Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ορατό το «selective default»

Ορατό το «selective default»

Θέλουν δεν θέλουν θα το μάθουμε και το «selective default». Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον οριακή. Η «επιλεκτική χρεοκοπία» ή το καλύτερα… ηχούμενο «selective default» φαντάζει πιο κοντά από ποτέ, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεσή του ότι η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ και προειδοποιεί: «Εάν αργήσουν ή δεν πετύχουν οι ιδιωτικοποιήσεις το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι υψηλότερη και θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο αναμενόταν αρχικά».
Όπως συμπληρώνει το ΔΝΤ οι μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί, όμως ακόμα βρίσκονται στον «πάγο» και δεν έχουν τεθεί σε ισχύ. Έτσι: «Το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο».

Αναλυτικά στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται:

«Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων. Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.
Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος.
Αναφορικά με την ανάπτυξη εφαρμόζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας. Τέλος συμφωνήθηκε μια χρηματοδοτική στρατηγική σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση καθώς και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις χώρες της ευρωζώνης».
Από την πλευρά της η Κομισιόν αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεση της υπογραμμίζει ότι για να διασφαλιστεί η επιστροφή των δημοσίων οικονομικών της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, χρειάζεται η ενίσχυση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι παρά την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην Ελλάδα, η συνολική πρόοδος είναι πιο «περίπλοκη», λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο του δημοσίου χρέους και το πολιτικό σκηνικό.
Σημειώνει, δε, ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης, καθώς αυτό θα επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις στα δημόσια ελλείμματα και θα ενεργοποιήσει την «κρίσιμη μάζα» των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των προοπτικών ανάπτυξης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
«Ενώ η Ελλάδα έχει εμφανίσει αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι στιγμής, το συνολικό πρόγραμμα είναι πιο περίπλοκο λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους της χώρας και του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της. Οι δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με ένταση», αναφέρει.
Τις εξελίξεις συζήτησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ.κ. Βασίλης Ράπανος και Απόστολος Ταμβακάκης.