Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: Λαϊκό προσκλητήριο για ρήξη με το παλιό

Η σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά είναι κατά την γνώμη μας μια από τις πιο σημαντικές που έχει κάνει στην πολιτική σταδιοδρομία του. Όχι μόνο γι αυτά που είπε για το δημοψήφισμα, τον επικίνδυνο Παπανδρέου και τις εκλογές. Αλλά επειδή έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι ο λαός είναι εκείνος που υπηρετεί και το συμφέρον του λαού είναι εκείνο που καθορίζει τις αποφάσεις και την πολιτική τακτική του.
Με την σημερινή του ομιλία δεν δηλώνει μόνο ότι ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής της πολιτικής του. Επαναφέρει επίσης τις κινηματικές διαδικασίες που τον ανέδειξαν αρχηγό της ΝΔ και κηρύσσει λαϊκό προσκλητήριο για την σωτηρία και την αναγέννηση της Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι για μια ακόμα φορά το
ανάστημα του εθνικού ηγέτη
Τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής πρέπει να δώσουν σε όλους μας ένα μάθημα: ότι έχει πια ανατραπεί η παραδοσιακή λογική που θέλει τους πολίτες να αντιδρούν μόνον κάθε τέσσερα χρόνια στην κάλπη των εκλογών
Η τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια από τα μέτρα της κυβέρνησης, η κόπωση του λαού από τη μάταιη αναμονή για να δει κάποια έστω «χαραμάδα» προοπτικής για καλύτερες μέρες που δεν έρχονται, μας, έχουν οδηγήσει σε μιαν άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία των Ελλήνων, εναντίον ολόκληρου του σημερινού πολιτικού συστήματος.
Αν δεν δώσουμε στον λαό ελπίδα και ανάκαμψη, η οργή των δρόμων θα συνοδεύει και τους 300 της Βουλής. Η θα το αντιληφθούμε αυτό, ή τα γεγονότα θα ξεπεράσουν όλους μας. Η αδιαμφισβήτητη δυσαρμονία λαού κυβέρνησης επιβάλει τις εκλογές
Η μεταπολίτευση πέθανε στους δρόμους, τις διαμαρτυρίες του λαού και τις παρελάσεις, με άλλα λόγια. Τα κόμματα όπως τα ξέρουμε τελείωσαν και αν δεν αλλάξουν, αν δεν κάνουν την υπέρβαση προς τη Νέα Μεταπολίτευση που ο ίδιος διακήρυξε πρώτος, η οργή του κόσμου θα τα ξεπεράσει και οι συνέπειες θα είναι πρωτόγνωρες.
Πέρα και πάνω από κόμματα, ο κόσμος διαμαρτύρεται για την ταπείνωση διαρκείας που βιώνει. Σας καλώ να ξεπεράσουμε μαζί τη συμβατική λογική της Μεταπολίτευσης, αναγνωρίζοντας την νέα αυτή πραγματικότητα. Φοβάμαι ότι όποιος (βουλευτής) δεν το κάνει, σε λίγο θα αισθάνεται αυτό-εξόριστος, ακόμη και μέσα στην ίδια την εκλογική του περιφέρεια.
Για να ξεκινήσει όμως η Νέα Μεταπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει πρώτα αυτή:
Οφείλουμε να μάθει ο κόσμος ότι απέναντι από τον κ. Παπανδρέου υπάρχει μία Παράταξη, η δική μας Παράταξη, που νοιώθει και τον πόνο του κόσμου και τα αίτια του πόνου αυτού. Συνειδητά και χωρίς τον «ξύλινο» λόγο μιας εποχής που έχει πια πεθάνει. Ότι υπάρχει μια Παράταξη, η δική μας Παράταξη, που μπορεί να προσφέρει άλλο δρόμο. Και που ζητά τη στήριξη όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς τα υποκριτικά κουστούμια του ξεπερασμένου κομματικού φανατισμού. Ή, λοιπόν, θα αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα κοιτάζοντάς την στα μάτια, ή τα γεγονότα θα ξεπεράσουν όλους μας!
Έχουμε επισημάνει εδώ πολλές φορές ότι ο αγώνας για την αναγέννηση της πατρίδας θα είναι δύσβατος με ανηφόρες, κατηφόρες και πολλές στροφές. Μακριά από εμάς λοιπόν τα εύκολα συνθήματα και οι λαϊκισμοί του τύπου “να φύγει η ΝΔ από την Βουλή για να πέσει ο Παπανδρέου“. Το να πέσει ο Παπανδρέου είναι εύκολη υπόθεση. Το σύστημα όμως ΠΑΣΟΚ πως θα πέσει; Πως θα αντιμετωπίσουμε την πανίσχυρη ακόμα διαπλοκή και τους συνασπισμένους εχθρούς της Ελλάδας. Γι αυτό έχουμε γράψει κι άλλη φορά ότι δύο είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να πετύχει η διακυβέρνηση Σαμαρά:
1. Να βρει την Τροϊκα διασπασμένη για να ελιχθεί – γι αυτό και επιμένει στην αποδοχή των θέσεών του σε ΕΕ και Αμερική
2. Να έχει τον λαό ενωμένο μαζί του, για να μπορέσει να διαπραγματευθεί αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Και σήμερα το λέει αυτό ξεκάθαρα:
Καθήκον δικό μας, να πείσουμε όλη την κοινωνία και να ανοιχθούμε σε όλη την κοινωνία. Καθήκον δικό μας, να αποδείξουμε ότι «δεν είμαστε ίδιοι». Πρώτα να ενώσουμε τον κόσμο, πείθοντάς τον για την πολιτική μας.Κι ύστερα να μπορέσουμε να κυβερνήσουμε, και να αλλάξουμε όλα αυτά που πρέπει…Δεν είμαστε πια απλώς ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης, που σύντομα θα γίνει κυβέρνηση. Είμαστε η Παράταξη που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, πιστεύει στις δυνάμεις τους, και τους συσπειρώνει όλους για να κτίσουμε μαζί το μέλλον του τόπου αυτού.Είμαστε η εγγυήτρια δύναμη της σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής προοπτικής και –πάνω απ΄ όλα- της Αξιοπρέπειας της Πατρίδας μας! Θα αγωνιστώ για να δημιουργηθεί ένα κίνημα μέσα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό νότο, για μια διέξοδο από τον κρίση με Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
θα μπορούσα να παρατηρήσω πολλά ακόμα σε μια ομιλία που όπως ξανάγραψα την θεωρώ μια από τις πιο σημαντικές του Σαμαρά. Θα κλείσω όμως με μια διαπίστωση με την οποία μπορούν να συμφωνήσουν όλοι, πέρα από τις όποιες διαφωνίες που μπορεί να έχει κανείς με τον αρχηγό της ΝΔ:
Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του τόπου ο ηγέτης ενός αστικού κόμματος εξουσίας ακούει τον λαό, διδάσκεται από αυτόν και δηλώνει ότι μαζί του θα προχωρήσει στο γκρέμισμα του παλιού πολιτικού συστήματος. Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά του Σαμαρά με τους εξ ευωνύμων και δεξιών ψευδεπίγραφους διεκδικητές της λαϊκής θέλησης: Αυτός έχει να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και όχι ανεδαφικές ουτοπίες, ούτε επικοινωνιακά παιχνιδάκια