Σε αντικείμενο προεκλογικής σπέκουλας, ως όλα δείχνουν, επιχειρεί να μετατρέψει ο υπουργός Προστασίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης. Δεν φτάνει που κατά την πρώτη του θητεία στο υπουργείο άφησε να «σπάσουν» τα σύνορα στον Έβρο, με αποτέλεσμα τα ελληνοτουρκικά σύνορα να γίνουν η κυριότερη πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, ανακινεί με προχειρότητα το προσφιλές προεκλογικό θέμα σε όλη την Ευρώπη, προς άγραν μικροπολιτικών και προσωπικών εκλογικών οφελών. Στο μεταξύ, πάντως, αυξάνονται οι αντιδράσεις των Περιφερειών στα εξαγγελθέντα σχέδια περί δημιουργίας 30 στρατοπέδων για μετανάστες.
Οι ευθύνες που φέρουν οι δύο τελευταίοι υπουργοί Προστασίας στο μεταναστευτικό είναι τεράστιες. Παρά ταύτα, τόσο ο κ. Χρυσοχοΐδης όσο και ο προκάτοχός του κ. Παπουτσής επιχείρησαν με πυροτεχνήματα να κάνουν επίδειξη πυγμής, αντιμετωπίζοντας το μεταναστευτικό με… συρματοπλέγματα. Ο μεν πρώτος με τα σιδερόφρακτα στρατόπεδα που σχεδιάζει, ο δε δεύτερος με το φράχτη στον Έβρο. Κι όμως, επί της πρώτης θητείας του κ. Χρυσοχοΐδη (Οκτώβριος 2009-Σεπτέμβριος 2010) στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ήταν που σταμάτησε κάθε μέτρο αποτροπής μεταναστών στον Έβρο και περνούσαν αθρόα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το κέντρο της Αθήνας. Έτσι έγινε το κέντρο της πρωτεύουσας χωματερή ανθρώπων, η οποία πλημμυρίζει από μετανάστες, τοξικομανείς και τριτοκοσμική πορνεία. Να σημειωθεί πως πέρυσι ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν από τον Έβρο ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι το 2010.
Τότε μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε ενημερωθεί ότι οι περισσότεροι εκ των μεταναστών που «παραδίδονταν» στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες στον Έβρο ούτε καν περνούσαν από ιατρικές εξετάσεις. Τώρα, ο ίδιος έρχεται να μιλήσει για «υγειονομική βόμβα» στο κέντρο της Αθήνας. Επί της πρώτης του θητείας επίσης ουδέν βήμα έγινε προς την κατεύθυνση της χορήγησης ασύλου. Κάτι που θα διευκόλυνε την απομάκρυνση των μεταναστών από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα, τότε, όπως και τώρα, στο Κέντρο Αλλοδαπών της οδού Πέτρου Ράλλη σχηματίζονται εβδομαδιαίως ουρές χιλιομέτρων από τους «σύγχρονους Αθλίους» που, εγκλωβισμένοι στην Αθήνα, περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια το πολυπόθητο «χαρτάκι» του ασύλου για να φύγουν.
Τώρα, λοιπόν, ο κ. Χρυσοχοΐδης, που ευαγγελίζεται την «εκκαθάριση» του κέντρου της Αθήνας, έρχεται με αποσπασματικά μέτρα και δίχως ολοκληρωμένο σχέδιο και λέγει ότι θα λύσει το πρόβλημα με τα στρατόπεδα. Ακόμα όμως κι αν γεμίσει όλη η Αττική με στρατόπεδα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσει να στοιβάξει εκεί τους άνω των 50.000-60.000 μετανάστες που ζουν στο κέντρο. Άλλωστε, όπως έχει πει, κάθε στρατόπεδο θα έχει χωρητικότητα χιλίων ατόμων. Εκτός αυτού, εντονότατες είναι οι αμφιβολίες περί 30 στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι λένε πως στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν τα 5-6 (ήδη λειτουργούν δύο στον Εβρο). Όλα αυτά, όπως ο ίδιος ο υπουργός λέει, θα φτιαχτούν με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Πράγματι, η Ελλάδα έως το 2013 αναμένεται να λάβει πάνω από 180 εκατ. ευρώ. Γιατί όμως αυτές τις κινήσεις δεν τις είχε κάνει εγκαίρως ο ίδιος ως υπουργός, αλλά και ο προκάτοχός του, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμυρίων κοινοτικών κονδυλίων;
Θανάσης Αργυράκης στον “Ελεύθερο Τύπο”