Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Ξανα… μαθαίνοντας για την Πρέβεζα

prebezaΑποτελεί πλέον νομοτέλεια. Κάθε απόπειρα δημιουργίας ακολουθούμενη από βαθύ σεβασμό, αδιάκοπη αναζήτηση, συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση στο στόχο, να δικαιώνεται από το αποτέλεσμα. Ήταν λοιπόν επόμενο η έκδοση των Απάντων του Πρεβεζάνου λόγιου Ηλία Β. Βασιλά να δικαιώσει τις επίπονες όσο και χρονοβόρες προσπάθειες των εμπνευστών της: του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας.
30 χρόνια μετά το θάνατό του, ο αφοσιωμένος στο έργο της εκ-παίδευσης Ηλίας Βασιλάς εξακολουθεί να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για τους μελετητές και ερευνητές της τοπικής ιστοριογραφίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει με τα άρθρα του ιστορικά, λαογραφικά και κοινωνικά στοιχεία της αγαπημένης του Πρέβεζας.
Αρκεί ο αναγνώστης να ενσκήψει με ενδιαφέρον και -γιατί όχι;- με περιέργεια στο «χορταστικό» τόμο των Απάντων του και να μελετήσει τα 102 άκρως ενδιαφέροντα κείμενα της έκδοσης, καταγεγραμμένα με τη μορφή και τη γλώσσα που ο ίδιος ο αρθρογράφος επέλεξε.
Τα Άπαντα του Ηλία Βασιλά είναι χωρισμένα, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, σε 7 ενότητες: 1)Πρεβεζάνικα (το ρολόι, ο ναός του Παντοκράτορος, ο ελαιώνας, η τάφρος, τα ελαιοτριβεία, οι μαχαλάδες κ.α) 2)Ιστορικά (στον καιρό με τα Μίστικα, η απελευθέρωση, ο Ανδρούτσος στην Πρέβεζα, η καταγωγή των Εβραίων της Ηπείρου κ.α) 3)Προσωπογραφίες (Α. Σεμιτέκολος, Ι. Γκενοβέλης, Α. και Ν. Κονεμένος, Γ. Τάλλαρος, η οικογένεια Μπάλκου κ.α) 4)Λαογραφικά (παιδικά τραγούδια και παιχνίδια, τα Χριστούγεννα και το κόψιμο της βασιλόπιτας, τα κάλαντα κ.α) 5)Γλωσσολογικά 6)Παρουσιάσεις- Κρίσεις-Επίκαιρα και τέλος 7)Επιστολογραφία. Αντικείμενό τους, όπως και οι τίτλοι καταμαρτυρούν, η τοπική ιστορία, οι λαογραφικές καταγραφές και οι εκφάνσεις του πολιτισμού, έτσι όπως τα μελέτησε και τα βίωσε ο εραστής της φιλολογικής έρευνας Ηλίας Βασιλάς.
Αθεράπευτα νοσταλγός της Πρέβεζας, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε μακριά της, ο Ηλίας Βασιλάς χάρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα του ένα ανεκτίμητο θησαυρό. Διέσωσε, κατέγραψε και ανέδειξε πολύτιμο υλικό απ' τη ζωή των Πρεβεζάνων που θα χάνονταν οριστικά. Η συλλογή των διασκορπισμένων σε δεκάδες βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες εργασιών και μελετών του, έρχεται να σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο το πέρασμά του απ' τη ζωή και την πόλη μας. Τα Άπαντά του διατίθενται από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα βιβλιοπωλεία της Πρέβεζας.