Η δημιουργία τριών κέντρων μεταναστών ανά περιφέρεια είναι ο στόχος που θέτει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπως τον ανέλυσε και τον παρουσίασε ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης στη συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους των ΠΕΔ.
Ο Υπουργός στη σύσκεψη αυτή παρουσίασε πολλές λεπτομέρειες από τον τρόπο που θα στηθούν και θα λειτουργήσουν τα στρατόπεδα.
Έτσι για παράδειγμα το κάθε κέντρο θα χωρίζεται σε 4 τομείς όπου συνολικά θα φιλοξενούνται περίπου 1.000 άτομα. Ο κάθε τομέας θα φιλοξενεί από 250 άτομα και θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων.
Σε αυτά θα υπάρχουν, εκτός από τους χώρους διαμονής, εστιατόριο, τουαλέτες, ντους, χώροι θρησκευτικής λατρείας αλλά και χώροι άθλησης.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αντιμετωπίζει το θέμα με ιδιαίτερη ψυχραιμία και σύνεση αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό. «Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι για να δώσουμε την κατάλληλη λύση», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε στο Epiruspost.gr.
Απομένει βέβαια να φανεί εάν θα δείξουν την ίδια σύνεση και ψυχραιμία οι τοπικές κοινωνίες και τα δημοτικά συμβούλια. Άλλωστε αυτό θα φανεί εντός των ημερών καθώς το Υπουργείο ζητά την υπόδειξη χώρων συνάμα όμως κάνει και τον δικό του σχεδιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν οι περιπτώσεις που προς στιγμήν εξετάζονται στην Ήπειρο είναι το παλιό στρατόπεδο της Φιλιππιάδας, το παλιό στρατόπεδο στη Βροσύνα του Δήμου Ζίτσας και οι χώροι στο Δελβινάκι που είχαν χρησιμοποιηθεί και στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα για τη φιλοξενία Αλβανών λαθρομεταναστών.
Σε δεύτερη φάση δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικοί χώροι που έχουν εγκαταλειφθεί στην περιοχή της Πρέβεζας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αναζητηθούν κι άλλοι χώροι κατάλληλοι για μια τέτοια δραστηριότητα και πολλοί είναι αυτοί που σημειώνουν ότι μια τέτοια λύση είναι προτιμότερη από την σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση.