού και η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προωθεί την δημιουργία Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου με τον Δήμο Επιδαύρου και το Ινστιτούτο Αυτοφυών Αρωματικών Φυτών.

4.    Η ανάπτυξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, αλλά και οι συμπολίτες μας, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία-κρίση που βρισκόμαστε, απαιτούν επαρκή Έρευνα (ή μεταφορά τεχνογνωσίας), αγροτική εκπαίδευση (ή αγρ. επαγγελματική κατάρτιση & πληροφόρηση) και κατάλληλη υποστήριξη (εγγραφή σε Επιμελητήρια ή ΑΓΡΟΤΙΚΑ Επιμελητήρια).

Οι δυνατότητες της ΠΕΝΑ υποδηλώνονται από την πραγματοποίηση 182 ανοικτών εκδηλώσεων το 2012 σε όλη της Ελλάδα (το 2012 έγιναν ήδη 107 ενημερώσεις), χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση ή άλλη εξάρτηση. Η ΠΕΝΑ είναι πρόθυμη να συμβάλει σε ένα σύστημα Ελληνικών Γεωργικών Εφαρμογών, και στην αναγκαιότητα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ Πιστοποιητικού, ως απαραίτητου για την άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος (παράγει και διαχειρίζεται τροφές και δηλητήρια …), ενώ η αδυναμία ολοκλήρωσης των «150ωρών» κινδυνεύει να γίνει «βόμβα» στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών της προκήρυξης του 2009, για τους Νέους Αγρότες.

5.    Η πανθομολογούμενη γενικότητα της ανυπαρξίας αγροτικής πολιτικής & εθνικού προσανατολισμού απομακρύνει τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα αλλά και τους αγρότες (ήδη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες εγκατέλειψαν τα αγροτικά 31.000 επαγγελματίες αγρότες).

     Η ΠΕΝΑ στα πλαίσια της ΕΥΡΩΠΗ 2020, της ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, της «Ελλάδα 10 χρόνια μετά» και άλλων συντάσσει την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, που αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση κα, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών και ανταγωνιστικού κόστους, που θα προσδιορίζουν (ανά μονάδα προϊόντος) την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση & την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων αγαθών.

6.    Η έλλειψη καταξίωσης αγροτικών κοινωνικών προτύπων, αλλά και προβολής επιτυχημένων αγροτικών ιστοριών, επιτρέπει την βίαιη εισβολή μοντέλων της οικονομίας της αγοράς στις αγροτικές κοινωνίες, με αντίστοιχη καταστροφή του αγροτικού κοινωνικού ιστού και την βιώσιμης υπαίθρου, με απαξίωση του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κλπ).

Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, Ελατοχώρι Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012, με τίτλο «Νέες μορφές συνεργασιών στην ΥΠΑΙΘΡΟ» η κυρίαρχη πλειοψηφία του χρόνου θα είναι Παρουσιάσεις Επιτυχημένων Ιστοριών (Succes Stories Demonstration) από πραγματικές καλλιέργειες ή εκτροφές Νέων Αγροτών, με πραγματικά αποτελέσματα, που βοήθησαν στην επιβίωση υπαρκτών αγροτικών οικογενειών.

7.    Αν η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη και ότι η ύπαρξή της στο μέλλον εξαρτάται απολύτως και ευθέως από την γεωργία, από την βιομηχανία τροφίμων και από τον τουρισμό της (έκθεση ΣΕΒ, ΕΕΤ & ΤτΕ), πάντα σε συνδυασμό με την διατροφική της αυτάρκεια (food security), τότε αυτή η σημαντικότητα θα έπρεπε να αποτυπωθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και σε κυβερνητικές επιλογές.

Η ΠΕΝΑ θέτει στην διάθεση της εκτελεστικής εξουσίας τις προτάσεις και τις «φρέσκιες» ιδέες της, ενώ αποζητά την συμμετοχή της και την καταξίωση του ρόλου των Νέων Αγροτών (όπως σε όλη την Ευρώπη) σε οτιδήποτε αφορά το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διότι οι Νέοι Αγρότες, θέλουν και μπορούν να έχουν, ή ακόμα και αν χρειασθεί, να δημιουργήσουν μέλλον, για τον τόπο τους και για την ύπαιθρο, σε μια Ελλάδα, που θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των Νέων Αγροτών στην ζωή, και στο Υπουργείο Αγροτικής Α&Τ.

Κατά το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού η ΠΕΝΑ διακηρύσσει την πίστη της στις συνεργατικές προσπάθειες και στις συλλογικές κοινωνικές προσπάθειες, με όραμα πάντα την ολιστική προσέγγιση του συνόλου της κοινωνίας. Η αλυσίδα της πραγματικής ζωής με «βιοποικιλότητα» αποξενώνει όσους «ξεκόβουν» και όσους προσανατολίζονται σε μεμονωμένους «κρίκους» ή ομάδες συμφερόντων.