Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τα προβλήματα του Καλλικράτη στην... πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου


Τα προβλήματα που έχουν προκύψει και απασχολούν όλους τους Δήμους της χώρας μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, ήταν αυτά που απασχόλησαν κυρίως την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της πρώην ΤΕΔΚ Ιωαννίνων.Περικοπές στη χρηματοδότηση, μεταφορά μαθητών και εφεδρεία ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που τέθηκαν.Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκαν ομόφωνα όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης τα οποία ήταν επί το πλείστον διαδικαστικά, ενώ αποφασίστηκε να οργανωθεί ειδική εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Μπαλάφα.

Καλλικράτης εφεδρεία και μεταφορά μαθητών
Παρουσία σχεδόν όλων των μελών του (απουσίαζε μόνο η Δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη και ο Αλέξανδρος Μάνος) ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου το οποίο μετά τον Καλλικράτη αντικατέστησε τις ΤΕΔΚ των τεσσάρων νομών της Περιφέρειάς μας.Αυτή η ακριβώς η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Άρτας, Γιάννης Παπαλέξης, υπενθύμισε στο Σώμα, ότι επίκειται πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών με σαρωτικές αλλαγές σε καίρια σημεία του νόμου της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας πως η ΠΕΔ Ηπείρου θα πρέπει να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με τις προτάσεις της για αλλαγές όπου αυτή πιστεύει ότι είναι αναγκαίες.Πρώτος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ζίτσας και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Δημήτρης Ρογκότης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας των Σχολικών επιτροπών αλλά και της μεταφοράς μαθητών.Για το μεν πρώτο είπε πως αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αφού υπάρχουν δύο άρθρα που ορίζουν τη λειτουργία τους, αλλά στην ουσία το ένα ακυρώνει το άλλο.Αναφορικά με την μεταφορά μαθητών, σημείωσε πως αυτή είναι αδύνατον να περάσει στους Δήμους από την αρχή της νέας χρονιάς, αφού οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει μέχρι στιγμής απέβησαν άκαρποι, αφού τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα και κανείς οδηγός ταξί δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.Το ίδιο υποστήριξε και ο Δήμαρχος Δωδώνης, Κώστας Κατσανάκης, λέγοντας ότι η μεταφορά μαθητών θα αποδειχτεί μια τραγωδία από την 1η Ιανουαρίου του 2012, προτείνοντας η ευθύνη γι' αυτή να παραμείνει στην Περιφέρεια και όποιος Δήμος επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να την αναλάβει.Ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΕΔ, Γιώργος Παπαδιώτης, έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και τα θέματα της εργασιακής εφεδρείας, της φορολογίας και του ενιαίου μισθολογίου, λέγοντας πως οι δήμοι κινδυνεύουν μέσα στον επόμενο μήνα να μείνουν χωρίς προσωπικό σε νευραλγικές μάλιστα θέσεις.Ο Νίκος Γκόντας, εκπροσωπώντας την παράταξη της Ν.Δ. στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, σημείωσε, αφού τόνισε ότι ο Καλλικράτης δεν έχει καμία σχέση με την μεταρρύθμιση που ονειρευόταν η τοπική αυτοδιοίκηση, κάλεσε τους συναδέλφους του να πουν όχι στην εργασιακή εφεδρεία, την κατάργηση οργανισμών που θα έχει σαν συνέπεια το κλείσιμο και δημοτικών επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας την οποία τοποθέτησε σαν τον πρώτο μεγάλο στόχο των ξένων κεφαλαίων για εκμετάλλευση προς όφελός τους.

Ομόφωνες αποφάσεις σε όλα τα θέματα
Στην ίδια Συνεδρίαση εγκρίθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω θέματα:
1. Έγκριση υποβολής πρότασης στην πρόσκληση 28 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ».
2. Σχετικά με την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ) στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007 - 2013.
3. Σχετικά με την υλοποίηση του έργου με τίτλο: « ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ) στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007 - 2013.
4. Σχετικά με την υλοποίηση του έργου με τίτλο:«ΓΕΦΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007- 2013.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και πάλι ομόφωνα η σύσταση τοπικών παραρτημάτων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, οι οποίες θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά της πρώην ΤΕΔΚ.Τέλος έγινε και ο ορισμός εκπροσώπων της ΠΕΔ σε Συμβούλια και Επιτροπές.

Εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Μπαλάφα
και ενίσχυση των «Καλπακίων 2011»
Η πρώτη απόφαση που πήρε το Δ.Σ. της ΠΕΔ, αφορούσε την οργάνωση μια ειδικής εκδήλωσης στη μνήμη του φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα.Ο κ. Παπαλέξης πρότεινε αυτή να γίνει τον Φεβρουάριο του 2012 και να συμπέσει χρονικά με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ενώ ζήτησε από την εκτελεστική επιτροπή να αναλάβει μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών να οργανώσουν την εκδήλωση αυτή.Ταυτόχρονα πρότεινε να συνεχίσει η ΠΕΔ το έργο της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και να χρηματοδοτήσει με 10.000 ευρώ τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Καλπάκι για την επέτειο του «ΟΧΙ».Και οι δύο προτάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ..

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ