Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εκλογές της 17ης Ιούνη- Για να νικήσει ο λαός!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,
Στις εκλογές στις 6 Μάη ο λαός έκανεένα πρώτο μεγάλο βήμα. Καταδίκασε το δικομματισμό και τα κόμματα του μνημονίου.Απέτρεψε το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μνημονιακή κυβέρνηση.
Τριάμισιεκατομμύρια γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ! Γιαπρώτη φορά μεταπολεμικά πάνω από 30% του εκλογικού σώματος στέκεται θετικάαπέναντι στην  Αριστερά, ιδιαίτερα στιςεργατουπόλεις και τις λαϊκές συνοικίες. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐουεγκαινιάζει μια νέα περίοδο στην αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίαςκαι την αντίδραση.

Η μεγάλη πρόκλησή μπροστά μας είναιαυτό το βήμα να συνεχιστεί, να φτάσουμε στην πραγματική ανατροπή της  πολιτικής που ευθύνεται για την απόγνωση στηνοποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οιαγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι. Να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, χωρίς μνημόνιακαι λιτότητα, χωρίς ΕΕ, ευρώ και Τρόικα, χωρίς το βραχνά του χρέους, για ναπεράσει η εξουσία και ο πλούτος στα χέρια των εργαζόμενων!

Τα Μνημόνια και η βάρβαρη πολιτικήτους δεν «έπεσαν από τον ουρανό». Δεν ήρθαν να συντρίψουν τις ζωές μας, επειδήοι «Έλληνες είναι τεμπέληδες» όπως με χυδαίο τρόπο μας έλεγε δυο χρόνια οθίασος του μαύρου μνημονικού μετώπου. Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη το«ισπανικό δράμα», όπου η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ σπρώχνεται στανύχια της κρεατομηχανής «του μηχανισμού στήριξης», μετά την Πορτογαλία και τηνΙρλανδία. Τα Μνημόνια είναι η πολιτική επιλογή των δυνάμεων του κεφαλαίου ναξεπεράσουν την ιστορική κρίση του καπιταλισμού πάνω στα κοινωνικά ερείπια τηςεργατικής τάξης και των λαών. Να αυξήσουν τα κέρδη τους και να φορτώσουν τιςτραπεζικές και χρηματιστηριακές φούσκες στις πλάτες της εργαζόμενηςπλειοψηφίας.

Τα Μνημόνια και η δανειακή σύμβασηείναι η απάντηση του κεφαλαίου στην κρίση της ευρωζώνης και του ευρώ. Το«ισχυρό νόμισμα» στα χέρια των τραπεζιτών και των πολυεθνικών έχει γίνειεργαλείο φτώχιας, ιδιωτικοποιήσεων και κατάργησης κάθε ψήγματος «κράτουςπρόνοιας». Από “σωσίβιο” για τους ευρωπαίους και Έλληνες καπιταλιστές μπροστάστην κρίση μετατρέπεται σε “Τιτανικό” που βυθίζεται απειλώντας να ρουφήξει στονπάτο ολόκληρη την ευρωζώνη.  Έχει γίνειόπλο επιβολής του ιμπεριαλιστικού πυρήνα της ΕΕ πάνω σε όλες τις χώρες καιπρώτα από όλα πάνω στον ευρωπαϊκό νότο που καταρρέει με πάταγο και για να σωθείαπαιτεί να θυσιαστούν οι δουλειές, οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένωνστην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα Μνημόνια και η δανειακή σύμβασηείναι η σκληρή ταξική πολιτική των μαύρου μετώπου των βιομήχανων, τωντραπεζιτών, της ΕΕ, της Τρόικας και  τωνπολιτικών τους υποτακτικών. Αυτός είναι ο εχθρός. Αλλά, όπως έδειξαν οιμεγαλειώδεις δίχρονοι αγώνες του λαού και το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ηςτου Μάη, δεν είναι ανίκητος.

ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Εδώ και δυο χρόνια τα τρομοκρατικάδιλήμματα πέφτουν βροχή πάνω στα κεφάλια της κοινωνίας από τα παπαγαλάκια τουσυστήματος. “Μνημόνια ή χρεοκοπία”, μας λένε. Όμως, η εργαζόμενη πλειοψηφίααπέρριψε την τρομοκρατία των Μνημονίων της χρεοκοπίας και με τους αγώνες και μετην ψήφο της. Μετά άλλαξε το τροπάρι: ευρώ ή χάος. Όμως, καταστροφή είναι τοευρώ και οι πολιτικές της ΕΕ για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Εμείςδιαλέγουμε την Ευρώπη των αγώνων, των εργαζομένων και του διεθνισμού, έξω καιενάντια στην ΕΕ. Αρνούμαστε την Ευρώπη του κεφαλαίου της καταστολής, τηςφτώχειας, του ευρώ και του ρατσισμού!

Και επειδή καταδικάστηκαν από τονλαό, μετά τις 6 του Μάη άλλαξαν βιολί! «Συντεταγμένη», «υπεύθυνη»επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς κινδύνους και περιπέτειες,  ή ο «τυχοδιωκτισμός» της «μονομερούςκαταγγελίας», αυτό είναι το δίλημμα που μας θέτουν αυτοί που έστειλαν επιστολέςυποταγής στον Μπαρόζο κα την Μέρκελ. Εμείς λέμε ότι το τερατούργημα τουΜνημονίου, των μισθών πείνας, της μαζικής ανεργίας, της κατάργησης των δημόσιωναγαθών δεν αλλάζει. Ούτε αλλάζει η δανειακή σύμβαση που έδωσε τα κλειδιά τηςχώρας στους δανειστές. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ. Αυτή είναι η μόνη λύση πουανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού, που δικαιώνει τους αγώνες και τις απεργίες, τις πλατείες, τιςδιαδηλώσεις και τις συγκρούσεις δύο χρόνων. Αυτή η λύση μόνο με τη δύναμη τωναγώνων και του κινήματος μπορεί να επιβληθεί.

Σήμερα, η ελπίδα στρέφεται προς ταΑριστερά! Το αποτέλεσμα της 6ης του Μάη γέννησε ελπίδες καιπροσδοκίες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει αυτή η ελπίδα να γίνει πράξη. Να νικήσει και ναδικαιωθεί Γι’ αυτό παλεύουμε ώστε ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοινα καταδικάσουν το «μαύρο μέτωπο» του μνημονίου, της ΕΕ και του κεφαλαίου, ναστραφούν αριστερά, να πειστούν ότι μόνο σε ρήξη με τους δανειστές και τιςαγορές, την Τρόικα και την ΕΕ, μόνο κόντρα με τους νόμους της εκμετάλλευσης καιτης καταπίεσης, στο δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και τηςεπαναστατικής αλλαγής. μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία αντάξια τωνσύγχρονων δυνατοτήτων.

Αντίθετα, η ελπίδα θα διαψευστεί,εάν μείνει  στα ασφυκτικά πλαίσια της ΕΕ,του ευρώ και της δανειακής σύμβασης, εάν αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγής μετις μνημονιακές δυνάμεις, εάν γλιστρήσει σε λογικές «επαναδιαπραγμάτευσης» καιστηριχτεί σε κοινοβουλευτικές λυκοφιλίες και όχι στη δύναμη του οργανωμένου καιαγωνιζόμενου λαού.

Γι’ αυτό καταθέτουμε το πολιτικό μαςπρόγραμμα με τους στόχους και τα μέσα υλοποίηση του! Για τη σωτηρία τουεργαζόμενου λαού, την επιβίωση της κοινωνίας, το άνοιγμα δρόμων χειραφέτησης.Πρόγραμμα πολιτικό που με απτό και συγκεκριμένο τρόπο ορίζει τη ρήξη με ταμνημόνια, την ΕΕ, το ΔΝΤ και ανοίγει το δρόμο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό.Με όπλο το Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γνωρίζει το βάθος, τηνέκταση και τη διάρκεια της κρίσης. Γνωρίζει ότι η πολιτική του κεφαλαίουσυνιστά απειλή για τον άνθρωπο, τα δικαιώματα, τις ανάγκες του και τη Φύση.Γνωρίζει ότι για να ανατραπεί απαιτείται τεράστια συγκέντρωση κοινωνικών καιπολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχειρεί με το πρόγραμμα της να ενώσειτους σύγχρονους κολασμένους και την Αριστερά σε ένα δρόμο ρήξης και ανατροπής.Λαός μαχητής με το οργανωμένο εργατικό κίνημα στο κέντρο της πάλης, ανώτερηοργάνωση του λαού, ισχυρό κίνημα, λαϊκή αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη και αυτοάμυνα,αυτός είναι ο δρόμος της νίκης.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ, ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΡΟΜΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ.

1. Χωρίς ρήξη με ευρώ, ΕΕ και χρέος δεν υπάρχει ανακούφισηγια τους εργαζόμενους!
Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμα και τα άμεσαβήματα ανακούφισης των εργαζομένων προϋποθέτουν την άμεση ρήξη με το μηχανισμότου χρέους και του ευρώ. Αυτόσημαίνει:

·        Άμεση και μονομερή καταγγελία τηςδανειακής σύμβασης και ακύρωση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμωνπου τα συνοδεύουν. Άμεση παύσηπληρωμών και διαγραφή του χρέους, άρνηση όλων των επόμενων δόσεων καιχρηματοδοτήσεων.
·        Η παύση πληρωμών στο χρέος θασημαίνει την ανακούφιση από το τεράστιο ποσό που πρέπει κάθε χρόνο να πηγαίνεισε τόκους, ακόμη και μετά το «κούρεμα» που λεηλάτησε τα ασφαλιστικά ταμεία γιαχάρη των τραπεζιτών.
·        Άμεση έξοδος από το ευρώ, για ναυπάρχει δημοκρατικός εργατικός – λαϊκός έλεγχος στην οικονομία και την κοινωνίασυνολικά. Ρήξη με το Ευρώ και τα μνημόνια σημαίνει ρήξη με τον πυρήνα τωνπολιτικών και των θεσμικών μορφών της ΕΕ. Γι’ αυτό και πρέπει να ολοκληρωθεί μετην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καταγγελία όλων των σχετικών συνθηκώνκαι δεσμεύσεων. Έτσι θα χάσει η άρχουσα τάξη το μεγαλύτερο όπλο της, ναεπιβάλλει  μέσα από τον μηχανισμό της ΕΕ  όλη την βάρβαρη πολιτική της, να αποφασίζει ηΤρόικα για τον προϋπολογισμό. Τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα από τα ψίχουλατων ΕΣΠΑ και των ΚΠΣ που συνοδεύονταν από υποχρεωτική ελαστικοποίηση καιιδιωτικοποίηση. Η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος για ναασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική, να έχουμε δημόσια αγαθά, να αξιοποιηθούν οιπαραγωγικές δυνατότητες της κοινωνίας με τον έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων,χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ.  Είναιέξοδος από σκοπιά διεθνιστική, πρώτο βήμα για τη διάλυση της ΕΕ ωςιμπεριαλιστικού μηχανισμού!
·        Άμεση εθνικοποίηση των τραπεζώνχωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, παράλληλα με την εφαρμογή άμεσα φραγμών στηνκίνηση κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η μαζική διοχέτευση πλούτου στο εξωτερικό.Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για  ναανακουφιστούν από τα χρέη τα νοικοκυριά που έχουν χρεοκοπήσει, για ναστρέφονται τα δάνεια όχι στις «μαύρες τρύπες» των μεγαλοκαρχαριών καπιταλιστώναλλά σε δημόσιες επιχειρήσεις και κοινωνικά αναγκαίες επενδύσεις, σεαυτοαπασχολούμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες, στους βιοτέχνες, για τηνεγγύηση των μικροκαταθετών.
·        Άμεση εθνικοποίηση όλων τωνστρατηγικών επιχειρήσεων και τομέων (επικοινωνίες, ενέργεια, ύδρευση,διυλιστήρια, ορυχεία, δημόσια έργα, παραγωγή φαρμάκων, μεταφορές κ.λπ.) χωρίςαποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή λειτουργίατους προς όφελος του λαού. Μόνο με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα άμεσωνεθνικοποιήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο, μαζί με γενναία φορολόγηση τουπλούτου, είναι δυνατόν να υπάρξει η αναγκαία αναδιανομή εισοδήματος που θαεπιτρέψει και την λειτουργία του δημοσίου χωρίς τις δόσεις των δανείων και τοτσάκισμα των κερδοσκοπικών κινήσεων των καπιταλιστών, ντόπιων και ξένων.
·        Πάγωμα των στρατιωτικών δαπανών καιτων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να σταματήσουν να σπαταλιούνται χρήματα γιατις πολεμικές δαπάνες και τις μίζες.
·        Άμεση γενναία φορολόγηση τουκεφαλαίου και του πλούτου, με επιβολή υψηλών φόρων στα κέρδη, στιςχρηματιστηριακές συναλλαγές, στη μεγάλη περιουσία, στις υψηλές καταθέσεις, στιςσυναλλαγές των υπεράκτιων εταιριών, στην εκκλησιαστική περιουσία.
·        Επιβολή υποχρεωτικών ανώτερων τιμώνσε όλα τα βασικά αγαθά (καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης), παράλληλα με άμεσηεπιβολή εργατικού και λαϊκού ελέγχου σε όλους τους χώρους αποθήκευσης καιδιανομής βασικών αγαθών (φαρμακαποθήκες, αποθήκες τροφίμων κ.λπ.) και συνολικάοικονομία για να εμποδίσουμε την κερδοσκοπία και τις απότομες ανατιμήσεις σεόλα τα βασικά αγαθά (καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης κλπ) .

Σε πείσμα της τρομοκρατίας του μαύρου μετώπου που λέει ότιτυχόν μετάβαση σε νέο νόμισμα θα σημαίνει καταστροφή,  εμείς λέμε ότι με την διαγραφή του χρέους τηνεπέκταση της δημόσιας ιδιοκτησίας, τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο, καθώς και τηνσυσπείρωση της κοινωνίας και του κινήματος γύρω από τη κοινή προσπάθεια νααπαλλαγούμε από τον ζουρλομανδύα του ευρώ, μπορούμε να ανοίξουμε έναν άλλοδρόμο χωρίς φτώχεια, ανεργία και έκρηξη του πληθωρισμού. Απέναντι στητρομοκρατία ότι με ρήξη με τους πιστωτές «δεν θα έχουμε καύσιμα και φάρμακα»εμείς λέμε ότι ελλείψεις καυσίμων, φαρμάκων και πρώτων υλών αντιμετωπίζει ολαός από τώρα! Αντίθετα έξω από τους περιορισμούς της ΕΕ και τα κάθε λογήςεμπάργκο, αξιοποιώντας τις εθνικοποιημένες υποδομές, χρησιμοποιώντας τασυναλλαγματικά διαθέσιμα που θα είναι πλέον κάτω από εργατικό έλεγχο, θαμπορούν να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

2.Νόμος  είναι του δίκιο του εργάτη και τουαγώνα
Άμεση ανάκληση ΟΛΩΝ των αντιλαϊκών νόμων
Με όπλο το  αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, τιςμορφές οργάνωσης και συντονισμού των αγώνων από τα κάτω, τον ανώτερααυτοοργανωμένο λαό, την  αλληλεγγύη καιπάνω από όλα το αναγεννημένο ταξικά εργατικό κίνημα μπορούμε να επιβάλλουμεάμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζόμενων και βελτίωσης της ζωής μας.

·        Άμεση κατάργηση όλων τωναντεργατικών νόμων για τις συλλογικές συμβάσεις. Επαναφορά σε πλήρη ισχύ όλωντων συλλογικών συμβάσεων, υποχρεωτική επέκτασή τους, αυτόματη μετατροπή όλωντων ατομικών συμβάσεων σε συμμόρφωση με τις συλλογικές συμβάσεις, πλήρηςκατοχύρωση της μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία.
·        Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεωνμισθών στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με διόρθωση των μισθολογικώνανισοτήτων και αδικιών που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες επιδοματικέςπολιτικές.
·        ‘Άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιώνγια τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους – επαναφορά του αφορολόγητουστις 12.000 ευρώ. Όλες οι δηλώσεις να εκκαθαριστούν με τα προηγούμενα όρια καιόχι τα ληστρικά τωρινά.
·        ‘Αμεση κατάργηση των νόμων Λοβέρδουγια την υγεία.
·        Απαγόρευση των απολύσεων για νασταματήσει η έκρηξη της ανεργίας, μετατροπή των ελαστικών σχέσεων σε μόνιμεςκαι αξιοπρεπείς.
·        Ανάκληση όλων των σχεδιαζόμενωνπροσλήψεων σε δυνάμεις καταστολής, προτεραιότητα των προσλήψεων σε υγεία,παιδεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτισμό.
·        Ανάκληση όλων των αντιασφαλιστικώννόμων και της μείωσης συντάξεων και της παράτασης του χρόνου συνταξιοδότησης.Άμεση μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης (60 για τους άντρες, 58 για τιςγυναίκες).
·        Ανάκληση όλων των αντιεκπαιδευτικώννόμων και κατάργηση του Νόμου Διαμαντοπούλου.
·        Ανάκληση όλων των προβλέψεων γιααπολύσεις, εφεδρείες, «αξιολογήσεις». Να επιστρέψουν τώρα όλοι οι απολυμένοι.
·        Άμεση επαναλειτουργία των δημόσιωνοργανισμών που έκλεισαν με τις μνημονιακές αποφάσεις (ΟΕΔΒ, ΟΕΚ, Εργ. Εστία).
·        Κάλυψη όλων των άμεσωνχρηματοδοτικών αναγκών σε νευραλγικούς τομείς που σήμερα διαλύονται από τιςμνημονιακές πολιτικές (νοσοκομεία, σχολεία, Σχολές, Δήμοι).

3. Σπάμε τη λογική της αγοράς!
Εργατικός και λαϊκός έλεγχος και σχεδιασμός παντού
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οιπαραγωγοί, οι ίδιοι αγρότες, συνολικά οι άνθρωποι του μόχθου, της γνώσης καιτου πολιτισμού μπορούν να αποφασίσουν καλύτερα από τους μάνατζερ και τουςτεχνοκράτες. Θέλουμε να αποφασίζουν οι μαζικές γενικές συνελεύσεις τωνεργαζομένων και όχι οι «συνελεύσεις» των κάθε λογής μεγαλομετόχων.
·        Να κατοχυρωθεί η δυνατότητααπαλλοτρίωσης χωρίς αποζημίωση και λειτουργίας με ευθύνη των εργαζομένων όλωντων επιχειρήσεων και των παραγωγικών μονάδων που κλείνουν.
·        Σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσειςκαι σε όλες τις εθνικοποιημένες εταιρείες να κατοχυρωθεί ότι οι αποφάσειςλαμβάνονται με συμμετοχή, έλεγχο και βέτο των εργαζομένων.
·        Στις εθνικοποιημένες τράπεζες οιαποφάσεις για την πολιτική, για τη διαχείριση, για τις αποφάσεις ποιος πρέπεινα πάρει δάνειο, να λαμβάνονται, με εργατικό έλεγχο, με κριτήρια την κοινωνικήχρησιμότητα και όχι τις τάσεις της «αγοράς».
·        Οι αποφάσεις για την οικονομικήπολιτική να μη λαμβάνονται από «συμβούλους» και «τεχνοκράτες» αλλά από τα ίδιατα όργανα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μόνοι έτσι μπορεί να υπάρξειπραγματικός δημοκρατικός κοινωνικός σχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικήςπολιτικής.

4.Κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών για όλους!
·        Κατοχύρωση της πλήρους καθολικήςπρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγεία και τηςδωρεάν παροχής των αναγκαίων φαρμάκων σε όλους. Ενιαίο καθολικό δημόσιο σύστημαυγείας που να πληρώνεται από τη φορολογία και του εργοδότες, Εθνικοποίηση τηςφαρμακοβιομηχανίας με στόχο την παραγωγή του μεγαλύτερου δυνατού φάσματοςσκευασμάτων, σπάζοντας τις «πατέντες» όπου χρειάζεται των πολυεθνικών τουφαρμάκου
·        Δημόσια ασφάλιση για όλους.Κατοχύρωση – εγγύηση του ασφαλιστικού συστήματος. Η αξιοπρεπής σύνταξη είναιδικαίωμα για όλους!
·        Πλήρης κατοχύρωση της δημόσιας καιδωρεάν εκπαίδευσης. Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Κατάργηση κάθε μορφήςιδιωτικής εκπαίδευσης. Απαγόρευση της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στουςχώρους της εκπαίδευσης.
·        Κατοχύρωση της δωρεάν χρήσης τωνδημόσιων συγκοινωνιών. Η μετακίνηση και η συγκοινωνία είναι δικαίωμα δεν μπορείνα είναι εμπόρευμα.
·        Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό καιπρέπει να προσφέρεται ισότιμα σε όλους και όλες. Προστασία της πολιτιστικήςκληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, απόκοινού με το φυσικό περιβάλλον. Στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τηνπροσφορά δημόσιων υποδομών σε όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό που βρίσκεται μεταξύεξαθλίωσης και μετανάστευσης και σε κάθε έκφραση καλλιτεχνικής δημιουργίας(βιβλίο, κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, χορό κ.λπ.). Ενθάρρυνση τηςπολιτιστικής δημιουργίας σε όλες τις ηλικίες, στις πόλεις και την ύπαιθρο, σεανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, για ένα κύμα πολιτιστικής αναγέννησηςαπέναντι στα τηλεσκουπίδια και την εμπορευματοποιημένη κουλτούρα.
·        Πραγματική προστασία τουπεριβάλλοντος. Κατάργηση όλων των νόμων και των αποφάσεων για το «fasttrack», για το νέοχωροταξικό, για τις ΠΟΤΑ, για την επιχειρηματική αξιοποίηση των ΑνανεώσιμωνΠηγών Ενέργειας. Απαγόρευση κάθε «επενδυτικής» δραστηριότητας σε βάρος τωνδασών, των ελεύθερων χώρων, των ακτών. ‘Όχι στα Mall, τα γήπεδα γκολφ, τα ορυχεία τουθανάτου. Το τέως αεροδρόμιο στο Ελληνικό να γίνει Πάρκο – κατάργηση κάθεσύμβασης για την επιχειρηματική αξιοποίησή του. Αξιοποίηση των ανανεώσιμωνπηγών ενέργειας με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και με βάση την απόφαση τωνκατοίκων, όχι με βάση τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.


5.Στήριξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς: για ποιότητα διατροφής, διατροφική επάρκεια,αναγέννηση της υπαίθρου
·        Άρνηση όλων των περιορισμών και τωνποσοστώσεων που είχαν επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σχεδιασμός τηςπαραγωγής με βάση τη διατροφική επάρκεια, την ποιότητα, την προστασία τουπεριβάλλοντος.
·        Στήριξη των συνεταιρισμών τηςφτωχομεσαίας αγροτιάς και της προσπάθειας για άμεση πρόσβαση φτηνών ποιοτικώνπροϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς καταναλωτές. Ουσιαστική μείωση τουκόστους παραγωγής, με φτηνά καλλιεργητικά μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, μεκατάργηση του Φ.Π.Α. σ’ αυτά, με χαμηλότοκα δάνεια από την ΑΤΕ (που πρέπει ναμείνει κρατική) και με βασικά έργα υποδομής.
·        Συνεταιρισμοί των ίδιων των αγροτών,όχι εταιρείες για επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά για το συνεργασία στηνπαραγωγή και την οικοδόμηση δικτύων απευθείας πρόσβασης στους καταναλωτές. Όχιστο «Μητρώο Αγροτών», στους «Συνεταιρισμούς Α.Ε.» και στις λεγόμενες«Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» μεγαλοαγροτών - μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων. Πλήρηςασφάλιση και περίθαλψη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΟΓΑ,χωρίς εισφορές. Πλήρης ασφάλιση της παραγωγής τους, καθώς και του φυτικού καιζωϊκού κεφαλαίου από ζημιές, από τον ΕΛΓΑ. ΄Αμεση και πλήρης αποζημίωσηκαι  αποκατάσταση πληγέντων απόκαταστροφές (πυρόπληκτοι, σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς κ.ά.).
·        Κατάργηση των επιδοτήσεων σεμεγαλοαγρότες και βιομήχανους. Χορήγησή τους μόνο σε μικροαγρότες καιμικροκτηνοτρόφους για ομαδική και συνεταιριστική παραγωγή. Όχι στιςποσοστώσεις, δημοκρατικός σχεδιασμός των προτεραιοτήτων, εγγύηση τουεισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών.
·        Άμεση επαναλειτουργία των κρατικώνεργοστασίων ζάχαρης και λιπασμάτων.
·        Προστασία του εισοδήματος τωνμικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμώνσε όλα τα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θαεξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Άμεσο διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικώνσυντάξεων, χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στιςαγρότισσες.
·        Πλήρης ισοτιμία πολιτικών,κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους καιεποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες.
·        Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίςαποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (εκκλησιαστικής, μοναστηριακής,ιδιωτικής), διάθεσή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή.
·        Όχι στους γενετικά μεταλλαγμένουςοργανισμούς, σπόρους, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, που αυξάνουν τα κέρδη τωνπολυεθνικών εταιρειών και τον έλεγχό τους στην αγροτική παραγωγή, δημιουργώνταςπαράλληλα μεγαλύτερους κινδύνους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.

6.  Όχι στο ρατσισμόκαι τη φασιστική απειλή – αλληλεγγύη των εργαζομένων και διεθνισμός
·        Άμεση νομιμοποίηση όλων τωνμεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας, έτσι ώστε να σπάσει οφαύλος κύκλος της παρανομίας, να μπορούν να εργαστούν, να ασφαλιστούν, ναδιεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να μην είναι θύματα υπερεκμετάλλευσης απόεργοδότες και μαφιόζους. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες και όλους όσουςβρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, είναι ανθρώπινο δικαίωμα όχι προνόμιο!Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά των μεταναστών. Ίσα δικαιώματα  ντόπιων και μεταναστών. Όλοι οι μετανάστες στασυνδικάτα!
·        Άσυλο και στέγη για όλους τουςπρόσφυγες. Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας καιφροντίδας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Κλιμάκωση των αντιπολεμικώνκαι αντιμπεριαλιστικών αγώνων για να ξεριζωθούν οι λόγοι που αναγκάζουν τουςανθρώπους να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.
·        Όχι στην Ευρώπη – φρούριο. Όχι στονφράχτη στον Έβρο, να διαλυθεί η Frontex  που ευθύνεται γιατις δολοφονίες δεκάδων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα. Να καταργηθεί τοΣύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, οι συνθήκες Σέγκεν και Δουβλίνο ΙΙ πουαπαγορεύουν την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων, μετατρέποντας τηνΕλλάδα σε αποθήκη απελπισμένων ανθρώπων.
·        Μαζική ενωτική δράση, γειτονιά τηγειτονιά, δρόμο το δρόμο, για να τσακίσουμε τις φασιστικές συμμορίες. Η ΧρυσήΑυγή δεν είναι “αντιμνημονιακή δύναμη”, είναι στήριγμα των εργοδοτών και τωνβιομήχανων (Μάνεσης κλπ), είναι το μακρύ χέρι του κράτους και των ΜΑΤ ενάντιαστο εργατικό κίνημα και τη νεολαία, τους μετανάστες, την Αριστερά. Είναιομογάλακτοι του Χίτλερ, απόγονοι των γερμανοτσολιάδων συνεργατών των ναζί,υμνητές του Μεταξά, της Χούντας, του Ολοκαυτώματος. Είναι απειλή για τις δημοκρατικέςελευθερίες όλων μας. Μπορούμε να τους τσακίσουμε με την δύναμη του μαζικούκινήματος. Ούτε στην Βουλή, ούτε στις γειτονιές, ούτε στα σχολεία, ούτεπουθενά. Να κλείσουν τα γραφεία των φασιστικών συμμοριών, κανένα βήμα, καμίαανοχή στους αρνητές κάθε έννοιας δημοκρατίας και ελευθερίας.

7. Όχι στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο
·        Άμεση ανάκληση όλων των ελληνικώνστρατιωτικών δυνάμεων από το ξένες πολεμικές αποστολές. Κανένας Έλληναςφαντάρος έξω από τα σύνορα.
·        Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ,διακοπή κάθε αμυντικής και πολιτικής συνεργασίας με ιμπεριαλιστικούςμηχανισμούς.
·        Κλείσιμο όλων των αμερικανικών καινατοϊκών βάσεων.
·        Όχι στη συνεργασία με το Ισραήλ –Λευτεριά στην Παλαιστίνη – Αλληλεγγύη στις αραβικές εξεγέρσεις.
·        Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη και κυρίαρχη,χωρίς στρατούς κατοχής, εποίκους και «εγγυήτριες δυνάμεις».

8. Πραγματική δημοκρατία τώρα
Άμεσα βήματα που μπορούν να σπάσουντο σημερινό σύστημα μιας ιδιότυπης κοινοβουλευτικής δικτατορίας των αγορών.
·        Άμεση κατοχύρωση της απλής καιανόθευτης αναλογικής σε όλες τις εκλογές, εθνικές και τοπικές.
·        Κατάργηση του Καλλικράτη, τοπικήαυτοδιοίκηση με λαϊκή συμμετοχή. Κατοχύρωση των λαϊκών συνελεύσεων ωςαποφασιστικών οργάνων.
·        Σπάσιμο όλων των διακρίσεων με βάσητο φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό
·        Άμεσος χωρισμός εκκλησίας καικράτους.
·        Κατάργηση όλων των«αντιτρομοκρατικών νόμων».
·        Κατάργηση όλων των νόμων και τορυθμίσεων που περιορίζουν τη συλλογική διεκδίκηση ή ποινικοποιούν τησυνδικαλιστική δράση, την απεργία και τη διαδήλωση.
·        Διάλυση όλων των ειδικών αστυνομικώνδυνάμεων – αφοπλισμός της αστυνομίας.
·        Πλήρεις συνδικαλιστικές ελευθερίεςσε όλους τους ένστολους πολίτες.
·        Κατάργηση των νόμων που περιορίζουντην ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και προωθούν την ηλεκτρονική παρακολούθηση.Καμιά συμμόρφωση με τις επιταγές της ΕΕ και τις συμφωνίες SOPA/PIPA/ACTA.Στήριξη του ελεύθερου λογισμικού.

Σεκάθε περίπτωση δεν ξεχνάμε ότι η πραγματική δημοκρατία αναπνέει στους δρόμουςτου αγώνα. Παλεύουμε για μια δημοκρατία που θα πηγάζει από τους ίδιους τουςεργαζομένους και το λαό. Που θα ξεκινά από τον εργατικό έλεγχο ενάντια στοαπολυταρχικό «διευθυντικό δικαίωμα». Με αιρετούςκαι ανακλητούς αντιπροσώπους από τους χώρους εργασίας καισπουδών, από τους δήμους και τις γειτονιές.


ΟΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ – ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΓΗΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Πέντεχρόνια από την εκδήλωση της κρίσης και η παγκόσμια οικονομία  εξακολουθείνα παραδέρνει στην ύφεση, σε μια αβέβαιη και επικίνδυνη φάση. Οι καπιταλιστέςγια να απαντήσουν προωθούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις όλων των κοινωνικών καιεργασιακών σχέσεων.

Αυτήτην πολιτική προωθούν στην Ελλάδα τα αστικά κόμματα με αιχμή του δόρατος τη ΝΔκαι από κοντά το ΠΑΣΟΚ που καταρρέει, τη Δράση, τα Ακροδεξιά συστημικά  δεκανίκια τους τύπου ΛΑΟΣ και τους νεοναζίτης Χρυσής Αυγής. Αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με διαβουλεύσεις, αλλά μεσκληρό αγώνα.

Το πρόγραμμα που καταθέτουμε ξεκινάαπό την ανάγκη της άμεσης ανακούφισης και βελτίωσης της ζωής της εργατικήςτάξης και των πληττόμενων μεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Μεεπίγνωση πως σημαντικά μέτρα του προγράμματος μπορούν να επιβληθούν από τονοργανωμένο μαχητή λαό και το κίνημα της νεολαίας. Αλλά και με τη γνώση ότι τοσύνολό του απαιτεί ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και ανατροπές

Σε τελική ανάλυση αυτό που θα κρίνειτα πράγματα είναι εάν το εργατικό – λαϊκό κίνημα, με την πρωτοπόρα δράση τηςΑριστεράς που θα επιδιώκει να είναι δύναμη ρήξης και ανατροπής, θα ξεκινήσουντο δύσκολο δρόμο της αντίστασης,  τηςανατροπής και της οικοδόμησης μιας κοινωνίας χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

Ο αντικαπιταλιστικός δρόμος, οδρόμος της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ!Είναι η πραγματική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δεν είναι  αφηρημένα οράματα, και συνθήματα, αλλά οσυγκεκριμένος  δρόμος που οδηγεί στοσοσιαλισμό και τον κομμουνισμό του 21ου πρώτου αιώνα.

Ο νέος αιώνας μπορεί να είναι οαιώνας των νικηφόρων εργατικών και λαϊκών ξεσηκωμών! Το άνοιγμα του δρόμου γιαμια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για το δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό της παραγωγής, με τον πλούτο  και την εξουσία στα χέρια τωνεργαζομένων.

Και αυτό ξεκινά σήμερα. Ξεκινά απότη δυνατότητα να ανατραπεί η επίθεση,  ναγίνει η Ελλάδα «αδύναμος κρίκος» όπου θα σπάσει ο τσαμπουκάς του κεφαλαίου καιτων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, πετυχημένο. Τα «πειραματόζωα» του  νέου καπιταλισμού να σπάσουν τα δεσμά και νακάνουν το δικό τους  «πείραμα»αντίστασης, αγώνα, αξιοπρέπειας  καιανατροπής.

Δεν μπορούμε να βαδίσουμε σε αυτόντον δρόμο με στήριξη απλώς και μόνο σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Απαιτείταιοργανωμένος λαός και ισχυρό, μαζικό και αποφασιστικό εργατικό κίνημα που ναεπιβάλλει με τη δική του δύναμη και τους δικούς του αγώνες την αλλαγή πολιτικής.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει ναεπιβάλουν τη δική τους κυβέρνηση και τη δική τους εξουσία απέναντι στην εξουσίατου  κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Μεπρόγραμμα ανατροπής.  Με αλληλεγγύη,οργάνωση και αυτοάμυνα απέναντι στο «βαθύ κράτος», των μηχανισμών καταστολήςκαι προπαγάνδας των ισχυρών του πλούτου. Με θεσμούς λαϊκής εξουσίας και εργατικού ελέγχου, στο δρόμο για τηνεπαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Μόνο με την δύναμη της εξέγερσης και τηναπειλή της ριζικής ανατροπής μπορούν να επιβληθούν τα συμφέροντα και η θέλησητου λαού και να έχουμε επιμέρους κατακτήσεις.

Αντίθετα, η λογική της απλήςδιαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας, εντός των ορίων του ευρώ και της ΕΕ, τωνδανειακών συμβάσεων και των μεγάλων εταιρειών, της «δίκαιης δημοσιονομικήςπροσαρμογής» μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, του «παγώματος τηςεπίθεσης» αντί της ριζικής βελτίωσης της θέσης των εργαζόμενων, θα οδηγήσεισε  ήττες, αναδιπλώσεις, και τελικά θαδιαψεύσει την ελπίδα του λαού.

Γι’ αυτό και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παλέψειώστε σε όλη αυτή την πορεία  τοκίνημα  να έχει την πρωτοβουλία τωνκινήσεων. Να παραμείνει στο δρόμο. Να βαθύνει την οργάνωση και την κινητοποίησήτου. Να μη γυρίσει «στον καναπέ». Με διαδηλώσεις, απεργίες και κινητοποιήσεις.Με καταλήψεις εργοστασίων και δημοσίων οργανισμών. Με μαχητική ανάκτηση τωνγειτονιών από τις φασιστικές συμμορίες. Με επιβολή – με τη δύναμη του κινήματος– μορφών εργατικού και λαϊκού ελέγχου από τώρα.


ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΓΗΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Αυτή είναι η θέση και η πρόταση τηςΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν είναι προεκλογική υπόσχεση, αλλά δέσμευση για δράση. Γιατίξέρουμε ότι ζούμε μέρες ιστορικές, μέρες που η ελπίδα ξαναγυρνάει στους απόκάτω και ο φόβος στους από πάνω. Αυτή η ελπίδα δεν θέλουμε να ηττηθεί αλλά νανικήσει. Για να ανοίξουν δρόμοι ανατροπής και χειραφέτησης.

Και γι’ αυτό πρέπει σήμερα ναστηριχτεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η δύναμη που δεν ταλαντεύεται ανάμεσα στην«επαναδιαπραγμάτευση» και την καταγγελία των Μνημονίων και της δανειακήςσύμβασης. Που αναδεικνύει καθαρά την ανάγκη της ρήξης με το ευρώ και την ΕΕ.Που επιμένει στην κοινή δράση της αριστεράς, μέσα στους αγώνες. Που ήταν στοδρόμο του αγώνα όλη την προηγούμενη περίοδο και θα είναι εκεί, στην απεργία,την κατάληψη, τη συνέλευση και την επομένη των εκλογών, όποια και εάν είναι ηκυβέρνηση.