Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΠΟΛΗ


Το εθνικό  διαδημοτικό  δίκτυο υγιών πόλεων -  προαγωγής  υγείας  (ΕΔΔΥΠΠΥ) στην παρούσα εθνική φάση οικονομικής αβεβαιότητας

Ο Δήμος Πρέβεζας μαζί με πολλούς άλλους δήμους της χώρας αντιπροσωπεύτηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 στην τακτική συνάντηση εργασίας του Εθνικού  διαδημοτικού  δικτύου υγιών πόλεων -  προαγωγής  υγείας  (ΕΔΔΥΠΠΥ) που έλαβε χώρα στο Δημαρχείου του Μαρουσιού. Την πόλη μας και τη δημοτική περιφέρειά της εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ρέντζος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο».


Για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων, μεταξύ των οποίων πολλοί γιατροί-αυτοδιοικητικοί, δοσμένοι με πάθος στο ιδεώδες της υγιούς πόλης, ανέδειξαν την «κουλτούρα κοινότητας» που πρέπει να διέπει κάθε προσπάθεια για υπηρέτηση του ιδεώδους αυτού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ιδιαίτερη αυτή κοινωνική και «συντροφική» πτυχή προβλήθηκε στο μέρος της ημερίδας όπου παρουσιάστηκαν από αρχιτέκτονες και εκπαιδευτικούς επιτυχημένες παρεμβάσεις ανάπλασης σχολικών αυλών και κτιρίων που έγιναν με συμμετοχή των παιδιών και της γειτονιάς. Καυτηριάστηκε  μάλιστα, σε «πηγαδάκι» του διαλείμματος, πρόταση που έχει γίνει να ανοίξουν οι σχολικές αυλές και να χρησιμοποιούνται για πάρκινγκ αφού «τα πιο πολλά σχολεία λειτουργούν μόνο πέντε ώρες το 24ωρο σαν εκπαιδευτήρια»!

Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία σε νυν και πρώην στελέχη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) των Ηνωμένων Εθνών όπου υπάγεται το Δίκτυο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνουν τοποθετήσεις και τηλε-παρεμβάσεις με κέντρο των ιδεών τους το «τι πρέπει να γίνει σήμερα στις πόλεις της Ελλάδας, με τα πεινασμένα παιδιά, την αύξηση των αυτοκτονιών, την εκτιμώμενη  μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, την αναμενόμενη αύξηση της παιδικής θνησιμότητας» και την …αύξηση του γκράφιτι στους τοίχους. Δεν είναι καθόλου περίεργο πως σε γειτονιές με μουτζουρωμένους τοίχους οι άνθρωποι έχουν κατά 50% περισσότερο σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας αφού οι περιοχές αυτές των πόλεων δεν έχουν την απαιτούμενη επίβλεψη, ασφάλεια και αγάπη για το δημόσιο χώρο τους. Αυτό ενθαρρύνει τις καταστροφές και αποθαρρύνει την έξοδο και τους περιπάτους. Είναι βέβαιο πως και στην πόλη μας, η ανεξέλεγκτη διαχείριση του ισχυρού αυτοκινητικού της «στόλου» έχει κάποια ανάλογα αποτελέσματα. Και ο άνθρωπος στο αυτοκίνητο χάνει και ο πεζός αποθαρρύνεται να βγει και να «σουλατσάρει».  

Στη συνάντηση επισημάνθηκε πως για να υπηρετηθεί απρόσκοπτα η υγιής πόλη και ο πληθυσμός της χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, ευρεία πολιτική συναίνεση, συγκρότηση μιας δημοτικής συντονιστικής επιτροπής με διατομεακό χαρακτήρα και υπηρεσιακή υποστήριξη (από δημοτικούς υπαλλήλους), καθώς και -ποιος δεν το ξέρει;- εξασφάλιση πόρων. Μερικά επακόλουθα βήματα, τέτοια όπως η κατάρτιση μιας «ταυτότητας» (προφίλ) που να απεικονίζει όλα τα στοιχεία δημογραφίας, υγείας/νόσου και ανισότητας στα στρώματα του πληθυσμού και τις γειτονιές (ή τους καλλικρατικούς οικισμούς) μαζί με ένα σχέδιο δράσης και την απαραίτητη κοινωνική συμμετοχή ενδέχεται να εξασφαλίσουν ευοίωνες προοπτικές.

Στην παρούσα εθνική φάση οικονομικής αβεβαιότητας, υποστηρίχθηκε πως μια προσέγγιση που θα έχει χαρακτήρες ευρύτητας για αξιοποίηση των πραγματικών δυνάμεων και δυνατοτήτων που υπάρχουν στο εσωτερικό της κοινωνίας (assets- based approach) μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα.

Για την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που έχει μια καθολική εικόνα που αγκαλιάζει πληθυσμούς, λαούς και ηπείρους, τα ιδεώδη για «υψηλά επίπεδα υγείας και χαμηλά επίπεδα νόσου», που είναι πάντα το ζητούμενο, και όχι απλά η μηχανική αποκατάσταση της βεβαρημένης υγείας, θεωρούνται αποτέλεσμα πολλών άλλων παραγόντων τέτοιων όπως το καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, η ποιότητα στέγης και στέγασης, η λαϊκή συμμετοχή σε αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία, η αμοιβαία κοινωνική υποστήριξη χωρίς εκμετάλλευση, η πρόσβαση σε πεδία εμπειριών και επικοινωνίας, η ποικιλία και η καινοτομία στην οικονομία, η επαφή με τον πολιτισμό ως παρόν και παρελθόν και το άριστο επίπεδο επαρκούς δημόσιας υγείας και εύκολα προσβάσιμων υπηρεσιών φροντίδας της. 

Η Πρέβεζα μπορεί να εκφράσει τη θετική της σχέση με τα ιδεώδη προαγωγής  υγείας οργανώνοντας δράσεις για την Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου 2012) που είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία και προτείνοντας συμμετοχές υπαλλήλων στο επιδοτούμενο σεμινάριο που θα γίνει στα Γιάννινα τον Αύγουστο (με δηλώσεις συμμετοχής που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου, τηλ. 210-7222727).



Γιάννης Ρέντζος,

Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»