Πόσες και ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος για να τις καταθέσουν στην Εφορία;
Με ποινή έξτρα φόρου 10% απειλούνται φέτος όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.
Αντίθετα, η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε πέρυσι στην περίπτωση συγκέντρωσης περισσοτέρων από τις απαιτούμενες αποδείξεις καταργήθηκε, όπως άλλωστε και η υποχρέωση υποβολής των αποδείξεων στην Εφορία.
Με ποινή έξτρα φόρου 10% απειλούνται φέτος όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.
Αντίθετα, η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε πέρυσι στην περίπτωση συγκέντρωσης περισσοτέρων από τις απαιτούμενες αποδείξεις καταργήθηκε, όπως άλλωστε και η υποχρέωση υποβολής των αποδείξεων στην Εφορία.
Φέτος οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το αν θα υποβάλουν ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα τη φορολογική τους δήλωση, θα πρέπει να φυλάξουν όλες τις αποδείξεις που μάζεψαν το 2011 στο σπίτι τους. Αν κληθούν για έλεγχο, θα πρέπει να τις προσκομίσουν στην Εφορία.
Ο νόμος ορίζει ότι η αξία των απαιτούμενων αποδείξεων είναι το 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Για να έχουν ισχύ οι αποδείξεις, η δήλωση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, ενώ μέγιστο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι τα 15.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 18.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δηλώσει αποδείξεις 3.500 ευρώ, στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή 10%, άρα θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 100 ευρώ. Αν δηλώσει περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις δεν κερδίζει τίποτα.
Στην Εφορία «περνάνε» όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο σταθερό και κινητό), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.
Περιλαμβάνονται και:
1.Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.λπ.).
2.Οι δαπάνες κοινοχρήστων εξαιρουμένων των δαπανών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης. Στις περιπτώσεις αυτές ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με τον ποιον βαρύνουν οι δαπάνες αυτές), συγκεντρωτική κατάσταση των ετησίων δαπανών της πολυκατοικίας, με τα ποσοστά δαπανών που του αναλογούν. Από την κατάσταση αυτή θα πρέπει να προκύπτει αναλυτικά το είδος της δαπάνης, ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης ή της απόδειξης παροχής υπηρεσιών, το ποσό της δαπάνης, καθώς και η κατανομή του συνόλου των δαπανών αυτών στον κάθε συνιδιοκτήτη ή ένοικο κατά περίπτωση.
3.Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.
Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για:
1. Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.
2. Ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογουμένου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.
3. Ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατʼ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.
4. Ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστικών ιδιοκτησίας κατʼ ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.
5. Αγορά κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.
πηγή