Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Λουκέτα και Χρέη για τα μαγαζιά της Πρέβεζας

Η ύφεση συνεχίζει να χτυπά την αγορά της Πρέβεζας με αντίκτυπο τα λουκέτα.

Αυτή τη φορά μετρήσαμε τα κλειστά μαγαζιά των οδών Μπιζανίου και 21ης Οκτωβρίου και δυστυχώς αγγίζουν τα είκοσι.

Σύμφωνα με καταστηματάρχες της περιοχής η πλειοψηφία των κλειστών επιχειρήσεων έχουν αναρτημένη την ταμπέλα ενοικιάζεται τουλάχιστον εδώ και έξι μήνες. Κύρια αιτία είναι η οικονομική κρίση και η εκτεταμένη ύφεση στην αγορά αλλά και τα υψηλά ενοίκια τα οποία αναγκάζουν τους καταστηματάρχες να μετακομίσουν.
Στις οδούς Μπιζανίου και 21ης Οκτωβρίου οι έμποροι τονίζουν ότι η κατάσταση για αυτούς είναι ιδιαίτερα δύσκολη τα τελευταία δύο χρόνια καθώς με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις ΦΠΑ, τις έκτακτες εισφορές αλλά και τις περικοπές μισθών και συντάξεων δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά το λουκέτο, καθώς η μεσαία τάξη ήταν αυτή που πάντα τους στήριζε και τώρα ουσιαστικά δεν υφίσταται.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει το Επιμελητήριο Πρέβεζας για την περίοδο 1ης Ιανουαρίου 2011 μέχρι τις 24ης Αυγούστου 2011.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στο Εμπορικό Τμήμα καθώς μέσα σε 7 μήνες σημειώθηκαν 46 νέες εγγραφές επιχειρήσεων και 68 διαγραφές , στο σύνολό τους με αρνητικό πρόσημο -22.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λ. Νταλαμάγκα το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης τα οποία παρουσιάζουν κάθετη πτώση στις πωλήσεις. Επισήμανε το ζήτημα των μισθωμάτων υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια των καταστηματαρχών ώστε η τοπική αγορά να συνεχίσει να υπάρχει. Σημείωσε δε πως πολλοί ενοικιαστές έχουν κινηθεί νομικά και έχουν πετύχει να μειώσουν τα μισθώματα μέσω της δικαστικής οδού.
Ο κ. Νταλαμάγκας όπως είπε, σε μια μικρή αγορά όπου υπάρχουν 10 καταστήματα και κλείσουν τα 6 για οποιοδήποτε λόγο, είναι φυσικό επακόλουθο σε κάποιο χρονικό διάστημα να κλείσουν και τα υπόλοιπα 4 ακόμη και αν είναι βιώσιμα. Ο λόγος διότι με το κλείσιμο των 6 καταστημάτων η αγορά αρχίζει να σβήνει και μεταφέρεται με αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς από την προηγούμενη περιοχή.
Σύμφωνα πάντως με μεσίτες, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων που έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των μισθωμάτων, αποφεύγοντας τις προστριβές με τους ενοικιαστές τους, καθώς αντιλαμβάνονται τις μεγάλες μειώσεις των τζίρων, την κρίση και τον μεγάλο κίνδυνο που και οι ίδιοι βλέπουν καθημερινά για το ακίνητό τους να μείνει κλειστό για αρκετό χρονικό διάστημα.
Προβλήματα σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου αντιμετωπίζει και το τμήμα της μεταποίησης τα οποία δεν αντικατοπτρίζονται τόσο στις εγγραφές και διαγραφές των καταστημάτων αλλά στις εκτεταμένες μειώσεις προσωπικού.
Ο κ. Νταλαμάγκας τόνισε ότι τέλος του 2011 θα φανούν τα όποια προβλήματα παρατηρούνται και στο τουριστικό τμήμα.
Υποστήριξε πως αρκετοί επιχειρηματίες δεν δηλώνουν ότι ανέστειλαν την λειτουργία των καταστημάτων τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και υπογράμμισε πως τα στοιχεία που παραθέτει το Επιμελητήριο Πρέβεζας είναι εικονικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πραγματική εικόνα είναι πολύ πιο αρνητική.
Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσει σωρεία λουκέτων στην Πρέβεζα εάν δεν υπάρξει κάποια ριζική αλλαγή, όπως είπε.