Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ύστατη έκκληση Καχριμάνη για "Δωδώνη"


Μια ύστατη προσπάθεια για να διασωθεί η κτηνοτροφία της Ηπείρου, που είναι συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη κάνει η Περιφερειακή Αρχή, την ώρα που οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζα βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στις πρώτες θέσεις της λίστας των αποκρατικοποιήσεων που θα προωθηθούν με διαδικασίες εξπρές.
Αναμένεται μάλιστα να περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που ακόμη αυτή την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει ήδη αποστείλει στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν πρόταση για παράταση του διαγωνισμού μέχρι το τέλος Αυγούστου και παράλληλα ζητά να περιληφθούν δεσμευτικοί όροι προς τους υποψήφιους αγοραστές με στόχο να μην συρρικνωθεί η κτηνοτροφία της Ηπείρου.
Σε δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης άφησε αιχμές και για την καθυστέρηση των Ενώσεων να καταθέσουν την δική τους πρόταση, για την οποία είχαν δεσμευθεί, αρνούμενες την δημιουργία εταιρίας λαϊκής βάσης από Ηπειρώτες ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η πώληση της Δωδώνης είναι προ των πυλών και πάνω σε αυτή τη βάση θα πρέπει να κινηθούν ενώσεις και κτηνοτρόφοι που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
«Όπως είναι γνωστό στις 16 Ιουλίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα στη «ΔΩΔΩΝΗ».
Τα προηγούμενα δύο χρόνια, καταβάλλαμε πολλές προσπάθειες ώστε να πείσουμε την Πολιτεία και την ΑΤΕ να βρουν λύση ώστε οι μετοχές να περάσουν σε Ηπειρωτικά χέρια.
Αναλάβαμε και πρωτοβουλίες μαζί με τα Επιμελητήρια Οικονομικό, Επαγγελματικό, ΓΕΩΤΕΕ, για να δημιουργηθεί εταιρία λαϊκής βάσης, η οποία θα κατέθετε αξιόπιστη οικονομική πρόταση για την εξαγορά των μετοχών.
Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, αφού οι Ενώσεις επέμεναν να καταθέσουν δική τους πρόταση, την οποία η Περιφερειακή Αρχή είχε δεσμευτεί να στηρίξει.
Η πρόταση αυτή παρότι πέρασαν έκτοτε περισσότεροι από έξι μήνες δεν έγινε ποτέ γνωστή στην Περιφέρεια, ούτε στους άλλους Ηπειρωτικούς φορείς.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα.
Απειλείται ευθέως ακόμη και το μέλλον της ίδιας της Αγροτικής Τράπεζας.
Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και πλέον η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ, είναι προ των πυλών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Οι όροι της Περιφέρειας για τη ΔΩΔΩΝΗ
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τη διοίκηση της ΑΤΕ ο Περιφερειάρχης ζητά όπως στο διαγωνισμό υπάρξουν οι εξής δεσμευτικοί όροι προς τους υποψήφιους αγοραστές:
Πρώτον: Να συνεχιστεί η παραγωγή τουλάχιστον των ίδιων προϊόντων που παράγει σήμερα η γαλακτοβιομηχανία, με πρώτες ύλες που θα προέρχονται από την Ήπειρο.
Δεύτερον: Η έδρα και το εργοστάσιό της να εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα στην περιοχή μας.
Τρίτον: Ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου, από πλευράς δυναμικού να γίνει υποχρεωτικά τουλάχιστον στα όρια και στο μέγεθος του σημερινού. Σε καμία περίπτωση δημιουργία ενός μικρού εργοστασίου και άλλες εργασίες να γίνονται σε άλλα μέρη της χώρας μας.
Επίσης ζητά την παράταση του διαγωνισμού μέχρι 31 Αυγούστου, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα υποβολής προτάσεων από Ηπειρώτες μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου, ή της Διασποράς, οι οποίοι στο πρώτο στάδιο απείχαν, σεβόμενοι τη διαδικασία για τη συγκρότηση της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης.
«Η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι Ηπειρωτική και Εθνική Υπόθεση: Ηπειρωτική γιατί αποτελεί την ταυτότητα για την Ήπειρο και Εθνική γιατί ταυτίζεται με τη φέτα.
Αξίζει λοιπόν, όλοι μας, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει την καλύτερη τύχη. Αυτό ισχύει για όλους μας. Έστω και την ύστατη ώρα, πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και την κατάσταση που μπορεί να βιώσουμε εάν δεν συνεννοηθούμε όλοι μαζί και να μην έχουμε ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε αντιλήψεις που δεν βοήθησαν να γίνει η εταιρεία λαϊκής βάσης», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης τόσο στις δηλώσεις του, όσο και στην επιστολή που απέστειλε.
Ερωτηθείς για το αν θα συμμετέχει στην σύσκεψη που καλούν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι αυτή ήταν η αφορμή για την τοποθέτησή του και άφησε να εννοηθεί ότι οι κτηνοτρόφοι, επιμένουν στην διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τη στιγμή που κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. «Εγώ είχα υποχρέωση να πω αυτά που πρέπει να διεκδικήσουμε αυτή την ύστατη ώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία