Στις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που καταγράφει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, όχι μόνο των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και συγκεκριμένων περιοχών τους.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα η Ελλάδα, σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται, χαμηλότερα από το μέσο όρο του 125% αγγίζοντας μετά βίας το 94%, ενώ η Ήπειρος με 65,3% και η Δυτική Ελλάδα με 65,8% είναι από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών.
Η Πελοπόννησος καταγράφει ποσοστό 76,1%, η Στερεά Ελλάδα 87,3% και τα νησιά του Ιονίου 81,4%. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν σε όλες τις περιοχές καταγράφεται μικρή αύξηση του ΑΕΠ από την τριετία 2007-2009.
Οι πλουσιότερες περιοχές της χώρας μας είναι η Αττική με το ποσοστό να αγγίζει το 123,9%, κατά τι χαμηλότερο από το «ψυχολογικό όριο» του 125% και ακολουθούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 114%.
Οι πλουσιότερες περιοχές της Ευρώπης είναι το κεντρικό Λονδίνο με το αστρονομικό ποσοστό του 332% και ακολουθεί η πόλη του Λουξεμβούργου με 266% και οι Βρυξέλλες με 223%.
Σε σύνολο 39 περιοχών της Ευρώπης που ξεπέρασαν το 125% οι 8 βρίσκονται στη Γερμανία, 5 στις Κάτω Χώρες, 4 στην Ιταλία και την Αυστρία, 3 στο Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, 2 στη Φινλανδία και από μία περιοχή στην Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Σλοβακία, Σουηδία και στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.
Οι φτωχότερες περιοχές με ποσοστό μόλις στο 27% εντοπίζονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ κάτω από το όριο του 75% βρίσκονται περιοχές στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στην Εσθονία, στη Λιθουανία και τη Λετονία.