Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Δημήτρης Κατσιπανέλης : Μηνύματα θετικής ψήφου από όλο το Noμό και διάφορους πολιτικούς χώρους



(Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας Δημήτρη Κατσιπανέλη που δόθηκε στην εφημερίδα Τοπική Φωνή Πρέβεζας  και στο δημοσιογράφο Άρη Τσελίκο)


Κύριε Κατσιπανέλη, είστε άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα από τη θέση του Αντιδημάρχου Πρέβεζας και εκδότης της Εφημερίδας το Βήμα της Πρέβεζας,

γνωρίζετε καλά την άποψη της κοινής γνώμης για τους πολιτικούς, και δεδομένης της τραγικής κατάστασης που οδήγησε τη Χώρα τα τελευταία δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ακολούθησε, ήταν μεγάλη απόφαση να κατεβείτε υποψήφιος σ’ αυτές τις εκλογές;


Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου σαφώς χρεώνεται λάθη και παραλείψεις, όμως η τραγική κατάσταση της χώρας δεν προέκυψε το 2010, αλλά είναι αποτέλεσμα των τεράστιων ελλειμμάτων που συσσώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή και βεβαίως ενός στρεβλού μοντέλου διαχείρισης δεκαετιών. Απέναντι στην πιο βαθιά κρίση της χώρας μετά την μεταπολίτευση μπορεί κανείς να διαλέξει την αποστασιοποίηση, τη φυγή ή την άγονη κριτική.  Δεν μου ταιριάζει καμία από τις παραπάνω στάσεις διότι η επαγγελματική και η συνδικαλιστική μου εμπειρία, η ενασχόληση  με τα κοινά και η αγωνία  να δώσουμε συλλογικά αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματά των πολιτών, όπως μέσα και από το χώρο της Αυτοδιοίκησης που υπηρετώ, δίνουν μια ευκαιρία, να  διεκδικήσουμε  ένα νέο  δρόμο, διαφορετικό, χωρίς αυτά που μας πληγώνουν, χωρίς να μας βαραίνει το παρελθόν άλλων και να παλέψουμε γι΄ αυτά που πιστεύουμε και επιθυμούμε να αλλάξουμε. Ήταν, λοιπόν, μια πρόκληση στην οποία ανταποκρίθηκα, όταν αποδέχτηκα την ετεροπρόταση για την υποψηφιότητά μου.


Την ώρα που το «επιχειρείν» στην Πρέβεζα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και τα λουκέτα πληθαίνουν καθημερινά, άλλωστε, και εσείς με την εφημερίδα, διαπιστώνετε την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Τι θα πείτε σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Για ποιο λόγο να σας ψηφίσουν;


‘Όλα αυτά που περιγράφεις, είναι αποτελέσματα  της πολιτικής, ηθικής και της κοινωνικής κατάρρευσης που προηγήθηκε. Το παραμύθι του υπερκαταναλωτισμού, του εύκολου πλουτισμού και τις ψευδεπίγραφης ευδαιμονίας που για πάνω από 10 χρόνια λειτούργησε στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως το «έγκλημα» ήταν συλλογικό. Βεβαίως η λανθασμένη διαχείριση, οι καθυστερήσεις, η ατολμία,  η έλλειψη αποτελεσματικότητας και άδικες οριζόντιες εφαρμογές των μέτρων, ήταν το κερασάκι σε αυτή την «αμαρτωλή τούρτα».


Το θέμα είναι, «τι κάνουμε τώρα;» Ή θα ανακυκλώνουμε αυτές τις λογικές και θα ψηφίσουμε με διάθεση να τιμωρήσουμε ή θα εμπιστευθούμε αυτούς που με σχέδιο μας το ζητούν. Η σταθερότητα της οικονομίας πρέπει να έχει βάση στην ίδια την κοινωνία που παράγει, απασχολείται, καταναλώνει και δημιουργεί και οι πολίτες  πρέπει να νιώθουν ότι το κράτος τους αντιμετωπίζει δίκαια και ισότιμα.


Η ανάπτυξη δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που προϋποθέτουν ρευστότητα, τη δυνατότητα να πέσει χρήμα στην αγορά.


Πρέπει να προχωρήσουμε σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, να διατηρήσουμε τα όρια χρηματοδότησης  για  τις φερέγγυες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα κεφαλαίου κίνησης, να αλλάξουν οι κανόνες του  Τειρεσία, να στηριχτούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αποδεσμευτούν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ που κολλάνε στην κοινοτική γραφειοκρατία, γιατί πίσω από κάθε μεγάλο έργο υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν και η απασχόληση που δημιουργείται είναι εξαιρετικά σημαντική.


Η άμεση απόδοση των οφειλών του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, η μείωση του ΦΠΑ σε κάθε αγορά που αφορά επένδυση, αποτελούν πρακτικά μέτρα που άμεσα μπορούν να εφαρμοστούν.


Ταυτόχρονα χαμηλόμισθοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, όχι μόνο δεν μπορούν να σηκώνουν άλλο βάρη, αλλά απαιτείται η σταδιακή ελάφρυνσή τους, με την εισαγωγή της πλήρους ηλεκτρονικής διασταύρωσης, ώστε επιτέλους να παταχθεί η φοροδιαφυγή.


Στην εποχή του μνημονίου και του προγράμματος στήριξης και της δανειακής σύμβασης, υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής, υπάρχουν περιθώρια επιλογών με ιδεολογικό και ηθικό χρώμα.





Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Πρέβεζας είναι πολλά. Δύο χρόνια τώρα, εσείς ο ίδιος από το μετερίζι του Αντιδημάρχου έχετε πει επανειλημμένα ότι το Κεντρικό Κράτος μειώνει συνεχώς τους πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα να υπάρχει παρατεταμένη στασιμότητα σε όλους τους αναπτυξιακούς τομείς. Τι θα διεκδικήσετε σε περίπτωση που εκλεγείτε;





Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημαίνει   τοπική ανάπτυξη,  τοπική απασχόληση και  κοινωνική προστασία. Αντλώντας από την εμπειρία που έχει αποκτηθεί κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων χωρά  σίγουρα πολλές βελτιώσεις. Ένας Δήμος με σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες μπορεί να προκύψει από την εξασφάλιση της πραγματικής οικονομικής αυτοτέλειας, την ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών του, τη χρηματοδότηση έργων .


 Πράγματι, τα προβλήματα του Νομού μας είναι πολλά. Η δεκαετία του 21ου αιώνα στο νομό μας είναι ενδεικτική της απουσίας στρατηγικής, σπατάλης πόρων, κακοδιαχείρισης και ασυνεννοησίας.


Μετά τη ζεύξη του Ακτίου και την κατασκευή του νέου Αεροδρομίου δεν υπήρξαν έργα στρατηγικής υποδομής στο νομό μας.


Μετά την ίδρυση των ΤΕΙ και τη δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων, δεν υπήρξε καμία άλλη πολιτική επέκτασης και ενίσχυσής τους.


Η βιομηχανική περιοχή, όπως και το λιμάνι της Πρέβεζας βυθίστηκαν στην παρακμή.


Μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας ο νομός μας δυστυχώς δεν κατάφερε να φτιάξει ένα κάθετο άξονα. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο, να θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη  δυο ώρες από τα Γιάννενα και για να φτάσουμε στα Γιάννενα από την Πρέβεζα, μιάμιση ώρα.


Η Ιόνια οδός έχει σταματήσει και η Αμβρακία κατασκευάζεται μεν, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.


Η μελέτη σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό στην Καμπή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, μάλιστα τελευταία στιγμή επιχειρήθηκε να αλλάξει η χάραξή της.


Το οδικό δίκτυο στο νομό είναι ακόμη σε πολύ άσχημη κατάσταση με αποτέλεσμα να χάνονται στο βωμό της ασφάλτου ανθρώπινες ζωές.


 Το Νοσοκομείο  - παρ όλο που κάποιοι πάλεψαν γι΄αυτό - παρέμεινε ένα όνειρο θερινής νυκτός.


Το ίδιο διάστημα, γειτονικοί νομοί πέτυχαν σημαντικά αναπτυξιακά έργα για την ανάπτυξή τους. Η γειτονική μας Λευκάδα διαθέτει σύγχρονη μαρίνα, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική  ανάπτυξη και από την οποία ο δήμος εισπράττει 1.200.000 ευρώ το χρόνο.


Σύγχρονο διοικητήριο 5.000 τετραγωνικά μέτρα από το οποίο οι υπηρεσίες γλίτωσαν από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενοίκια το χρόνο.


Νέο νοσοκομείο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πρόσφατα δημοπρατήθηκε.


Μελέτη για Νέα υποθαλάσσια είσοδο και άλλα πολλά μεγάλα και μικρά έργα.


Σήμερα, ο Νομός μας δεν έχει Διοικητήριο, δεν έχει Μαρίνα, τα στρατόπεδα παρέμειναν χώροι εγκατάλειψης, χωρίς η πολιτεία να έχει τη βούληση να τα παραχωρήσει στους πολίτες, ενώ οι Δήμοι σχοινοβατούν με τεράστια ελλείμματα, χωρίς οικονομική αυτοτέλεια. Όσο για τα ταλαιπωρημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μια προεκλογική καραμέλα.


Οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Πολίτες, Φορείς, Περιφερερειακοί Σμβουλοι, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχης, και Βουλευτές να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να πάρουμε αποφάσεις. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συναντούν τις ανάγκες των πολιτών, να προβάλλουμε το τοπικό μας αποτύπωμα  σε σχέση με τον τουρισμό, τα τοπικά μας προϊόντα, την τοπική μας ιστορία και τον πολιτισμό, να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη που θέλουμε για τον τόπο μας και είμαι σίγουρος πως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα πετύχουμε.


Ο Επαρχιακός Τύπος οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Τι θα προτείνει ο Δημήτρης Κατσιπανέλης, αν εκλεγεί για τη σωτηρία του Επαρχιακού Τύπου από το λουκέτο;


Ο Επαρχιακός Τύπος εδώ και καιρό, αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς την λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητά του, αλλά και ως προς τη θεσμική του θωράκιση.


Σήμερα είναι αναγκαία η ανάληψη μιας σειράς κοινών πρωτοβουλιών που θα έχουν στόχο τη θωράκιση και ανάπτυξη του Περιφερειακού Τύπου μέσα από δράσεις που θα κατοχυρώνουν τη βιωσιμότητα των εφημερίδων όπως η διατήρηση της υποχρεωτικότητας στη δημοσίευση των ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών, η εξόφληση των οφειλών προς τις επιχειρήσεις Τύπου από κρατικούς οργανισμούς, φορείς Αυτοδιοίκησης κ.λ.π., η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης,  η άρση της κατάργησης της ταχυδρομικής ατέλειας στην αποστολή εφημερίδων και περιοδικών.


Θα πρέπει να απαιτήσουμε από τη νέα κυβέρνηση συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του Περιφερειακού Τύπου με την προϋπόθεση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.


Και με την ευκαιρία, πόσο αισιόδοξος είστε για την εκλογή σας και πού στηρίζετε την αισιοδοξία σας;


 Τα μηνύματα συμπαράστασης, στήριξης και θετικής ψήφου που καθημερινά παίρνω από την επαφή μου με τους πολίτες σε όλο το Νομό είναι πολλά και προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους.


 Οι αρχές μου και η στερεή και σταθερή σχέση που έχω χτίσει, με τον κάθε πολίτη, μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, αλλά και  σαν Αντιδήμαρχος Πρέβεζας, μου επιβάλουν να υπηρετήσω την πολιτική με όρους συνέπειας, εντιμότητας, ειλικρίνειας και αποτελεσματικότητας.


Ταυτόχρονα, η επιθυμία μου να δω την Πρέβεζα να κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και τους συμπατριώτες μου να ευημερούν, με υποχρέωσε να είμαι παρών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, για να μετατρέψουμε την οργή σε δύναμη Νέας Αλλαγής, για να διεκδικήσουμε ρεαλιστικές λύσεις και μέσα από την κοινή δράση ευθύνης, να διασφαλίσουμε ελπιδοφόρες προοπτικές για τον τόπο μας.


Δεν είμαι πολιτικός καριέρας, ούτε κατεβαίνω στις εκλογές της 6ης Μαΐου, σαν τέτοιος.


Δεν ήμουν ποτέ καρεκλοκένταυρος και κρατικοδίαιτος, ούτε έρχομαι σαν διάττοντας αστέρας που στα δύσκολα εξαφανίστηκε ή θα εξαφανισθεί.


Ήμουν και παραμένω ενεργός πολίτης. Όλα αυτά τα χρόνια, έχω μάθει να κοιτάω τους συμπολίτες μου στα μάτια.