Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Κ. Χατζηδάκης: Ενισχυμένο το ΕΣΠΑ στην Ήπειρο


«Παρά τη μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ, η Ήπειρος θα πάρει 34 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, χωρίς να υπολογίσουμε τα χρήματα που θα έρθουν από το Γεωργικό Ταμείο».
Αυτό δήλωσε, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά το πέρας της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε στo γραφείo τoυ Περιφερειάρχη το απόγευμα του Σαββάτου. Και πρόσθεσε ότι «αυτά όλα αν συνδυαστούν με την εικόνα που είδα σήμερα σε επιχειρήσεις στα Γιάννενα και στην Άρτα, με κάνουν αισιόδοξο ότι η Ήπειρος μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο τόσο της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη προσωπικά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους της Περιφέρειας.

Για Ιόνια και Ε-65
Μεταξύ των άλλων, ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι  στο τέλος του 2015 η Ιόνια Οδός θα είναι πραγματικότητα και θα έχει αλλάξει σημαντικά την εικόνα της Ηπείρου.
Αναφέρθηκε επίσης στον Ε-65, διευκρινίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό τμήμα και σε δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί.

Για διαχείριση απορριμμάτων
Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι δεν θα καθυστερήσει η ανακοίνωση του αναδόχου.
«Η Ήπειρος έχει ένα ενιαίο πλάνο διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν έχει και προβλήματα χωροθέτησης. Άρα είναι σημαντικό ότι βρίσκεται μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, που προχωρούν γρήγορα τη διαχείριση των απορριμμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Για τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε ακόμη το σχεδιαζόμενο έργο Ιωάννινα – Κακαβιά, με τον Υπουργό να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο απαιτεί αρκετά χρήματα.
«Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να βρούμε την καλύτερη μέθοδο για τη χρηματοδότησή του. Υπάρχει οικονομική στενότητα. Έχουμε στρέψει την προσοχή μας σ’ ένα ευρωπαϊκό ταμείο, που έχει δημιουργηθεί για έργα διασυνοριακού χαρακτήρα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης παραπέμποντας για περισσότερα νέα στο μέλλον.  
Ωστόσο, καμία δήλωση δεν έγινε εκ μέρους του Υπουργού για το ζήτημα του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, παρόλο που υπήρξε σχετική αναφορά από τον κ. Καχριμάνη.

Ο Αλ. Καχριμάνης
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Υπουργό από κοντά τους προβληματισμούς και τις αγωνίες που έχει η Περιφέρεια για την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ηπείρου, ενώ ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες για όλα αυτά που έχει αναλάβει ο καθένας να προωθήσει.

Επισκέψεις – συναντήσεις
Ο κ. Χατζηδάκης έφτασε στα Γιάννενα στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυ Ευταξά και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε αρχικά τις μονάδες εμφιάλωσης νερού «ΖΑΓΟΡΙ» της οικογένειας Χήτου και «ΒΙΚΟΣ» του Πέτρου Σεπετά, όπου ενημερώθηκε για τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν μέσω ΕΣΠΑ, αλλά άκουσε και τα παράπονα για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση προκειμένου να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και να δώσουν ώθηση στην παραγωγή.
Ο κ. Νίκος Χήτος μίλησε για τους περιορισμούς στο μέγεθος των κτηρίων που προκύπτουν από το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου,  ενώ στο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων αναφέρθηκε και ο κ. Πέτρος Σεπετάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται δυόμισι χρόνια για να εξασφαλιστεί η άδεια για την κατασκευή μίας αποθήκης!
Παράλληλα και οι δύο τόνισαν πως δεν θέλουν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς πρέπει να βρίσκονται δίπλα στις πηγές από τις οποίες αντλούν νερό, ενώ αναφέρθηκαν και σε νέα επενδυτικά σχέδια.

Στην είσοδο της πόλης
Στη συνεχεία ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε το έργο της εισόδου της πόλης, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ και τόνισε σε δηλώσεις του ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.
«Το ΕΣΠΑ τρέχει και αλλάζει τις ζωές μας. Την περίοδο της κρίσης είναι διπλά χρήσιμο. Ακόμη γρηγορότερα τρέχει στην Ήπειρο και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου είναι αυτό με την υψηλότερη απορρόφηση. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ ο προϋπολογισμός  του νέου ΕΣΠΑ είναι μειωμένος, τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Ήπειρο θα είναι μεγαλύτερα,  χωρίς το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια η Ήπειρος το παλεύει και με τα εργαλεία που έχουμε, πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια του Περιφερειάρχη και όλων των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Ακολούθησε επίσκεψη σε μία ακόμη παραγωγική μονάδα των Ιωαννίνων, την Πτηνοτροφική Α.Ε., ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Άρτα, όπου επίσης επισκέφθηκε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που αξιοποίησαν κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός παρέστη στην κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και στην εκδήλωση των Μετσοβιτών.