Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Economist: Οχι συμφωνία για την Ελλάδα...

Τo αναγνωρισμένου κύρους οικονομικό περιοδικό THE ECONOMIST αναφέρεται στο κεντρικό θέμα του για την αποτυχία των ευρωπαίων εταίρων να επέλθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα για την χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

γαύγιζαν όλη την νύχτα, αλλά στο τέλος απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία ώστε να απελευθερώσουν το επόμενο πακτωλό χρημάτων τον οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα. Αναμένετε ένα νέο γύρο πανικό στις αγορές ομολόγων.

Έπειτα από επτά εξαντλητικές ώρες στο Λουξεμβούργο, οι οποίες περιελάμβαναν μια βιντεοδιάσκεψη με τους συναδέλφους των χωρών που ανήκουν στο G7, οι υπουργοί οικονομικών των 17 χωρών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να καθηστερίσουν μέχρι τον Ιούλιο την εκταμίευση 12 δις Ευρώ σε δάνεια από την Ευρωπαική Ένωση και το ΔΝΤ.

Μέχρι τότε, είπαν, δύο ζητήματα θα έχουν γίνει πιο ξεκάθαρα. Πρώτα, οι υπουργοί οικονομικών τονίζουν ότι θέλουν να ξέρουν πόσο μακριά οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν "εθελοντικά" μετακυλίζοντας το Ελληνικό χρέος όταν τα τωρινά ομόλογα ωριμάσουν. Αυτό έχει γίνει ζωτικής σημασίας για την Γερμανική εγχώρια κοινή γνώμη ώστε να γλυκάνει την πίκρα που δημιουργεί η δεύτερη απόπειρα διάσωσης της Ελλάδας.

Δεύτερον, η ευρωζώνη θέλει να ξέρει αν η ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, του εμπλεκόμενου σε μάχες Έλληνα πρωθυπουργού, θα διασφαλίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Βουλή, η οποία αναμένεται να έρθει την Πέμπτη. Οι Έλληνες βουλευτές πρέπει επίσης να εγκρίνουν, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, το επόμενο γύρο από αυστηρά μέτρα και δομικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου μιας μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποίηση δημοσίων εταιριών και ακίνητης περιουσίας.

ολόκληρο το άρθρο εδώ.