Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Επιστροφή στο νερόμυλο λόγω κρίσης


Περισσότερα από 150 χρόνια ζωής μετρά ο παραδοσιακός Νερόμυλος στο χωριό Άγιος Γεώργιος Φιλιππιάδας, δίπλα από τις πηγές Λούρου και πολύ κοντά σε ένα ξεχωριστό μνημείο, το ρωμαϊκό υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης.
Ο νερόμυλος και οι νεροτριβές, που λειτουργεί σήμερα ο Λευτέρης Ρίζος με τους τρεις γιούς του καταφέρνουν ακόμη και επιβιώνουν, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη και των νεότερων που εμπιστεύονται την ποιότητα της παράδοσης, είτε στην καθημερινή διατροφή είτε στην καθαριότητα.
Μάλιστα, αυτή την εποχή της κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, οι πελάτες αυξάνονται και προέρχονται από ολόκληρη της Ήπειρο.
Ο νερόμυλος χτίστηκε το 1832 και ανήκει, μαζί με τις νεροτριβές και το κατάστημα που πρόσφατα ανακαινίστηκε, στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου, που το μισθώνει σε ιδιώτες. Μετά από 40 χρόνια οι εγκαταστάσεις «άλλαξαν χέρια» και ο κ. Ρίζος ευελπιστεί στο να μετατραπεί η περιοχή όχι μόνο σε ένα χώρο εξυπηρέτησης, αλλά και σε ένα πόλο έλξης επισκεπτών.
Εξάλλου ήδη από την περασμένη χρονιά, δεκάδες σχολεία από ολόκληρη τη χώρα επισκέφθηκαν το νερόμυλο και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του.
«Τα καθαρά νερά και η μεγάλη ποσότητα, που υδρεύει την Άρτα, την Πρέβεζα και την Λευκάδα, είναι ο λόγος που μας εμπιστεύονται», σημείωσε ο κ. Ρίζος.
«Ξαναζωντανεύει» το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο
Μετά από αρκετά χρόνια εγκατάλειψης, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο έχει καθαριστεί από την άγρια βλάστηση που το περιέβαλε και προκαλεί το βλέμμα των ντόπιων και επισκεπτών.
Σύντομα μάλιστα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο που κατασκευάστηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό-Αύγουστο (1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.) για την εξασφάλιση της ύδρευσης της νέας πόλης, θα αναδειχθεί και θα αναπλαστεί.
Το υπουργείο Πολιτισμού, πριν λίγες ημέρες, ενέκρινε την μελέτη για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ, με χρονική διάρκεια περίπου 35 μηνών και θα εκτελεστεί από τη ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η μελέτη προβλέπει την υλοποίηση έργων έρευνας, ανάδειξης και ανάπλασης σε πέντε επιμέρους επιλεγμένες θέσεις του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.
Η πρόταση ανάδειξης έχει ως πυρήνα τη σύνδεση του υδραγωγείου με τα υπόλοιπα μνημεία του νομού, καθώς και τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητάς του.
Για τον λόγο αυτό έχουν επιλεχθεί ώστε να αναδειχθούν και να λειτουργήσουν ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι πέντε αντιπροσωπευτικά τμήματα σε όλο το μήκος του μνημείου. Οι θέσεις αυτές επιλέχθηκαν με κριτήριο την κατάστασή τους, την τυπολογία του αγωγού, τη γειτνίαση με οικισμούς, την εύκολη πρόσβαση και τη σύνδεσή τους με άλλα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία