Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Λαική Συνέλευση Πολιτών Πρέβεζας: Κριτική για τα "κακώς κείμενα" της πόλης

Η αγωνία μας που βαθμιαία γίνεται αγανάκτηση βασίζεται στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Της ζωής τόσο της δικής μας όσο και κύρια των παιδιών μας. Της ζωής μας που καθημερινά πια διαπιστώνουμε ότι απειλείται και συρρικνώνεται.
Η δήθεν αποφασιστικότητα, που εξέφρασαν προφορικά ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο και η Τροχαία για την προστασία της
πόλης, ιδιαίτερα του ιστορικού κέντρου της, στην κοινή σύσκεψή τους με φορείς της πόλης μας εξανεμίστηκε σύντομα.
Η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και η Τροχαία δείχνουν λειτουργική ανικανότητα και φυσικά δεν τηρούν ούτε τα ελάχιστα νόμιμα. Οι μπάρες για τα οχήματα τροφοδοσίας δεν κλείνουν, οι κάθετες προσβάσεις στην αγορά δεν κλείνουν, τα φορτηγά που μπαίνουν και καταστρέφουν τον πεζόδρομο δεν ελέγχονται. Ταυτόχρονα τα δίτροχα ή και ΙΧ κυκλοφορούν όλες τις ώρες ελεύθερα στον πεζόδρομο σε βάρος των πεζών,
Τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων στους δημόσιους χώρους πληθαίνουν ραγδαία, χρόνο το χρόνο, χωρίς μέτρο, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς πρόνοια για την λειτουργικότητα αλλά και την πυρασφάλεια της πόλης. Η μικρόνοη εισπρακτική λογική επικρατεί της ποιότητας ζωής των κατοίκων, πολύ περισσότερο των ατόμων με αναπηρία, των μητέρων με καροτσάκι , των παιδιών και των γερόντων. Οι πλατείες κι οι πεζόδρομοι έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι παράγκες (πρώην ομπρέλες) στις προσόψεις των κτιρίων τού ιστορικού κέντρου πολλαπλασιάζουν ανεξέλεγκτα τους χώρους της κυρίας χρήσης και αλλοιώνουν την εικόνα αλλά και τη λειτουργικότητα της πόλης.
Η πόλη έχει καταντήσει η πιο βρώμικη πόλη της ευρύτερης περιοχής, αφού τα ζουμιά (στραγγίσματα) από τα κατεστραμμένα απορριμματοφόρα, τους τρύπιους και άχρηστους κάδους κυλάνε καθημερινά στους δρόμους. Οι υγρές αυτές «βόμβες υγείας» των στραγγισμάτων έχουν εξαπλωθεί σ’ όλους, χωρίς εξαίρεση τους δρόμους της πόλης, δημιουργώντας χιλιάδες εστίες μόλυνσης. Από θαύμα δεν άρχισαν να αναπτύσσονται ασθένειες. Οι «υπεύθυνες» υπηρεσίες υγείας αδιαφορούν. Και έρχονται βροχές με τα φρεάτια βουλωμένα !
Εμείς οι πολίτες της συνέλευσης της Πρέβεζας συντασσόμαστε με την κοινή αγωνία που έχει εκφραστεί και από πολιτιστικούς φορείς για την λειτουργία και την ποιότητα του δημόσιου χώρου και της ζωής μας στην πόλη που καθημερινά υποτιμούνται.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε άμεσες παραστάσεις προς τις τοπικές αρχές αλλά και σε κάθε είδους παρέμβαση διεκδικώντας πρώτα και κύρια τη νομιμότητα στην όμορφη μικρή μας πόλη !
Πρέβεζα 17/9/2011