Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Οι "Τρεις μεγάλες γκάφες" που μας κόστισαν ακριβά...

Τρεις μεγάλες γκάφες του οικονομικού και επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης που κόστισαν ακριβά στους Έλληνες πολίτες, καθώς επιτάχυναν την ύφεση, έδωσαν ευκαιρία στους κερδοσκόπους και βύθισαν τους Έλληνες πολίτες στην αγωνία και την κατάθλιψη.


Ο στόχος του επιτελείου του πρωθυπουργού και τις τρεις φορές ήταν ο ίδιος: να θορυβηθούν οι πολίτες ώστε να περάσουν με ευκολία οι δύσκολες και σκληρές αποφάσεις που υπαγορεύουν οι δανειστές μας.

Η πρώτη μεγάλη γκάφα έγινε την περασμένη άνοιξη, όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό» και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τότε εκτινάχτηκαν τα spread καθώς οι περίφημες αγορές άδραξαν την ευκαιρία που περίμεναν καιρό και πόνταραν με ασφάλιστρα και στοιχήματα στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε σκληρή κριτική για αυτή τη φράση από τραπεζίτες, οικονομικούς παράγοντες, επιχειρηματίες, την αντιπολίτευση αλλά και από στελέχη της κυβέρνησης, ότι διέσυρε τη χώρα. Είναι ενδεικτική η φράση έμπειρου κομματικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε πει εκείνη την περίοδο σε πηγαδάκι της Βουλής: "Ο Γιώργος έκανε ένα κολοσσιαίο λάθος που δεν θα το έκανε ποτέ ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη ζωή. Στο χωρίο μου λένε «δεν διασύρεις ποτέ την αδερφή σου δημοσίως εάν θέλεις να την παντρέψεις»".
Παρά τη σκληρή κριτική που δέχτηκε γι' αυτή του τη στάση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την περασμένη Δευτέρα μιλώντας στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά προχώρησε στη δεύτερη μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή γκάφα, με στόχο ξανά να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το δεύτερο σκληρό πακέτο μέτρων. Είπε με έμφαση ότι το δημόσιο έχει χρήματα για να δώσει μισθούς και συντάξεις μέχρι τον Ιούλιο. Μια δήλωση που έβαλε βόμβα στα θεμέλια της αγοράς. Επιχειρηματίες λένε ότι η ήδη μειωμένη κατανάλωση έπεσε ραγδαία μετά τη μοιραία δήλωση, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι καταθέτες που πήραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Η τρίτη δήλωση της καταστροφής ήρθε από τις Βρυξέλλες και την επίτροπο, κυρία Μαρία Δαμανάκη.  Η επίτροπος, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι υπάρχουν στο τραπέζι των αξιωματούχων της Κοινότητας σενάρια για την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Σχεδόν 24 ώρες αργότερα, ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αδυνατούν να αποκρυπτογραφήσουν το χρησμό της κυρίας Δαμανάκη. Οι περισσότεροι πάντως πιστεύουν το αυτονόητο: η επίτροπος, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο παρενέβη στην ελληνική πολιτική σκηνή -κάτι που δεν έχει δικαίωμα να κάνει ως επίτροπος- για να θέσει το δίλημμα ότι εάν δεν περάσουν τα νέα σκληρά μέτρα η χώρα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση.

Στη κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη καθώς δεν είναι λίγοι που μιλούν για «μαθητευόμενους μάγους» οι οποίοι βάζουν τη λάθος ώρα τα λάθος διλήμματα στους πολίτες, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν την πορεία προς την καταστροφή.