Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση Κώστα Μπάρκα για το Ταχυδρομικο Ταμιευτήριο


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψε στις 7 Νοεμβρίου 2013 Ερώτηση που κατατέθηκε προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Έστω και τώρα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρειάζεται να παραμείνει αυτοτελής ελληνική δημόσια τράπεζα, συνεχίζοντας να διαδραματίζει το ρόλο του».

Στις 18/01/2013 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), η ιστορική και κατεξοχήν τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης στην Ελλάδα, δημόσιο περιουσιακό στοιχείο με ιστορία 113 χρόνων, αντί να ανακεφαλαιοποιηθεί, όπως οι άλλες ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του, «έσπασε» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Είχε προηγηθεί ο, από πενταμήνου, ψευδής χαρακτηρισμός του ως «μη βιώσιμου» από τον Υπουργό Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίθετα, όπως έδειχναν όλοι οι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των stress tests και της έκθεσης της Blackrock του 2011 - δείκτες που σκοπίμως απέκρυψαν και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να κρύβουν και από τους Έλληνες Βουλευτές στις επανειλημμένες προσκλήσεις  μας να κατατεθούν οι σχετικές εκθέσεις -, το ΤΤ ήταν η πλέον βιώσιμη τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι πριν το διαχωρισμό του κατέστη ζημιογόνο επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου αποκλειστικά και μόνο λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων (PSI), καθώς κατείχε ως εγγυητής του δημόσιου συμφέροντος, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Στόχος της Κυβέρνησης με αυτή την κίνηση ήταν η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για απεμπλοκή του Δημοσίου από την τελευταία ελληνική δημόσια τράπεζα, η «προικοδότηση» με την περιουσία του ελληνικού λαού άλλης μιας «συστημικής» τράπεζας (Eurobank) - μετά το ανάλογο έργο «Αγροτική - Τράπεζα Πειραιώς» το 2012 -, και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι η Eurobank είχε περάσει στον έλεγχο και εποπτεία του ΤΧΣ λόγω αδυναμίας συμμετοχής της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10% με ίδια μέσα μετά την ανακεφαλαιοποίησή της με δημόσιο χρήμα - επειδή, δηλαδή, δεν κατάφερε να βρει 410 εκατ. ευρώ. Χάρη στις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών, το  «Νέο ΤΤ» ουσιαστικά χαρίσθηκε στην Eurobank, με σκοπό τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό της, έτσι ώστε να γίνει «ελκυστική» και να προκαλέσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ρωτούν μεταξύ άλλων τον κ. Υπουργό για ποιο λόγο η κυβέρνηση παραδίδει σε πρώτη φάση σε χρεοκοπημένους και κρατικοδίαιτους τραπεζίτες το δημόσιο ΤΤ, παραχωρώντας ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, την «πελατειακή πίτα» του, στο Γερμανικό Δημόσιο, αρνούμενη να κρατήσει για τον ελληνικό λαό το πιο επιτυχημένο και κερδοφόρο τραπεζικό ίδρυμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ υποστηρίζει το αυτονόητο την ύπαρξη δηλαδή δημοσίου ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στην Ελλάδα που θα στηρίζει την λαική αποταμίευση, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και όπως ακριβώς έκανε το ΤΤ εδώ και 113 χρόνια. Περεταίρω ειδικά η Ελλάδα χρειάζεται εργαλεία χρηματοδότησης για την υλοποίηση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της επερχόμενης Κυβέρνησης της Αριστεράς.