Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Αδήριτη ανάγκη η ρήξη με το «σύστημα ΝΔ»

Πλήθος αναλύσεων και εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ κατά τη διάρκεια των ημερών των διερευνητικών εντολών. Τεράστια ηττοπάθεια από πολλούς υποστηρικτές της ΝΔ αλλά και κομματικούς καρεκλοκένταυρους. Ήταν οι ίδιοι που δεν θεωρούσαν αντίπαλο την Αριστερά, αλλά μόνο το ΠΑΣΟΚ και τις διαρροές δεξιότερα.
Είναι το εδώ και δεκαετίες «σύστημα της ΝΔ» που απέφυγε επιμελώς και επί χρόνια να αντιπαρατεθεί ιδεολογικά με την Αριστερά, που περίμενε τη σειρά του να πάρει μια μυρωδιά εξουσίας, που έραβε κοστουμάκια και διαγωνιζόταν σε συστημικότητα το κυρίαρχο «σύστημα ΠΑΣΟΚ».

Αυτοί ήταν με το Μνημόνιο πριν αυτό εφευρεθεί, πριν το φέρει ο ΓΑΠ περιχαρής από το Καστελόριζο . Όταν διαφοροποιήθηκε η ΝΔ από την προσφυγή στο ΔΝΤ και την πρώτη δανειακή σύμβαση, διαλαλούσαν χαμηλόφωνα την αντίθεση τους. Όταν υπό το βάρος των δυσμενέστατων διεθνών εξελίξεων και με το «κούρεμα του χρέους» να μοιάζει ελκυστικό, ο Α. Σαμαράς πήρε την εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να «μπει στο κάδρο», το «σύστημα ΝΔ» και πάλι δεν υπεραμύνθηκαν των θέσεων του κόμματος: ψιθύριζαν ότι «δικαιώθηκαν» δύο χρόνια μετά…

Σε σαφή διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή, έχτιζε πολιτικές λυκοφιλίες και έριχνε γέφυρες προς κάθε κατεύθυνση στα ΜΜΕ.

Ο στόχος της πρωτιάς και της αυτοδυναμίας της ΝΔ ήταν δευτερεύων. Η πολιτική τους επιβίωση ήταν, είναι και θα είναι η μόνη τους επιδίωξη. Η «πύρρειος» νίκη της ΝΔ, θεωρούν ότι είναι «κομμένη και ραμμένη» στις επιδιώξεις τους…

Ενδεικτική της πολιτικής τους φιλοσοφίας, είναι η έμμεση- και σε μία περίπτωση άμεση- αμφισβήτηση του Α. Σαμαρά. Έτσι ερμήνευσαν το αποτέλεσμα. Ότι φταίει η ηγεσία της ΝΔ και η οποία πρέπει να αλλάξει. Θέλουν έναν «πατερούλη» που θα τους διαβεβαιώνει για το πόσο σημαντικοί είναι.

Το πρόβλημα όμως ήταν και είναι όσοι δεν έχουν αντιληφθεί τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που επέφερε το Μνημόνιο, όσοι δεν είδαν τη φτωχοποίηση ευρύτερων στρωμάτων, όσοι πολιτεύονται με όρους της δεκαετίας του ’90.

Με όλους αυτούς που εκπροσωπούν τη μεταπολιτευτική πολιτική αντίληψη της ΝΔ ο Α. Σαμαράς οφείλει να συγκρουστεί. Το απέφυγε και μάλλον αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος του κατά το προηγούμενο διάστημα.

Η ΝΔ δεν είναι ελκυστικό πολιτικό προϊόν, ειδικά στο Λεκανοπέδιο.

Ο Α. Σαμαράς ζήτησε από τους ψηφοφόρους την ανανέωση. Αυτή δεν κατέστη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες. Τώρα, υπό την προοπτική των νέων εκλογών με λίστα, έχει την ευχέρεια των αλλαγών σε πρόσωπα. Εδικά στις Περιφέρειες όπου το ποσοστό της ΝΔ υπολείπεται του πανελλαδικού της ποσοστού, είναι σαφές ότι χρειάζονται άνθρωποι, που να σηματοδοτούν την αλλαγή, το διαφορετικό ύφος και ήθος, τη διαφορετική ματιά στα πολιτικά πράγματα.
Πλέον η ρήξη με το «σύστημα της ΝΔ» και η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της είναι αδήριτη ανάγκη. Χωρίς αυτή, η οποιαδήποτε πολιτική πλατφόρμα θα πέσει στο κενό.
Το κάθε πολιτικό πρόγραμμα, χρειάζεται και τους κατάλληλους «αποστόλους»…