Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Πρέβεζας για την κατάργηση του Κ.Π.Ε. Ζηρού

Η δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού  αποτελεί καρπό πολυετών προσπαθειών πολλών προσώπων και φορέων , προσπαθειών που είχαν την στήριξη και της  Ε.Λ.Μ.Ε του Νομού μας, ώστε να ξεπεραστούν μια σειρά  εμπόδια που καθυστερούσαν την ίδρυσή του. H απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ για αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ Ζηρού Πρέβεζας δύο μόλις χρόνια από τα επίσημα εγκαίνιά του  αποτελεί ένα πλήγμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην περιοχή μας.

Εκείνο όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι η αιτιολογία  της «οργανωτικής ανεπάρκειας» που επικαλείται η σχετική  υπουργική απόφαση για την κατάργηση του Κέντρου.  Αιτιολογία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχει αποκομίσει, τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, από  την πλούσια δράση που ανέπτυξε το Κ.Π.Ε. κατά το διάστημα που της λειτουργίας του.
Το ΚΠΕ Ζηρού (μοναδικό ΚΠΕ στην Πρέβεζα) δεν είχε παρουσιάσει καμία οργανωτική αδυναμία καθώς ήταν πλήρως στελεχωμένο, κτηριακά άρτιο και  ένα από τα πλέον παραγωγικά ΚΠΕ σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο (κατά το τρέχον σχ. έτος εκπαιδεύτηκαν: 2200 μαθ. από 65 σχολεία).
Την ώρα που όλοι επιζητούν την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, η συρρίκνωση των ΚΠΕ μοιάζει μια πράξη παραλογισμού που προφανώς υπηρετεί κοντόφθαλμους σχεδιασμούς εξοικονόμησης δαπανών σε βάρος της αληθινής Παιδείας. Για τον λόγο αυτό καλούμε το Υπουργείο να αλλάξει την απόφαση αυτή που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τις διακηρύξεις περί «πράσινης ανάπτυξης».
Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πρέβεζας
Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας
Απ. Κατσανάκης                                            Αθ. Στράντζαλος