Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά αγροτών


Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας ύστερα από τις τελευταίες  εξελίξεις στην Αγορά Αγροτών Πρέβεζας θέλει να ζητήσει συγνώμη, για την ταλαιπωρία, από το καταναλωτικό κοινό και τους δημότες της Πρέβεζας που στηρίζουν την προσπάθεια της από την αρχή της λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.

Η ΕΝΑ Πρέβεζας, θεσμική αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση, θέλει ταυτόχρονα να καθησυχάσει τους καταναλωτές λέγοντας τους ότι πολύ σύντομα η Αγορά Αγροτών που ήταν πιλοτικό δημιούργημα των 10 πρώτων θαρραλέων παραγωγών της  Πρέβεζας θα λειτουργήσει με άλλη δομή, όπως προβλέπει ο νόμος της Ελληνικής Βουλής.

Η νέα δομή είναι αυτό που πίστευε και στηρίζει από την αρχή με προσπάθεια και αγώνα 2 χρόνων χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον για τα μέλη της αλλά με στόχο την δημιουργία σταθερών νόμιμων δομών, τόσο για στήριξη των παραγωγών της Ελλάδας, όσο και όλων των καταναλωτών, αλλά και την προώθηση του πρωτογενή τομέα γενικότερα, που για την Ελλάδα αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα ενδογενούς ανάπτυξης και αυτάρκειας.

Η ΕΝΑ Πρέβεζας θέλει να πιστεύει ότι όλοι που ασχολούνται με την Αγορά Αγροτών θα κατανοήσουν το συμφέρον που έχει γενικότερα ο τόπος, οι καταναλωτές όλοι, οι τοπικοί παραγωγοί, η τοπική κοινωνία και η τοπική ανάπτυξη και θα παραμερίσουν προσωπικά ατομικά συμφέροντα, που μάλιστα λειτουργούν εις βάρος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Ο συνεργατισμός στην Ελλάδα δεν είναι και στα καλυτέρα του γι΄αυτό και η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με γνώμονα το εγκεκριμένο από την πολιτεία καταστατικό της προσπαθεί  για την προώθηση των συλλογικών δραστηριοτήτων, χωρίς να έχει συμφέρον εξειδικευμένα συμφέροντα, μιας και είναι συνδικαλιστική οργάνωση νέων αγροτών  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ότι έχει κάνει μέχρι τώρα, ως καινοτομία, ως πειραματική προσπάθεια και ως πιλοτική λειτουργία, δεν έχει αποκομίσει κανένα όφελος αφού δεν αμείβεται και δεν επιχορηγείται από κανέναν.

Η έντονη προεκλογική περίοδος επιδρά πιθανόν ανασταλτικά στην ομαλή πορεία της εξέλιξης της Αγοράς Αγροτών, όπως την είδαμε να δουλεύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την γνωρίζανε αρκετοί από την διάρκεια των σπουδών τους σε άλλες χώρες, όπως την διαβάσαμε σε μελέτες της Ομοσπονδίας Αγορών Βιοκαλλιεργητών, όπως σχεδιάσαμε, πειραματιστήκαμε, ζήσαμε, λειτουργήσαμε πιλοτικά και την καταγράψαμε και όπως την οραματιστήκαμε, οι οργανωμένοι σε θεσμική οργάνωση Νέοι Αγρότες.

Σε περίοδο έντονης αυτοαπαξίωσης των «παλαιάς κοπής πελατειακών πολιτικών» και με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι Έλληνες Νέοι Αγρότες, με βαρειά αρνητική κληρονομιά πολλών δισεκατομυρίων (απροσδιόριστο, ίσως στα 340 δις €), χωρίς να έχουμε συμμετοχή μέχρι πρόσφατα, προσπαθούμε φιλότιμα να δημιουργήσουμε σταθερές δομές για να διαμορφώσουμε υγιέστερες προϋποθέσεις για το μέλλον της πατρίδας μας και το μέλλον μας, διότι θέλουμε άλλα και μπορούμε να έχουμε μέλλον.

Ειδικότερα οι Νέοι Αγρότες της Πρέβεζας μαζί με την εναγώνια προσπάθεια κοινωνικοποίησης, μαζί με την αναζήτηση επαγγελματικού προσανατολισμού, μαζί με το στήσιμο ενός νέου σπιτικού και μιας νέας οικογένειας και μαζί με την ανάγκη της βιωσιμότητας της αγροτικής μας εκμετάλλευσης, συμμετέχουμε ενεργά, ανταλλάσουμε εμπειρίες, δημιουργούμε σταυροδρόμια συνάντησης, ανταλλαγής, γνωριμίας και ανάληψης δράσης (Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, ομιλίες, συναντήσεις κλπ), συμβάλλουμε σε συλλογικές δράσεις και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες τοπικής ανάπτυξης με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.

Εκφράζουμε την λύπη μας για άστοχες παρεμβάσεις που δείχνουν να θέλουν να διασπάσουν την προσπάθεια για την ομαλή λειτουργία της πρώτης Αγοράς Αγροτών. Λυπούμαστε πραγματικά να βλέπουμε εκλεγμένους ανθρώπους του Δήμου Πρέβεζας και συγκεκριμένα τον Αντιδήμαρχο κύριο Ροπόκη να κάνει άστοχες παρεμβάσεις, λέγοντας στους αγρότες «μην φοβάστε, εμείς είμαστε εδώ» χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι η πραγματικότητα και τι ορίζει ο νόμος για την Αγορά Αγροτών, διαχωρίζοντας τους αγρότες, απειλώντας μάλιστα μπροστά στα ΜΜΕ ότι «εάν δεν κάνετε αυτό εμείς θα προχωρήσουμε σε Λαϊκή Αγορά».

Οι Λαϊκές Αγορές είναι ένα υβρίδιο που συναντάται μόνο στην ελληνική επικράτεια, όπου εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργία η τοπική ή υπερτοπική πολιτική εξουσία. Οι Λαϊκές Αγορές είναι ένα εργαλείο που δοκιμάστηκε και δεν μπόρεσε να συμπιέσει επαρκώς την «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή. Οι Λαϊκές Αγορές συστέγασαν και «ταύτισαν» παραγωγούς και εμπόρους, με ισχυρή νόθευση της αναλογίας υπέρ των εμπόρων-επαγγελματιών, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Οι Λαϊκές Αγορές με προκάλυμμα μερικούς αγρότες «ξεπλένουν» όλο το εμπόριο, ίσως και παραεμπόριο. Οι Λαϊκές Αγορές κατάντησαν μικρά υπαίθρια «εμπορικά κέντρα», αντιπαρατιθέμενα με την λειτουργία του συνεπούς στεγασμένου εμπορίου. Οι Λαϊκές Αγορές δεν διακινούν ΜΟΝΟ τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα που εξασφαλίζουν την διατροφή της τοπικής κοινωνίας, εξασφαλίζουν φθηνές τιμές στους τοπικούς καταναλωτές για τα τοπικά προϊόντα, εξασφαλίζουν οικονομική ρευστότητα στους τοπικούς αγρότες, εξασφαλίζουν έσοδα στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, και το βασικότερο, συγκρατούν μέρος της υπεραξίας της τοπικής αγροτικής παραγωγής στον τόπο, διαμορφώνοντας συνθήκες ενδογενούς τοπικής ανάπτυξης για μια σοβαρά σκεπτόμενη για το μέλλον τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ΕΝΑ Πρέβεζας επιθυμεί όταν στηρίζουν κάποιοι μια προσπάθεια και εάν το πιστεύουν  πραγματικά, όπως λένε κάποιοι στα ΜΜΕ, να ενημερώνονται όλοι οι θεσμικοί εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είναι η νόμιμα λειτουργούσα ΕΝΑ Πρέβεζας, όταν συγκαλούνται έκτακτα δημοτικά συμβούλια, ενώ καταγράφονται προσκλήσεις πελατειακές σε μη αναγνωρισμένους φορείς.

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας είναι αναγνωρισμένη ως Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση στο πρωτοδικείο Πρέβεζας και πάντα ήταν ανοιχτή προς όλους και καλούσε τους πάντες σε όλες τις συνελεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την Αγορά Αγροτών. Στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς επιβάλουν να της συμπεριφέρονται ανάλογα, καθόσον είχε και έχει συνεργασία με όλους και ποιο συγκεκριμένα έχει ένα λόγο παραπάνω γιατί  είναι αυτή που ξεκίνησε και έχει δουλέψει παραπάνω από όλους για να δημιουργηθεί η Αγορά Αγροτών Πρέβεζας.

Νεοφυείς άτυποι σύλλογοι δεν μπορούν να προστατέψουν κανέναν από την κατηγορία της οργάνωσης σφραγίδας (χωρίς μάλιστα σφραγίδα), που έγιναν χωρίς να ενημερωθεί κανένας, ότι πιθανόν έγιναν για το προσωπικό ατομικό συμφέρον κάποιων.

Η ΕΝΑ Πρέβεζας με βαθειά κατανόηση του Νόμου 4235, στην διαμόρφωση του οποίου ελήφθησαν υπόψη όλες της οι πειραματικές προσπάθειες και η πιλοτική λειτουργία της Αγοράς Αγροτών Πρέβεζας αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει όλους ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ανοικτή για όλους.

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας και η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Φορέα της Αγοράς Αγροτών Πρέβεζας που εκλέχτηκε κατόπιν ψηφοφορίας και με παρουσία νομικού θα καλέσει με ανακοίνωση όλους τους ενδιαφερόμενους αγρότες με στόχο την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αγοράς Αγροτών Πρέβεζας όπως θα προβλέπεται από την αναμενόμενη ΚΥΑ.

Οι νέοι αγρότες έχουν καταλάβει ότι η προεκλογική περίοδος επηρεάζει πάρα πολύ αυτήν την νέα Αγορά Αγροτών, όμως κανένας δεν μπορεί να τους κοροϊδέψει πλέον  και αναφερόμαστε σε όλους αυτούς που ζητούν την ψήφο μας. Καλύτερα να πάρουν θέση λοιπόν χωρίς να χαϊδεύουν τα αυτιά των Αγροτών και ειδικότερα των Νέων Αγροτών. Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι μπορούν επιτυχέστερα να διαχειριστούν θέματα που τους αφορούν, χωρίς «νταβατζήδες» (όπως είπε παλαιός πρωθυπουργός) και όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος 4235/2014. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, μετά την αυτοαπαξίωση των «πολιτικών» (ιδιαίτερα με την προσέγγιση «πελεταιακών» εκλογών) και την κατάρρευση της αξιοπιστίας της οικονομίας της αγοράς, ίσως είναι η λύση για την διαμόρφωση συνθηκών καλύτερου μέλλοντος για όλους μας, αγρότες-παραγωγύς και καταναλωτές, σε τοπικό επίπεδο.

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας θα είναι αρωγός των συλλογικών προσπαθειών των μελών της και των αγροτών γενικότερα και θα στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του Πρωτογενή τομέα με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους.