Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Γ. Νίτσας: Μετά το ΤΕΙ, τι;

Χρειαζόμαστε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Πρέβεζα;
Μήπως θα ήταν προτιμότερο να μεταφερθεί σε χέρια, ικανότερων από εμάς, εφοπλιστών οι Ναυτικές Σχολές;;;
Ό,τι δημιουργήθηκε με αγώνες και πολύ κόπο στην Πρέβεζα στη διάρκεια πολλών δεκαετιών, εξαφανίζεται σε μηδέν χρόνο, αλλά, όπως και στην περίπτωση του Τ.Ε.Ι., μάλλον τα στερνά  δεν  τιμούν τα πρώτα.

Παλιοί Πρεβεζάνοι, έντιμοι και ικανοί άνθρωποι, κατόρθωσαν να δημιουργηθεί η κτιριακή υποδομή, αφού βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος, χρόνια πριν.
Παλαιότερα με το που κυκλοφορούσε ακόμη και ως φήμη το κλείσιμο της Σχολής ξεσηκωνόταν το σύμπαν !!!
Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο της Σχολής ανέκαθεν υπήρξε ευσεβής πόθος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των Εφοπλιστών. Χάνονταν κέρδη από την ιδιωτική πρωτοβουλία που … δεν τυγχάνει φορολογίας.
Σήμερα φαίνεται ότι οι κοινωνικές μαζικές αντιδράσεις δεν έχουν σφρίγος, σθένος και αντοχές. Είναι όμως δυνατόν, στη δικαιολογία της προσωπικής κούρασης να προστεθεί και η δικαιολογία των Αρχών του τόπου μας;
Τουλάχιστον στην περίπτωση της Σχολής, αν είναι να συμβεί το απευκταίο, ας μην χαριστούν και τα κτίρια σε κάποιον εφοπλιστή, ο οποίος δήθεν θα λειτουργήσει προσωρινά την ιδιωτική Ναυτική Σχολή στην Πρέβεζα, και αργότερα θα τη μεταφέρει κάπου αλλού. Αν είναι κανονισμένο να συμβεί αυτό, στην περίπτωση που κλείσει η Σχολή, πρέπει να έρθουν στην κυριότητα του Δήμου το οικόπεδο και τα κτίρια.
 
Θα υπάρξει αντίδραση;
 
Τελικά προ πολλού στην Πρέβεζα (μην έχοντας κάποιους ανθρώπους που να μπορούν να δώσουν μάχες και να απαιτούν βάση ολοκληρωμένης πρότασης) έχουν παραδώσει αμαχητί στις βουλές των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας σημαντικότατα εργαλεία ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών.
Στην Πρέβεζα οδηγούμαστε στην ερημοποίηση και η αντίσταση εξαντλείται σε ανώδυνα ψηφίσματα και καταγγελίες από το δημοτικό συμβούλιο , άντε και καμιά επιστολή διαμαρτυρίας από κάποιο πολιτικό πρόσωπο.
Η τραγωδία είναι πως ότι δημιουργήθηκε με αγώνες και πολύ κόπο στην Πρέβεζα στη διάρκεια πολλών δεκαετιών, εξαφανίζεται σε μηδέν χρόνο, δίχως καμία ουσιαστική αντίδραση!
Και για να μη θεωρήσει κανείς ότι ακούγονται λόγοι της Κασσάνδρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να ενεργοποιηθούν παλαιότεροι νόμοι που αναφέρονται στην ίδρυση ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αρχικά συρρίκνωση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και, ειδικότερα, συζητιέται ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία οι σχολές του Ασπροπύργου, των Χανίων και της Νέας Μηχανιώνας. Προβλέπεται ενοποίηση των σχολών της Χίου και κατάργηση των σχολών Πρέβεζας, Κύμης, Ύδρας, Αργοστολίου και Σύρου. Ενδέχεται, και υπό προϋποθέσεις, να διατηρηθεί η ΑΕΝ Πρέβεζας για να εξυπηρετηθούν οι σπουδαστές των νησιών του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας. Ο λόγος που υποχρεώνει το υπουργείο να μειώσει τον αριθμό των ΑΕΝ είναι ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και τα χρήματα του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης έχουν περιορισθεί δραματικά.
Αν υπήρχε προγραμματισμός, θα βρισκόταν και ο τρόπος να απεγκλωβιστεί το απαραίτητο κονδύλι για τη διατήρηση της Σχολής, λόγω του ότι ο πλέον ωφελημένος είναι αυτός που αξιοποιεί το δόκιμο πρακτικά δωρεάν, δηλαδή ο εφοπλιστής. Και είναι ο πλέον ωφελημένος, επειδή εδώ παράγεται έργο, δεν παραδίδονται μούτσοι, αλλά στελέχη.
 
Θεωρήστε το στοίχημα και πρόκληση:
 
Αν δε βρεθεί ο ευεργέτης, θα βρεθεί ο εκμεταλλευτής.
Και η Πρέβεζα θα χάσει Τ.Ε.Ι.  και Σχολή μέσα στο ’13. !!!
 

 

 

Ο δημοτικός σύμβουλος 

& 
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης

<ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ> 
Γιώργος Νίτσας