Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, που έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κα. Ρόδη Κράτσα, βρέθηκε στην Πρέβεζα, μίλησε με τους πολίτες στην αγορά και την παραλία, συνοδευόμενη από τους υποψήφιους βουλευτές Δημήτρη Τσουμάνη και Λάμπρο Πρέντζα και στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ. Το απόγευμα η κα. Κράτσα επισκέφτηκε το Λούρο και το Κανάλι.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους άξονες που θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ανέφερε σχετικά: «Για να βγει η Ελλάδα από την Κρίση, δε χρειάζεται μόνο μια μακρόπνοη πολιτική εντός των συνόρων. Χρειάζεται μια Ευρώπη, που αντιμετωπίζει την Κρίση της και αναπτύσσεται με πρόγραμμα. Είναι αναγκαίο αυτό το περιβάλλον ανάπτυξης και για την Ελλάδα. Όταν οι εταίροι μας είναι εύρωστοι, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα και για εμάς. Η Ελλάδα χρειάζεται γρήγορες, αποφάσεις, παρεμβάσεις, ενέργειες. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να θεραπεύσει την ύφεση που έχει γίνει... γάγγραινα. Και στη συνέχεια να αποκτήσει αξιοπιστία. Όχι πια να λέμε λόγια. Ήμουν την εβδομάδα των Βαϊων στις ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, νωρίτερα στις Αραβικές χώρες του Κόλπου, στις 20 Μαϊου θα πάω στο Κατάρ. Ξέρω καλά αυτά που ζητούν οι διεθνείς αγορές. Ζητούν αυτά που υποσχόμαστε να τα κάνουμε πράξη. Μέχρι τώρα αυτό δεν το καταφέραμε. Δεν δημιουργήσαμε ευέλικτη εργασία, φιλικό επενδυτικό πλαίσιο, νομικό πλαίσιο για να έχουν ασφάλεια οι επενδυτές. Αυτά πρέπει να τα κάνουμε. Να μας εμπιστεύονται οι διεθνείς αγορές, να μην πηγαίνουν οι επενδυτές σε άλλες χώρες.
Στις business κανείς δεν κάνει ελεημοσύνη. Ζητούν ασφάλεια επενδύσεων και σίγουρο κέρδος. Αξιοπιστία σημαίνει την επομένη των εκλογών, να υπάρξουν ρεαλιστικά μέτρα και προτάσεις. Επίσης με απασχολεί πολύ η απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω κατά πόσο οι μηχανισμοί μας σαν κράτος, επιτρέπουν την μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων του συγκεκριμένου προγράμματος. Το ΕΣΠΑ αποτελεί το βασικό μοχλό της ανάπτυξής μας. Είναι... ζωντανό χρήμα, πέρα από τα δάνεια των εταίρων. Κινδυνεύουμε να μην έχουμε διαπραγματευτικά... όπλα, τώρα που αρχίζει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το 2014-2020, δεν πρέπει να μας δουν σαν μια χώρα που είτε δεν ξέρει είτε δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που έχει πρόγραμμα, που έχει επαληθευτεί στις προβλέψεις και τις προτάσεις της, όπως έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα. Γι' αυτό δίνουμε τη μάχη για μια σταθερή κυβέρνηση. Είναι μια δικαίωση για τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Βάλαμε ψηλά τον πήχη στους εταίρους μας, μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αναγνωρίζεται η προνοητικότητά μας. Οι προτάσεις του Φρανσουά Ολάντ, είναι λίγο-πολύ, αυτά που έλεγε από το 2010 ο Αντώνης Σαμαράς. Τότε ακούγονταν δύσκολα, δυσκίνητα. Τώρα όμως θα τεθούν στην πρώτη... γραμμή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Ο κ. Καμμένος βρίσκεται στο δικό του κόσμο»
Έπειτα από την γενική τοποθέτησή της η κα. Κράτσα απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών με τα άλλα κόμματα, τόνισε: «Δεν κάνω πολιτική με το ''εάν''. Όλοι πιστεύουμε στις προβλέψεις και στη στρατηγική του αρχηγού μας, Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι σωστό για το κόμμα να κάνουμε τα μίζερα και κοστολογημένα σενάρια της επόμενης ημέρας. Ο ελληνικός λαός θα δώσει απάντηση γερή, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι στο τιμόνι της χώρας».
Για τη δήλωση που έκανε στην Πρέβεζα, ο Πάνος Καμμένος («Ούτε νεκρός δε συγκυβερνώ με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ»), ανέφερε: «Ο κ. Καμμένος βρίσκεται στο δικό του κόσμο. Το πρόγραμμά του δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα της ΝΔ».
Η κα. Κράτσα επισήμανε και τις διαφορές, κατά τη ΝΔ, του πρώτου με το δεύτερο μνημόνιο, υπογραμμμίζοντας: «Αυτό που μπορούμε να κρίνουμε είναι το πρώτο μνημόνιο. Δεν είναι έκπληξη για εμάς ότι απέτυχε. Το είχαμε πει άλλωστε. Για την Ευρώπη όμως ήταν έκπληξη. Η Ευρώπη ήθελε να δει γρήγορα αποτελέσματα. Πίστευε έτσι ότι θα πίεζε την ελληνική κυβέρνηση. Δομήθηκε λάθος, αλλά εφαρμόστηκε και λάθος το πρώτο μνημόνιο. Δεν έκανε η κυβέρνηση περικοπές στην κρατική σπατάλη. Αυτό το πληρώσαμε ακριβά. Το δεύτερο μνημόνιο είναι διαφορετικό από πρώτο. Το πρώτο υποτίθεται πως στόχευε στη δημοσιονομική εξυγίανση. Το δεύτερο συνδυάζεται με την περικοπή του χρέους. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αν δεν πετύχαινε ο συνδυασμός των δεσμεύσεων με το ''κούρεμα'', η Ελλάδα θα βρισκόταν στην πλήρη χρεοκοπία. Δε συνδέεται το πρώτο με το δεύτερο. Πιστεύουμε στους στόχους της εξυγίανσης. Εάν η κυβέρνηση δείξει ότι έχει συνοχή και αποφασιστικότητα, τότε και νέες πολιτικές θα φέρουμε στο... τραπέζι. Αρκεί να πείσουμε ότι είμαστε καλοί διαπραγματευτές. Σε μία διαπραγμάτευση, δεν είναι... τα παίρνω όλα, τα δίνω όλα».
Ρωτήθηκε επίσης και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι φόροι, μειώσεις μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο και απάντησε: «Δεν το ξέρω. Η Ελλάδα πρέπει να περάσει τον Ιούνιο, έτσι κι αλλιώς. Δε θα ψαχνόμαστε να βρούμε πρόγραμμα να παρουσιάσουμε την 7η Μαϊου. Το έχουμε ήδη έτοιμο. Με τα ισοδύναμα που θα παρουσιάσουμε, θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα ένα πρόγραμμα ανακούφισης του ελληνικού λαού. Οι εταίροι μας έχουν κακή εμπειρία από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και τις παλινωδίες της. Οι ξένοι πρέπει να μας βρουν αποφασισμένους και με ενιαίο λόγο, για να μας θεωρήσουν δυνατούς διαπραγματευτές. Η ψήφος της 6ης Μαϊου είναι πολύ σημαντική. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλούς... σκοπέλους, αλλά ποτέ μέχρι τώρα η λέξη ''κρίσιμη'' δεν άξιζε το περιεχόμενό της, όσο αξίζει η ψήφος της Κυριακής των εκλογών. Ο Ιούνιος εξαρτάται από αυτή την Κυριακή».
«Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει το σύστημά μας»
Για τη λαθρομετανάστευση και την άνοδο των «άκρων» σε όλη την Ευρώπη, η κα. Κράτσα ανέφερε: «Πρέπει να δούμε το θέμα πολύπλευρα. Να δούμε τα σύνορα που δε φυλάσσονται, ποιος είναι ο ρόλος της FRONTEX. Το δεύτερο είναι η αστυνόμευση στις πόλεις, η οποία είναι ελλιπής. Η αστυνομία είναι για να αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα. Μην παρατηρηθεί το φαινόμενο στην Ελλάδα, όπως έγινε στη Γαλλία, να χωριστούν οι άνθρωποι σε ανθρωπιστές και... μη ανθρωπιστές. Εγώ χαίρομαι που το θέμα της λαθρομετανάστευσης κυριαρχεί στην ατζέντα και άλλων κομμάτων. Αναφορικά με την άνοδο των άκρων στην Ευρώπη, να πω ότι είναι... καμπανάκι για το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να πούμε ''όχι'' στα κόμματα που προάγουν τη βία και δεν πιστεύουν στη δημοκρατία. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει το σύστημά μας».