αντε να παίρνουνε κι άλλοι σειρά...
“Φάρσα” χαρακτήρισε τη δίκη ο πρώην πρωθυπουργός που θεωρείται υπεύθυνος για την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών. “Η τότε κυβέρνηση έκανε πολύ λίγα για την αποφυγή της καταστροφής”, τόνισε ο νυν υπ. Οικονομικών της Ισλανδίας
Ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έγινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε. “Φάρσα” χαρακτήρισε ο ίδιος τη δίκη του που ξεκίνησε χθες, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για απόσυρση του κατηγορητηρίου από το Landsdomur, το Ειδικό Δικαστήριο της χώρας για εγκληματικές πράξεις υπουργών, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στα χρονικά μετά την ίδρυσή του το 1905.
Ο 60χρονος πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη από την κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Ισλανδίας, η οποία, έχοντας την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έκρινε μόνο αυτόν ως υπεύθυνο για “χονδροειδή αμέλεια” για τη χρεοκοπία του ισλανδικού τραπεζικού τομέα στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 που συμπαρέσυρε την οικονομία της χώρας.
“Οταν κατέστη σαφές ότι οδεύουμε προς την καταστροφή, το ιστορικό δείχνει ότι έγιναν πολύ λίγα για την αποφυγή της”, ανέφερε ο νυν υπουργός Οικονομικών Στράινγκριμουρ Σίγκφουσον, ωστόσο στις κατηγορίες αυτές ο Χάαρντε απαντά ότι η κυβέρνησή του, επιτρέποντας στις ήδη χρεοκοπημένες τράπεζες να καταρρεύσουν, απέφυγε τα λάθη της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα το Ρέικιαβικ έδειξε στο ΔΝΤ, έπειτα από τρία χρόνια, την πόρτα της εξόδου εκφράζοντας την ανησυχία του για τα μέτρα που εφαρμόζει στη Λατινική Αμερική και στην Απω Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, για “εκβιασμό” κατηγόρησε την Ευρώπη ο Ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, αναφερόμενος στις αξιώσεις τους να εγγυηθεί η Ισλανδία την αποπληρωμή των χρεών μιας χρεοκοπημένης τράπεζας.
Η κυβέρνηση “υπέκυψε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων”, δήλωσε και προσέθεσε: “Η ΕΕ πρέπει να ερευνήσει και να αντιμετωπίσει το πώς κατέστη δυνατόν χώρες-μέλη της να συμφώνησαν να υποστηρίξουν αυτή την παράλογη απαίτηση έναντι της Ισλανδίας”. Με την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της Ισλανδίας “πάγωσαν” οι λογαριασμοί στην τράπεζα Landsbanki, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων και επενδύσεων Βέλγων και Ολλανδών μέσω κεφαλαίων που προσφέρονταν on line μέσω της εταιρείας Icesave, ωστόσο οι διαχειριστές της τράπεζας έχουν δηλώσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της επαρκούν για την αποζημίωσή τους μέσα στο 2011.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Διχασμένοι οι Ισλανδοί για τη δίκη
Διχασμένοι οι Ισλανδοί για τη δίκη
Ανεπαρκής έρευνα, αόριστη κατηγορία και “άνιση μεταχείριση” από το Κοινοβούλιο που κατηγόρησε μόνο τον Χάαρντε μεταξύ των τεσσάρων υπουργών που έκρινε υπεύθυνους για αμέλεια μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2010 είναι η υπερασπιστική γραμμή του πρώην πρωθυπουργού. Πάντως η ισλανδική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με τη δίκη του πρώην πρωθυπουργού, με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι ο Χάαρντε γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος και τους άλλους μισούς να θεωρούν επιτακτική την απόδοση πολιτικών ευθυνών μετά τη χρεοκοπία.