Κύμα σαρωτικών μετατάξεων περίπου 4.000 υπαλλήλων θα φέρουν η κατάργηση και η συγχώνευση οργανισμών και φορέων, που προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση Σαμαρά. Οι πρώτες συγχωνεύσεις αποτελούν θέμα λίγων εικοσιτετράωρων. Θα αποτελέσουν πιλότο για τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα πάρουν σειρά, ενώ το μοντέλο θα αφορά στη συγχώνευση ομοειδών φορέων, με στόχο να προκύψει οικονομικό όφελος για το κράτος και τους φορολογούμενους από τη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων.
● Η συγχώνευση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών σε έναν νέο οργανισμό, με έδρα τη συμπρωτεύουσα.
● Η συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης σε έναν οργανισμό.
● Η συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια.
● Η ενοποίηση των δύο ταμείων του υπουργείου Πολιτισμού. Δηλαδή, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων.
● Η σύμπτυξη των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης ανά την επικράτεια που αφορούν την προστασία ανηλίκων.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ανακοινωθεί το κυρίως μενού των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων και οργανισμών. Οταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης των περίπου 1.500 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, όπου καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το Eιδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Η ειδική υπηρεσία στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κρίνει το κόστος λειτουργίας του κάθε οργανισμού σε σχέση με το παραγόμενο έργο. Η αξιολόγηση θα γίνει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και με βάση «το κόστος για το φορολογούμενο και το όφελος για τους πολίτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο μεγάλο «κύμα» συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα αφορά 200 φορείς. Μάλιστα, είναι πιθανό ο αριθμός τους να φτάσει ακόμα και τους 260, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα αποφασιστικότητας για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου.
Οσον αφορά στους εργαζομένους, οι οποίοι θα κριθούν ως πλεονάζοντες από τους φορείς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση, αυτοί δεν θα απολυθούν, όπως έχει καταστήσει σαφές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά θα μεταταχθούν σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο. «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά μετακινήσεις», αναφέρουν ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης και ο υφυπουργός, Μανούσος Βολουδάκης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα τεθούν σε εφαρμογή όλα τα μέσα της μετακίνησης προσωπικού που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία.
Παράλληλα, εάν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξουν περαιτέρω νομοθετικές παρεμβάσεις. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, φαίνεται ότι μείζον θέμα διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης είναι ποιοι υπάλληλοι περιλαμβάνονται στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνει να εννοηθεί πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να υπολογίζονται στον τελικό αριθμό των αποχωρήσεων και οι συμβασιούχοι που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους.
Δ. Γκάτσιος στον Τύπο της Κυριακής