(Ανανεωμένο). “Η επαναδιαπραγμάτευση άρχισε την περασμένη Κυριακή, όταν στις συναντήσεις της με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών η Τρόικα δέχθηκε να μπουν ισοδύναμα στο τραπέζι“.
Αυτό έλεγε χθες καλά πληροφορημένη για τις διαπραγματεύσεις πηγή. Και η προσπάθεια που καταβάλλει αυτές τις ώρες η κυβέρνηση για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτρέψουν νέες περικοπές σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, την επιβεβαιώνει.
Με μικρές νίκες κερδίζεται ο πόλεμος, λένε όσοι γνωρίζουν στρατηγικές που οδηγούν σε επιθυμητά αποτελέσματα στα πεδία των μαχών.
Κάπως έτσι πορεύεται και η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πετύχει την αλλαγή των επαχθών όρων του Μνημονίου. Γιατί αν κάποιοι πιστεύουν ότι επαναδιαπραγμάτευση είναι ένα κουμπί που το πατάς και ξαφνικά έρχεται ο παράδεισος στην Ελλάδα, ε, αυτοί είναι εκτός πραγματικότητας.
Αυτό που προσπαθεί να κάνει με αγωνιώδεις προσπάθειες το οικονομικό επιτελείο είναι αλλαγή του προγράμματος μέχρι να αξιωθούν οι δανειστές μας και επιμηκύνουν για δύο ακόμη χρόνια το Μνημόνιο.
Αν για παράδειγμα δεν κοπούν τα ειδικά μισθολόγια και βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, αυτό θα είναι μια μικρή νίκη. Ακόμη κι αν χρειαστεί να την πληρώσουν οι παπάδες (η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνούν με την πρόταση για τους μισθούς) ή ακόμη κι αν οι αιώνιοι φοιτητές πάψουν να τρέφονται από το κράτος και σταματήσουν να είναι κρατικοδίαιτοι.
Σε επόμενο στάδιο, αν γλιτώσουν από το μαχαίρι οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα είναι κι αυτό μια νίκη. Κι αν τα μέτρα 11,6 δις αφορούν κατά κύριο λόγο τα υψηλά εισοδήματα κι όχι τα αιώνια θύματα, τότε θα έχει κερδηθεί αυτή η μάχη.
Βήμα – βήμα με προσεκτικούς σχεδιασμούς γίνεται η επαναδιαπραγμάτευση, ας το καταλάβουν όλοι όσοι έγιναν όψιμοι πατριώτες που θα σώσουν τη χώρα από τους «κακούς» δανειστές.
Τα διάφορα υπουργεία καλούνται λοιπόν να περικόψουν δαπάνες ύψους 11,5 δις ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών βάζει «κόκκινες γραμμές» στις περικοπές για να προστατεύσει χαμηλόμισθους και μικροσυνταξιούχους, αναλαμβάνοντας παράλληλα να κόψει τα περιττά αλλά και τα σκανδαλώδη, καθιστώντας συνυπεύθυνους όλους τους δημόσιους οργανισμούς στην προσπάθεια αυτή.
Αυτό αποτυπώνεται και από την κεντρική οδηγία να κόψουν μόνοι τους οι φορείς τις περιττές δαπάνες ή αυτές που έχουν περιθώρια να κοπούν, και να αφήσουν στο παρελθόν οριζόντιες περικοπές όπως αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου όταν στην αναζήτησή του για 300 εκατομμύρια ευρώ ο τότε υπουργός Οικονομικών έκοψε τις συντάξεις.
Για να επιτευχθεί αυτό, την Παρασκευή το πρωί, σε μια πολύωρη σύσκεψη περίπου 40 οικονομικών διευθυντών από όλα τα υπουργεία και τους φορείς όπου και κοίταξαν κωδικό τον κωδικό το που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πόρους. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι μπορούν να μαζευτούν περί τα 7-8 δις ευρώ από την εξοικονόμηση αυτών των δαπανών, ενώ τα υπόλοιπα θα τα βρουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.
Κύριος στόχος είναι να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη συνταγή της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που κυριάρχησε μέχρι σήμερα, αναζητώντας σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.
Πρόκειται για τρεις από τις 100 και πλέον προτάσεις που έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι και προβλέπουν ότι για παράδειγμα οι κληρικοί θα πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία ή ότι οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης. Επίσης, ότι οι φαντάροι θα υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες αντικαθιστώντας τους επαγγελματίες οπλίτες που κοστίζουν πανάκριβα.
Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που θα υπάρξουν για την εξεύρεση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, αν ισχύσουν μέχρι τέλους οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: όχι σε νέες αυξήσεις φόρων και σε νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Οι τρεις αυτές προτάσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), την οποία είχε παραγγείλει η απελθούσα κυβέρνηση προκειμένου να αποτελέσει τον οδικό χάρτη στην προσπάθεια κάλυψης των απαιτήσεων της τρόικας. Δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά θεωρείται δεδομένο, ιδίως υπό το καθεστώς της ασφυκτικής χρονικής πίεσης καθώς τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί τις επόμενες δέκα ημέρες, ότι θα συμβάλει καθοριστικά σε ιδέες και λύσεις.