Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Ανεπαρκείς εξηγήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Δήμο Πρέβεζας

Με μία γραπτή δήλωση που κάνει ο αντιδήμαρχος οικονομικών Λάζαρος Πιπιλίδης και η οποία εμπεριέχει πλήθος ανακριβειών, επιχειρείται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσει τη διαδικασία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στη δήλωσή του ο αντιδήμαρχος αναφέρει:
1)Σύμφωνα τα στοιχεία του ΥΠΕΣ  που παρουσίασε ο Υπουργός κ .Στυλιανίδης από τους 325  Δήμους οι 168 δεν δέχτηκαν να εισπράξουν  προκαταβολικά  για εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών  μέχρι το  έτος 2016, τις απαιτήσεις τους από τους παρακρατηθέντες πόρους. Ο Δήμος μας συνεχίζει να εισπράττει τους παρακρατηθέντες πόρους μηνιαίως και συνεπώς δεν χάνεται ούτε θα χαθεί μελλοντικά ούτε ένα ευρώ. 2)Σύμφωνα με την εγκύκλιο 54/48667/12 το ΥΠΕΣ απαγορεύει στους Δήμους που εντάσσονται   στο πρόγραμμα, την δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τον λόγο αυτό  επειδή  κατά του Δήμου εκκρεμούν αγωγές για οφειλές πριν του 2011 προμηθευτών  , εργαζομένων και αναδόχων έργων  μεγάλου ύψους  , ο όρος αυτός του προγράμματος   δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

3)Πέραν τούτου οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι με τις συνεχείς προσπάθειές μας και την αυστηρή και ορθολογική διαχείριση των πόρων, έχουμε καταφέρει να εξοφλήσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές  ετών πριν το 2011 ύψους 4.500.000 ευρώ περίπου.
Παρακαλούμε για την  αποκατάσταση  της αλήθειας και στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας την δημοσίευση του παρόντος.
ΣΣ: Ο αριθμός των δήμων που δεν αποδέχθηκε τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σαφώς δεν είναι αυτός που αναφέρει ο αντιδήμαρχος. Άλλωστε του διαφεύγει το γεγονός ότι περίπου πενήντα ΟΤΑ στην Ελλάδα δεν είχαν ανάγκη τη ρύθμιση επειδή απλούστατα δεν είχαν οφειλές.
Η εγκύκλιος που επικαλείται  (54/48667/12)  απαγορεύει σε όλους τους Δήμους τη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων, είτε προχωρήσουν σε ρύθμιση των προηγούμενων είτε όχι. Για αυτό άλλωστε γίνεται ο ασφυκτικός έλεγχος στους  προυπολογισμούς των Δήμων.
Οι αγωγές στις οποίες αναφέρεται είναι ένα θέμα εντελώς ανεξάρτητο και μία καλύτερη ανάγνωση των εγκυκλίων το αποδεικνύει.
Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων γίνεται από τους παρακρατηθέντες πόρους των Δήμων και όχι από τους τακτικούς. Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που υποθετικά και μόνο θα μπορούσαν να φτάσουν κι άγνωστο σε ποιο χρονικό διάστημα στα ταμεία του Δήμου.
Οι μοναδικοί λόγοι να μην αποδεχθεί κάποιος τη ρύθμιση είναι δύο. Ο πρώτος να έχει δημιουργήσει το 2012 ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες των προηγούμενων ετών. Και ο δεύτερος οι ληξιπρόθεσμες να είναι τελικά πολύ μικρότερες από όσες ανακοίνωνε η δημοτική αρχή κατά καιρούς. Οπότε στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται η πολιτική αναξιοπιστία. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία να πέσουν τρία εκατομμύρια στην τοπική αγορά και να εξοφληθούν άνθρωποι που περιμένουν πολύ καιρό.