Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σε εκρηκτικό κλίμα η χθεσινή συνεδρίαση της Περιφέρειας Ηπείρου

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου δεν θα μπορούσε να μην είναι επηρεασμένη από την ψήφιση της δανειακής σύμβασης. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, η αντιπαράθεση δεν έλειψε για τις πραγματικές προθέσεις των πολιτικών προσώπων του συμβουλίου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να κάνει την τοποθέτησή του, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του οργάνου. «Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές του» είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για αδυναμίες του παρελθόντος και για λανθασμένα αναπτυξιακά μοντέλα, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι «δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, λειτουργούν ως τιμωροί και όχι ως συμπαραστάτες».

Αναφερόμενος στη δανειακή σύμβαση, έβαλε τον εαυτό του στη θέση ενός βουλευτή και είπε: «Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα αποφάσιζα αν ήμουν υποχρεωμένος να αποφασίσω με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’ στη νέα δανειακή σύμβαση και τα επαχθή οικονομικά μέτρα που τη συνοδεύουν, όταν από την άλλη επιχειρείται η απειλή της άτακτης χρεοκοπίας. Ο πατριωτισμός όμως δεν μπορεί να μονοπωλείται, ούτε και να αποτελεί για αυτόν κριτήριο, ποιος ψήφισε τι».

Η απάντηση του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» Βαγγέλη Αργύρη ήταν αρκετά σκωπτική. Χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Καχριμάνη «διάγγελμα». «Όλο αυτό που ακούσαμε, θα ήταν φρόνιμο να το ακούγαμε πριν ψηφίσουμε στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η θεματολογία της ημερήσιας διάταξης δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Επισήμανε δε ότι η παράταξή του «δεν θα συμμετάσχει σε τέτοιου είδους παρωδία. Αν δεν έχετε σοβαρά θέματα προς συζήτηση, πείτε το μας, να φέρνουμε εμείς» είπε και ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο δεν μπορεί να μετατραπεί «σε ένα διακοσμητικό όργανο παραγωγής ψηφισμάτων».

Ο Κώστας Κωτσαντής εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρθηκε στην ιδιάζουσα συγκυρία. «Δεν μπορεί σήμερα οι εργαζόμενοι να πλήττονται βάναυσα, και εμείς περί άλλα να τυρβάζουμε. Τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, του Παπανδρέου και του Σαμαρά ήταν τρομοκρατικά» τόνισε.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» ανέφερε: «Ποια αξία είχε αυτή η παρέμβαση του περιφερειάρχη εκ των υστέρων; Ένας λόγος παραπονετικός αλλά εκ του ασφαλούς. Θα είχε νόημα πραγματικά να συζητήσει από πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο τη δανειακή σύμβαση και να στείλει και το σχετικό ψήφισμα». Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις μαζικές κινητοποιήσεις και στο κίνημα. «Είναι αυτό που μέσα στη ζοφερή εικόνα του αστικού πολιτικού συστήματος ανοίγει μια ρωγμή και δημιουργεί ελπίδες. Είναι σε θέση αυτό το κίνημα, να τροποποιεί τα δεδομένα τα πολιτικού σκηνικού» τόνισε. Έκλεισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διαφοροποίηση βουλευτών της Ηπείρου κατά την ψήφιση της δανειακής ψήφισης αλλά και παράλληλα τη λύπη του για τη στάση των γιαννιωτών βουλευτών.Χαρακτήρισε τέλος «αστείες τις ημερήσιες διατάξεις» που έρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τέλος, ο Νίκος Ζήκος της «Αριστερής Παρέμβασης» είπε χαρακτηριστικά:«Συμβαίνουν σημεία και τέρατα και καθόμαστε και συζητάμε αν ένα σχολείο θα πάει εδώ ή εκεί» και ζήτησε να συζητηθούν οι επιπτώσεις από τα μνημόνια.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ