Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, φορείς στον Κ. Παπούλια για τη «Δωδώνη»

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο, οι εργαζόμενοι στη «Δωδώνη» και Φορείς της περιοχής, με στόχο να αποτρέψουν την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, η πολιτική της οποίας στις τιμές γάλακτος συνεχίζει να αναστατώνει τους παραγωγούς. Μέσα στην εβδομάδα, θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις.Από τον Κάρολο Παπούλια αναμένεται να ζητήσουν να στηρίξει τα αιτήματά τους, ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.Χθες υπήρξε νέα ένταση έξω από την γαλακτοβιομηχανία, όταν ομάδα σεκιούριτι (η πρόσληψη της οποίας προκάλεσε τριγμούς στο παρελθόν) εμπόδισε την είσοδο των εργαζομένων από την κεντρική πύλη του εργοστασίου και τους προέτρεπε να μπουν από την πίσω πόρτα. Μια κίνηση, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι αντίθετη με τους κανόνες υγιεινής, που ισχύουν σε εταιρείες τροφίμων. Τελικά, μετά από ώρες οι εργαζόμενοι μπήκαν από την κεντρική είσοδο.


ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Λευτέρης Κόντος, πλέον θεωρείται ανεπιθύμητος από εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Οι πρώτοι, σε ψήφισμά τους, μετά τη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους, θεωρούν, ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του, δεν έχει τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ενώ τον καθιστούν υπεύθυνο για το συγκρουσιακό κλίμα στο χώρο της βιομηχανίας. «Από την πρώτη στιγμή του διορισμού του δυναμιτίζει το κλίμα εργασιακής ειρήνης, απαξιώνοντας σκόπιμα τα επιτεύγματα της εταιρείας και ανατρέπει την ισορροπία με τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής» σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων, που ζητά την άμεση αντικατάσταση του Λευτέρη Κόντου.

Η Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Την λήψη μέτρων από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ, για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ζητά με επιστολή του στον Διοικητή της Τράπεζας Θ. Πανταλάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρεται σε… μνηστήρες (που δεν κατονομάζει), οι οποίοι «αντί να συμπαρίστανται και να συντάσσονται μαζί μας, για μικροπολιτικά συμφέροντα προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον δίκαιο αυτό αγώνα μας. Να ξέρουν καλά ότι με αυτή την στάση τους θα βρεθούν απέναντι στο σύνολο των κτηνοτρόφων -παραγωγών αλλά και ολόκληρης της Ηπειρωτικής κοινωνίας».

ΤΟ Κ.Κ.Ε.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη «Δωδώνη» παρουσίασε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του Κ.Κ.Ε. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει, ότι η κερδοφορία της εταιρείας για το 2010 «με άνοδο 1,45% των πωλήσεων και υπερτετραπλασιασμό των προ φόρων κερδών (6,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,5 εκατομμύριο το 2009) προήλθε από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Κέρδη από την εκμετάλλευση εργαζομένων και μικρομεσαίων παραγωγών, αφού πάνω από 30 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, ενισχύθηκαν οι συμβασιούχοι, ενώ οι τιμές στο γάλα παραμένουν παγωμένες ή και μειώθηκαν, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής μόνο για τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί έως και 70%. Παράλληλα μειώθηκαν οι μισθοί κατά 10% το μήνα στους μόνιμους εργαζόμενους».

ΤΑ Μ.Α.Τ.
Σε κλίμα έντασης ήταν, όμως και το Σαββατοκύριακο στη «Δωδώνη». Το πρωί του Σαββάτου, περίπου στις 8, άνδρες των ΜΑΤ πήγαν στην γαλακτοβιομηχανία και προσήγαγαν στο Τμήμα πέντε από τους κτηνοτρόφους, που εδώ και μια εβδομάδα έχουν καταλάβει το κτίριο. Μετά από μιάμιση ώρα οι κτηνοτρόφοι αφέθηκαν ελεύθεροι.Αντίθετη στην επέμβαση των ΜΑΤ ήταν και η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας. «Η επέμβαση των ΜΑΤ στη γαλακτοβιομηχανία δείχνει το αληθινό πρόσωπο των «προοδευτικών δυνάμεων» του Μνημονίου» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.Επίσης, το Σάββατο Δήμαρχοι, αγροτοσυνδικαλιστές κ.α. Φορείς της Ηπείρου, σε σύσκεψη που έκαναν για τη «Δωδώνη» τάχθηκαν ενάντια σε κάθε διαδικασία πώλησής της. Σήμερα Τρίτη, αντιπροσωπεία από Δημάρχους, εκπροσώπους των Ενώσεων, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στην γαλακτοβιομηχανία θα κωδικοποιήσει τις προτάσεις.Τέλος, το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία περίπου 300 ατόμων, έγινε ακόμη μια σύσκεψη κτηνοτρόφων και εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενάντια στις προθέσεις της Κυβέρνησης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ