Δέκα νεκρές φάλαινες έχουν εντοπίσει την τελευταία εβδομάδα στις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας κάτοικοι και ψαράδες του νησιού, με τους επιστήμονες να αδυνατούν ως τώρα να προσδιορίσουν τα αίτια του εκβρασμού των θηλαστικών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», πρόκειται για φάλαινες-ζιφιούς (που θεωρούνται σπάνιο είδος) μήκους 3,5-4,5 μέτρων και βάρους 6-7 τόνων, που έφτασαν κοντά στις ακτές ζωντανές, απομακρύνθηκαν σε απόσταση ενός μιλίου, αλλά δεν άντεξαν και ξεψύχησαν.
«Είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, επειδή τα συγκεκριμένα θηλαστικά ζουν σε πολύ βαθιά νερά, δεν προσεγγίζουν τον άνθρωπο και τα αλιευτικά σκάφη ούτε κινούνται σε κοπάδια. Είναι προφανές ότι κάτι παράξενο έχει συμβεί» λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θεόδωρος Τσιμπίδης. Η φάλαινα-ζιφιός μοιάζει στην όψη με το δελφίνι, τρέφεται με καλαμάρια και μπορεί να παραμείνει σε βάθος 1.000 μέτρων για 70 λεπτά. Ζει σε θαλάσσιες περιοχές με απότομη κλίση και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις εκπομπές sonar, χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων, που χρησιμοποιούνται από το Πολεμικό Ναυτικό ως μέθοδος ηχοεντοπισμού.
«Οι πολεμικές ασκήσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το συγκεκριμένο είδος. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια ελληνική ή νατοϊκή άσκηση αυτή την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή. Ενας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των ζιφιών είναι η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στη δυτική Ελλάδα, με σκοπό την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου. Κάτι που επίσης δεν προκύπτει ως τώρα» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης.
Το «Αρχιπέλαγος» έχει ήδη στείλει δείγματα των άτυχων θηλαστικών σε εργαστήρια του εξωτερικού, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους, ενώ το λιμεναρχείο Παλαιοκαστρίτσας εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών φαλαινών θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. «Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων για εκβρασμούς ζιφιών και σε άλλα σημεία της Κέρκυρας, που δεν έχουν ελεγχθεί εξαιτίας των ισχυρών ανέμων οι οποίοι πνέουν στην περιοχή. Αν επιβεβαιωθούν, ίσως φτάσουμε στις 50 νεκρές φάλαινες».