Κυριακή 27 Μαΐου 2012

“SUPPORT for GREECE” ΑΠΟ 21 ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης,
ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες…
Μέσα στο βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών για την Ελλάδα, με τις πολιτικές πιέσεις και τα πανταχόθεν αρνητικά σενάρια για το μέλλον να κυριαρχούν, η επιστολή των 21 διεθνώς καταξιωμένων, νομπελιστών επιστημόνων, οι οποίοι καλούν την Ευρώπη να σταθεί συντεταγμένα στο πλευρό των Ελλήνων, με γενναία προγράμματα ενίσχυσης της έρευνας και της τεχνολογίας, αποτελεί «σταγόνα στην έρημο» των απειλών που δεχόμαστε καθημερινά, και απόδειξη ότι η χώρα μας δεν έχει απωλέσει τους πραγματικούς της φίλους, που δεν την λησμονούν στις δύσκολες ώρες της…


Η επιστολή την οποία υπογράφουν 21 επιστήμονες από όλον τον κόσμο, όλους τους κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, και δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού “Science”, δεν συνιστά μία απλή… κάρτα με αόριστες ευχές, αλλά περιλαμβάνει μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων για την βραχυπρόθεσμη αλλά και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με τέσσερις κύριους άξονες που άπτονται της ενίσχυσης του «ισχυρού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της χώρας», με έμφαση σε κοινά ευρωπαϊκά-ελληνικά προγράμματα για την «έρευνα και τις σύγχρονες τεχνολογίες».

Οι τέσσερις άξονες, υπό την γενική επίβλεψη και επιστημονική φροντίδα του νομπελίστα Καθηγητή Ιατρικής, Harald zur Hausen (σ.σ: βραβείο Νόμπελ 2008 για τις έρευνές του πάνω στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), και με αποδέκτες τους κ.κ. Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρο της ΕΕ, και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οι εξής:

• Για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων οφελών, να απελευθερωθεί ένα σημαντικό μέρος των πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και προορίζονται για την Ελλάδα, προκειμένου να διατεθεί σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας.

• Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κεφάλαια αυτά για να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα προώθησης της στενής συνεργασίας μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και τεχνολογίας με ελληνικές ομάδες αριστείας.

• Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.

• Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων κοινών ευρωπαϊκών-ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, με έμφαση σε επιστημονικά πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό τοπίο και τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.

Στην κατακλείδα της επιστολής, η ομάδα των επιστημόνων κάνει ειδική μνεία στο «ισχυρό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της χώρας» και τονίζει πως οι προτάσεις της, αν υιοθετηθούν και υποστηριχθούν, πρόκειται να συνεισφέρουν «ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία».



Τα ονόματα των 21 επιστημόνων που υπογράφουν την επιστολή, και τα πεδία των διεθνών βραβεύσεων με τις οποίες έχει τιμηθεί το έργο τους:

Peter C. Agre, Nobel Prize in Chemistry 2003; Elizabeth H. Blackburn, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009; Günter Blobel, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999; Edmond H. Fischer, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992; Carol W. Greider, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009; Jules A. Hoffmann, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011; H. Robert Horvitz, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002; Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001; Eric R. Kandel, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000; Wolfgang Ketterle, Nobel Prize in Physics 2001; Roger D. Kornberg, Nobel Prize in Chemistry 2006; Yuan T. Lee, Nobel Prize in Chemistry 1986; Robert, Lord May of Oxford, Royal Swedish Academy’s Crafoord Prize 1996; John C. Mather, Nobel Prize in Physics 2006; Prof. Iain Mattaj, Director General, EMBL; Sir Paul M. Nurse, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001; Sir Venkatraman Ramakrishnan, Nobel Prize in Chemistry 2009; Sir Richard J. Roberts, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993; Hamilton O. Smith, Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978; Thomas A. Steitz, Nobel Prize in Chemistry 2009; Kurt Wüthrich, Nobel Prize in Chemistry 2002; and Harald zur Hausen, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008.

πηγή