Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

''Βραδιά Πνεύματος και Πολιτισμού Παπαδατών''


Μεστή περιεχομένου και πυκνή σε εκλεκτό και φιλόμουσο ακροατήριο η''Βραδιά Πνεύματος καιΠολιτισμού Παπαδατών''στην Πλατεία του χωριού, την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011, που επίκεντρο είχε την παρουσίαση του Β΄τόμου του βιβλίου ''Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι'' του Σωκράτη Βασιλείου.

Την εκδήλωση συντόνισε με πληρότητα και μαεστρία η διακεκριμένη δημοσιογράφος του ''ΒΗΜΑΤΟΣ'' κ. Μ. Τσώλη.
Περιεκτική, αναλυτική, διεισδυτική και ταυτόχρονα σαγηνευτική η παρουσίαση του βιβλίου από την κ.Αγγελική Καραγεώργου. Ευειδής, εκφραστική, κυριολεκτικά μελίρρυτος η κ.Καραγεώργου, καθήλωσε στις θέσεις του το εκλεκτό ακροατήριο και συνήρπασε τον ψυχισμό του. Το ακροατήριο της το ανταπέδωσε με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Άψογη και μαγευτική η απαγγελία των δ/δων: Σπυριδούλας & Αθηνάς Βασιλείου.
Υψηλής ποιότητας σε ερμηνεία και εκτέλεση ο ψηφιακός δίσκος, που συνοδεύει το βιβλίο.

Στον ψηφιακό δίσκο, που επιμελήθηκε με την γνωστή του σχολαστικότητα ο Κώστας Μήτσης, τα τραγούδια ερμηνεύουν οι : Νίκος Δάσκαλος, Βαγγέλης Κώτσου, Κώστας Μήτσης, Κώστας Παΐλας και Γιάννης Παπακώστας, ενώ στα πολυφωνικά τραγούδια τραγουδούν οι : Κώστας Βέρδης, Βαγγέλης Βέρδης, Σταύρος Σαδεδίν, και Γιάννης Νίνης. Συνόδεψε το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Βέρδη μετον Κώστα Βέρδη στο κλαρίνο, τους Βασίλη Αβραάμ και Γιάννη Νίνη στο βιολί, τον Σταύρο Σαδεδίνστο λαούτο και τον Βαγγέλη Βέρδη στο ντέφι.
Εκτός από τους διοργανωτές, Χαιρετισμό προς το κοινό απηύθυναν και οι: Π. Βασιλάκης, ο πρόεδρος της ΠΣΕ κ. Οικονόμου και ο Αντ/δρος των Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Μπόκιας.
Εκλεκτές οι παρουσίες των τοπικών αρχών, των πολιτιστικών φορέων και πλήθος συγχωριανών και φίλων του πνεύματος και του πολιτισμού, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τους διοργανωτές της.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν :
Ο Περικλής Βασιλάκης, ως εκπρόσωπος του Υπουργού Πολιτισμού, οι Δήμαρχοι Ζηρού & Πρέβεζας κ.κ.Δ. Γιολδάσης & Χ. Μπαϊλης, η πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ζηρού κ. Θ. Ιατρού, ο αντ/ρχος Ζηρού κ.Ζ. Ρεμπής, οι πρόεδροι τοπικών Συμβουλίων Θεσπρωτικού, Νικολιτσίου, Μελιανών και Παπαδατών κ.κ.Π. Τσάτσος, Χ. Κίτσιου, Γ. Ιωαννίδης και Α. Βασιλείου, οι Περιφ. Σύμβουλοι κ.κ. Δ. Αναγνώστου, Γ. Ζάψας, και Π. Μίχας, οι δημοτ. Σύμβουλοι κ.κ. Γ. Γιάννος, Δ. Βέργος, και Γ. Παπαφωτίου, οι πρώην δήμαρχοι Αγνάντων και Φιλιπιάδας κ.κ.Χ. Χασιάκος και Μ. Κατραχούρας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Γ. Οικονόμου, ο Αντ/δρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και πρόεδρος των Ηπειρωτών Βελγίου κ. Θ. Μπόκιας, ο Γραμ. της ''Δημοκρατικής Αριστεράς'' Ιωαννίνων κ. Τ. Βασιλείου, ο τοπικός Σύμβουλος του Μαρτυρικού Κομμένου κ. Η. Λάμπρης,ο καθηγητής Γιώργος Δράκος, οι συγγραφείς κ.κ. Βλαχοπάνος, Λάμπρη και Μητς Μήτσης, η πρέσβειρα της Ελληνικής παράδοσης στην Αμερική κ. Ανν Γκανή- Sirota, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας κ. Δ. Τέλλης, και πολλοί πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρόταση του Σωκράτη Βασιλείου για την οργάνωση ''Διήμερου Πνεύματος & Πολιτισμού Παπαδατών'', τον Αύγουστο του 2012, πρόταση, την οποίαν έκαναν ασμένως αποδεκτή τόσο ο δήμαρχος Ζηρού, όσο και ο Τοπικός Πρόεδρος των Παπαδατών.