Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕ Πρέβεζας: Έως 60% επιδότηση για επενδύσεις στην πρωτογεννή παραγωγή

Το πρόγραμμα τρέχει σε Πρέβεζα - Αρτα και αφορά μια σειρά δράσεων. Ενισχύονται έως και 60% οι επενδύσεις που θα κάνουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικροί επιχειρηματίες της Αρτας και της Πρέβεζας προκειμένου να δημιουργήσουν ή να εκσυγχρονίσουν τυροκομεία, οινοποιεία, μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας οπωροκηπευτικών, παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών και γλυκισμάτων, αλλά και για να ανοίξουν παραδοσιακά ταβερνάκια, καφενεία όπως και για να αναπτύξουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.


Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα που «τρέχει» η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ είναι η 8η Οκτωβρίου του 2012

Πρόκειται για το πρόγραμμα Leader συνολικού ύψους 9,2 εκατ. ευρώ που «τρέχει» η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 8η Οκτωβρίου του 2012.

Το πρόγραμμα έχει εφαρμογή στους δήμους του Νομού Αρτας, Αρταίων, Βλαχερνάς, Κομποτίου και Φιλοθέης και στους δήμους του Νομού Πρεβέζης, Ζαλόγγου, Λούρου, Πάργας, Φαναρίου και Φιλιππιάδος.

Αναλυτικά οι κυριότερες δράσεις που ενισχύονται είναι:

Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
Χρηματοδοτούνται κατά 50% επενδυτικά σχέδια για μικρές μονάδες παραγωγής, τυποποίησης και επεξεργασίας στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αβγών - πουλερικών, μελιού, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα βιολογικά προϊόντα όπως και στις βιολογικές μεθόδους λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το μέγιστο ύψος κάθε επένδυσης είναι 500.000 ευρώ.

Ορισμένες από τις επιλέξιμες δαπάνες είναι εκείνες για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, την κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων, την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, κλπ.

Ιδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής
Οι ενισχύσεις φτάνουν στο 60% και το συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται έως 300.000 ευρώ. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση. Μία από τις σημαντικότερες διεξόδους για τη διαφοροποίηση της γεωργικής δραστηριότητας από μέλη νοικοκυριών που την ασκούν είναι οι τουριστικές δραστηριότητες στον αγροτικό χώρο.

Ιδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση
Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων διατροφής ή ποτών ιδίως με αναβίωση παραδοσιακών μεθόδων-συνταγών αφού βέβαια θα εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις υγιεινής. Τέτοια προϊόντα προβλέπεται να είναι παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, τραχανάς, χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά, είδη ζαχαροπλαστικής και άλλα. Στην ίδια κατηγορία μπορούν να ενταχθούν και μονάδες παραγωγής τοπικών αποσταγμάτων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση.

Το ύψος ενίσχυσης είναι 60% και το συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται έως 300.000 ευρώ. Οι δαπάνες ενίσχυσης είναι ίδιες με εκείνες της δράσης για την αύξηση της γεωργικής αξίας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα που «τρέχει» η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ είναι η 8η Οκτωβρίου του 2012


«Μπόνους» για ίδρυση επισκέψιμων αγροκτημάτων
Το ύψος ενίσχυσης είναι 60% και το συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται έως 300.000 ευρώ εφόσον δεν περιλαμβάνει υποδομή διανυκτέρευσης ή έως 600.000 ευρώ εφόσον περιλαμβάνει και υποδομή διανυκτέρευσης.


Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Στην περιοχή παρέμβασης δεν υπάρχει σήμερα οργανωμένο επισκέψιμο αγρόκτημα και για τον λόγο αυτόν η δράση περιλαμβάνει μόνο ίδρυση και όχι επέκταση και εκσυγχρονισμό.

Επειδή όμως αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεσματική εμφάνιση σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, είναι χρήσιμο να επιδιωχθεί η ένταξη κάποιων τέτοιων επιδεικτικών μονάδων, είτε στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού, όπου η αγροτική δραστηριότητα θα μπορεί να συνδυάζεται με την επιδεικτική διαχείριση υγροτοπικών περιοχών, είτε με μεικτές μονάδες εκτροφής θηραμάτων και άλλων ειδών, οι οποίες με την απαραίτητη δημιουργία της υποδομής φιλοξενίας μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα αγροκτήματα.


Στα επισκέψιμα αγροκτήματα η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 στρεμμάτων. Οι ενισχυόμενες μονάδες εφόσον περιλαμβάνουν και υποδομή διανυκτέρευσης θα έχουν δυναμικότητα έως 40 κλινών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι ίδιες με εκείνες για τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής κι επιπλέον για τη δημιουργία χώρου προβολής των προϊόντων του αγροκτήματος καθώς και για τη δημιουργία μουσειακού χώρου για έκθεση μηχανημάτων, εργαλείων και τεχνικών με στόχο την ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης κατ' εξαίρεση της αγοράς παλαιού εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου στόχου.

Τι προβλέπεται για τουρισμό υπαίθρου και μονάδες οικοτεχνίας

Ιδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου
Δικαιούχοι για αυτή τη δράση είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Το ύψος ενίσχυσης είναι 60% και το συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται έως 300.000 ευρώ. Θα ενισχυθούν οι ακόλουθες μορφές τουρισμού:


Οικολογικός/φυσιολατρικός τουρισμός κυρίως στην περιοχή του Αμβρακικού, αλλά και του δέλτα και των στενών του Αχέροντα - Πολιτιστικός τουρισμός - Αθλητικός τουρισμός , τουρισμός περιπέτειας, και κυρίως στους ποταμούς Αραχθο και Αχέροντα, στη λίμνη Ζηρού και Πουρναρίου καθώς επίσης αεροπτερισμός. - Ορειβατικός αλλά και ιππικός τουρισμός σε συγκεκριμένες διαδρομές τόσο στον Αμβρακικό και τον Αχέροντα όσο και στη λίμνη Πουρναρίου αλλά και την περιοχή της Πάργας - Θαλάσσιος τουρισμός με την έννοια των θαλάσσιων δραστηριοτήτων όπως καταδύσεις, καγιάκ, θαλάσσιες διαδρομές κ.ά.· Ιαματικός τουρισμός. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι ίδιες με εκείνες των επισκέψιμων αγροκτημάτων.

Ιδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων
Η δράση θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ή βελτίωση (εκσυγχρονισμό ή/και επέκταση) μικρών επιχειρήσεων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας και ειδών παραδοσιακής τέχνης (υφαντική, ταπητουργία, ενδύματα, κεραμικά, κηροποιία, ξυλογλυπτική, κοσμήματα κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να συνδυαστούν και με τον τουριστικό κλάδο.


Επίσης υλικά συσκευασίας για τοπικά προϊόντα καθώς και υλικά κατασκευής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και γενικά υλικά και κατασκευές για τις οικοδομές. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση. Εξαιρούνται οι γεωργικοί εργάτες.
Το ύψος ενίσχυσης είναι 60% και το συνολικό κόστος κάθε επένδυσης θα ανέρχεται έως 300.000 ευρώ. Οι δαπάνες είναι ως επί το πλείστον ίδιες με εκείνες της δράσης για την αύξηση της γεωργικής αξίας.Πού θα απευθυνθώ
ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ, Λασκαράτου Περιοχή Υδραγωγείου, Τ.Κ. 481 00 Πρέβεζα, Τηλ.: 26820 89150/1. Fax: 26820 22511,
etanam@etanam.gr
Ιστοσελίδα: www.etanam.gr
Γραφεία στην Αρτα: Μοστραίων & Αμβρακίας 2Α Τ.Κ. 471 00 Αρτα, αρ. τηλ.: 26810 77115, Fax: 26810.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Σύνδεσμοι:
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ