Μπάζα και σκουπίδια, ρύπανση από ζωικά απόβλητα και όμβρια αλλά και άλλες παρεμβάσεις αποτελούν τις βασικές αιτίες καταστροφής του υγροτόπου στο Βαθύ Πρέβεζας, του υγροτόπου δηλαδή που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα και αποτελούσε κάποτε αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου οικοσυστήματος.
Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αναδεικνύει για μία ακόμη φορά η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας πιστεύοντας ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και θα λάβουν επιτέλους κάποια μέτρα.
Το Βαθύ, έχει υποστεί δύο βίαιες, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό, μείζονες παρεμβάσεις στο παρελθόν, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του και τροποποίησαν βασικές φυσικές και οικολογικές λειτουργίες του.
Η δεύτερη ήταν ο περιμετρικός δρόμος που έκοψε τον υγρότοπο στα δύο, σε πολύ κρίσιμα υδρολογικά σημεία όπου φυσικά κάποιες φορές πλημμύριζε. Πρόσφατα, η περιοχή είχε την ατυχία να υποστεί ένα ακόμη πλήγμα, μια απαράδεκτη περιβαλλοντικά, αισθητικά και αμφίβολης νομιμότητας παρέμβαση, με την ανύψωση και διαπλάτυνση του δρόμου («γέφυρας»), η κατασκευή του οποίου οριστικά πλέον διέσπασε τον υγρότοπο, δημιουργώντας ένα έλος.
Στο Βαθύ, το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ασκείται επαγγελματική αλιεία. Έτσι κάθε περιβαλλοντική του υποβάθμιση, δυνητικά μεταφράζεται σε απώλεια εισοδήματος και θέσεων εργασίας των ψαράδων, αλλά και κινδύνους για την τροφική αλυσίδα, αφού κάποιοι ρύποι είναι δυνατόν να μεταφερθούν στα αλιεύματα.
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με το νεκρό κορμοράνο που εντοπίστηκε στην περιοχή πριν λίγες ημέρες