από την εφημερίδα "ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ"
Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζει το στολίδι του Δήμου Πρέβεζας, το χαρακτηριζόμενο - πριν δύο χρόνια- ως ‘κύτταρο πολιτισμού', Πολιτιστικό Κέντρο , η γνωστή στους περισσότερους συμπολίτες Όαση.
Ο Κινηματογράφος των αδελφών Μπίτσιου και Ζήση που ξεκίνησαν το 1991 με την προσπάθεια της τότε Δημοτικής Αρχής και της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, που σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού της Πρέβεζας, δυστυχώς έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην μοίρα του.
Το μεγαλύτερο μέρος των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Πρέβεζας έχουν για φέτος ως κύριο χώρο προβολής την αίθουσα Νικόλαος Κονεμένος του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας. Παρά ταύτα οι εικόνες που αντικρίσαμε την περασμένη Παρασκευή, στην εκδήλωση για την Απελευθέρωσης της Πρέβεζας, έδειξαν άλλη μία φορά την πλήρη αδιαφορία των αρμοδίων.
Την ημέρα της εκδήλωσης για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης μας, παρατηρήσαμε ότι κάποιες ταμπέλες με αναρτημένες φωτογραφίες από την Απελευθέρωση, «έκρυβαν» διακριτικά την είσοδο προς τις τουαλέτες του κέντρου, εμποδίζοντας έτσι τους επισκέπτες να περάσουν.
Περάσαμε το «εμπόδιο» και κατεβήκαμε στον υπόγειο χώρο του Κέντρου και αντικρίσαμε λιμνάζοντα νερά ύψους τουλάχιστον τεσσάρων πόντων να έχουν πλημμυρίσει ολόκληρο κατά μήκος τον διάδρομο. Νερό το οποίο σκέπαζε την είσοδο στις τουαλέτες, την είσοδο στο ασανσέρ αλλά και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με καλωδιώσεις (άκρως επικίνδυνο).
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νερά είναι συγκεντρωμένα στο υπόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου, τουλάχιστον δύο εβδομάδες, δηλαδή από την τελευταία βροχόπτωση. Έτσι το πολιτιστικό κέντρο Πρέβεζας διαθέτει μία μόνο τουαλέτα στον δεύτερο όροφο του κέντρου, αφού οι τουαλέτες του υπογείου έχουν «καταργηθεί» λόγω πλημμύρας.
Θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον ανελκυστήρα του κέντρου, δυστυχώς όμως ήταν εκτός λειτουργίας και σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται εκτός λειτουργίας τουλάχιστον δώδεκα μήνες, διότι η Δημοτική Αρχή δεν πληρώνει τις εργασίες που απαιτούνται για την συντήρηση του ανελκυστήρα.
Επισκεφθήκαμε τον δεύτερο όροφο του κέντρου, τον εξώστη. Στα πίσω καθίσματα όπως πληροφορηθήκαμε, λίγες μέρες νωρίτερα, έσταζαν νερά πάνω στα καθίσματα, ενώ τα σημάδια από την υγρασία ήταν φανερά δια γυμνού οφθαλμού.
Δεν θα αναφερθώ δε στο θέμα των κλιματιστικών, που οι περισσότεροι εξ ημών ζήσαμε το καλοκαίρι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του γνωστού σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα και τα οποία δεν λειτουργούν ακόμη.
Όσο για τον φωτισμό του κέντρου, μετρήσαμε περισσότερες από οκτώ λάμπες οι οποίες παραμένουν καμένες χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για αντικατάσταση, όχι μόνο πάνω από τα καθίσματα αλλά και επί σκηνής.
Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κ. Κορωναίο ο οποίος τόνισε ότι γνωρίζει το θέμα και όπως είπε οφείλεται σε υπόγεια ύδατα τα οποία λόγω βροχοπτώσεων ανεβαίνουν και πλημμυρίζουν το υπόγειο της Όασης.
Σύμφωνα με καταγγελίες, τα νερά στο υπόγειο της Όασης εμφανίστηκαν πριν δύο εβδομάδες και ως σήμερα έχει γίνει καμία ενέργεια άντλησης, παρότι η Δημοτική Αρχή είναι ενημερωμένη.
Επίσης εδώ και μήνες δεν υπάρχουν σε κανένα πολιτιστικό χώρο της Πρέβεζας καθαρίστριες ενώ οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν βασικά υλικά για να μπορέσουν να εργαστούν, όπως καλωδιώσεις κ.α.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης η Θεοφάνειος Αίθουσα, καθώς δεν πραγματοποιείται καμία εργασία συντήρησης της αίθουσας με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να γίνονται στο σκοτάδι αφού τα περισσότερα φώτα είναι καμένα, αλλά και η αίθουσα στην Δημοτική Αγορά η οποία από τα 80 καθίσματα που διαθέτει, μόνο τα 30 μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω φθοράς των υπολοίπων.
Αλήθεια πόσο κοστίζει η άντληση υδάτων, η αντικατάσταση των λαμπτήρων, η καθαριότητα και γενικότερα μια απλή συντήρηση των κτιρίων;
Σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο Δήμος Πρέβεζας;;
Πόσα χρήματα τελικά χρειάζονται να δώσει η Δημοτική Αρχή για φώτα, νερά και ασανσέρ;
Μήπως θα πρέπει οι πολίτες να προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες, όπως έρανοι κτλ, για να συνεχίσουμε να έχουμε πολιτιστικούς χώρους στην πόλη;