Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Μεγάλη ανάσα για τους επαγγελματίες της εστίασης η μείωση του ΦΠΑ


Εστίαση: Ανάσα η μείωση του ΦΠΑ – Παραμένει το πρόβλημα της φοροδιαφυγήςΚίνηση εξορθολογισμού που θα δώσει ανάσα σε σειρά επιχειρήσεων χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10% (από το 23% στο 13%) - έστω και πιλοτικά.
Άμεσα θεωρούνται τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ πιο συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις για αναζωπύρωση της ζήτησης στην υπόλοιπη αγορά εστίασης.
Οι παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν θα μεταφραστεί υποχρεωτικά σε μείωση τιμών προς τον τελικό καταναλωτή -μια και τα περιθώρια μείωσης των τιμών έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί όπως υποστηρίζουν-, ενώ αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς αλλά και προς όφελος των κρατικών ταμείων τη διενέργεια εντατικών ελέγχων έτσι ώστε να παταχθεί η ευρεία φοροδιαφυγή που παρατηρείται στον κλάδο.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς, εκτιμά ότι παρά την καθυστέρηση η κίνηση μείωσης του ΦΠΑ είναι πολύ θετική εξέλιξη που θα δώσει βαθιά ανάσα σε χιλιάδες επιχειρηματίες. Ο κ. Καββαθάς καλεί τον κλάδο να μεταφέρει αυτούσια τη μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση, παρόλο που όπως αναφέρει η συντριπτική πλειονότητα των εστιατόρων δεν μετακύλισε ούτε την αύξηση του ΦΠΑ, ούτε την αύξηση των άμεσων φόρων, ούτε την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ στον καταναλωτή. Ήδη ο κλάδος, υπενθυμίζει ο κ. Καββαθάς, απορρόφησε χωρίς να μετακυλίσει στον καταναλωτή αυξήσεις 40% στη ΔΕΗ, 27% στο φυσικό αέριο, 80% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 8-10% στις πρώτες ύλες. Τέλος υπογραμμίζει ότι ο κλάδος συνεχίζει και σήμερα να υποστηρίζει σταθερά την υποχρεωτική ηλεκτρονική παραγγελιοληψία (με επιδότηση από το ΕΣΠΑ) σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και σύνδεση των Η/Υ με το taxis, έτσι ώστε η φορολογική αρχή να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τον τζίρο και την απόδοση ΦΠΑ.
Πρόταση άμεσης μείωσης τιμών κατά το ποσοστό του ΦΠΑ υποστηρίζει και ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Σημειώνεται ωστόσο ότι το κάθε μέλος είναι ελεύθερο να πράξει ανάλογα με το συμφέρον του, επισημαίνοντας πως κανείς δεν μπορεί να επιβάλει μείωση των τιμών.
Αρκετοί εστιάτορες δηλώνουν ότι ήδη έχουν προβεί σε γενναίες μειώσεις τιμών ώστε να διατηρήσουν πελατεία και να τονώσουν τη ζήτηση, ενώ συμπληρώνουν ότι η "εσωτερική" μείωση του ΦΠΑ για τις εταιρείες δεν είναι 10% αλλά 8,1% και ως εκ τούτου θεωρούν δύσκολο να προχωρήσουν σε κάποια θεαματική κίνηση. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως και αυτοί θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό, προκειμένου να κρατήσουν τους καταναλωτές τους.
Τέλος, οι επαγγελματίες της εστίασης θεωρούν ότι για να αποδώσει αποτελέσματα η μείωση του ΦΠΑ και να πεισθεί η τρόικα να συναινέσει στη μονιμοποίησή του πρέπει να υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία όπως χαρακτηριστικά λένε οργιάζει στην ελληνική επαρχία αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Η αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία όσων δεν κόβουν αποδείξεις, μέσα από την επιβολή υψηλών προστίμων ακόμη και με κλείσιμο των καταστημάτων για όσους συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, θα συνέβαλε στην καταπολέμηση του φαινομένου.
 
πηγη