Αύξηση του προσδόκιμου ζωής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Γερά σκαριά» αποδεικνύονται οι Ηπειρώτες, οι οποίοι ζουν περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών, σύμφωνα με έρευνα των Μιχάλη Αγοραστάκη και Ζαχαρούλας Μίχου, ερευνητών στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Κι αυτό, γιατί παρόλο που τα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Ελλάδα, στα Γιάννενα καταγράφεται αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφού μειώθηκε η θνησιμότητα λόγω αυτών των προβλημάτων.
Eγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια «χτυπούν» βέβαια και τους άνδρες Γιαννιώτες, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται αντιμετωπίζονται με επιτυχία και έτσι οι ασθενείς καταφέρνουν να τα ξεπεράσουν, χωρίς να οδηγούνται στο θάνατο.
Το ίδιο συμβαίνει και σε δύο άλλους Νομούς της Ηπείρου, αυτούς της Άρτας και της Θεσπρωτίας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το σύστημα Υγείας στην Ήπειρο σώζει κυριολεκτικά ζωές!
Από την άλλη πλευρά, στην Πρέβεζα, στους άνδρες κατοίκους, παρουσιάζεται μεν μια αύξηση στο προσδόκιμο της ζωής, όπως και στα Γιάννενα, ωστόσο οι θάνατοι στην πλειοψηφία τους, οφείλονται σε νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς.
Πάντως, οι κάτοικοι της Πρέβεζας, και των υπολοίπων περιοχών που καταγράφουν παρόμοια χαρακτηριστικά, δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά του καρδιαγγειακούς κινδύνους και για το λόγο αυτό έχουμε αύξηση στο προσδόκιμο.
Παράλληλα, στην Πρέβεζα, πολλοί είναι οι θάνατοι που παρατηρούνται στους άνδρες από νοσήματα του αναπνευστικού.
Οι γυναίκες
Όσον αφορά στις γυναίκες, οι Νομοί Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας, κερδίζουν πάλι, έτη ζωής, κατά κύριο λόγο από τη μείωση της θνησιμότητας των νοσημάτων του κυκλοφορικού.
Ωστόσο, ο Νομός Πρέβεζας σύμφωνα με τον κ. Αγοραστάκη, σημειώνει αρνητικές συμβολές (αύξηση των δεικτών θνησιμότητας) στις νεοπλασματικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και ο Νομός Άρτας στους βίαιους θανάτους.
Ο Νομός Θεσπρωτίας, από την άλλη, κερδίζει έτη ζωής, λόγο της προόδου που σημείωσε στη θνησιμότητα από νοσήματα του κυκλοφορικού και τους βίαιους θανάτους, έστω και αν χάνει έτη ζωής από την επιδείνωση της θνησιμότητας από νεοπλάσματα.
Η έρευνα
Η έρευνα, περιορίζεται στην ανάλυση των συμβολών των αιτιών θανάτου στη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής μόνο για την περίοδο 1991-2001, καθώς τα δεδομένα που αφορούν τις δηλώσεις των αιτιών θανάτου, γύρω από το 1981, είναι προβληματικά.
Τα «Π.Ν.» επικοινώνησαν με τον κ. Αγοραστάκη, ο οποίος μας μετέφερε ότι οι διαπιστώσεις από τις αναλύσεις των στοιχείων θανάτου ανά Νομό και ανά περιοχή, είναι συγκλονιστικές και καταγράφονται στην έρευνα που θα δημοσιευθεί εντός των επόμενων ημερών και την οποία θα παρουσιάσουμε.