Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Εκπληκτικό Ντοκιμαντέρ: ΕΝΑ «ΑΡΓΟ» ΞΥΠΝΗΜΑ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Το ντοκιμαντέρ των βραβευμένων ευρωπαίων δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών Basil Gelpke και Ray McCormack, καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο εθισμός του πολιτισμού μας στο πετρέλαιο, μας θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη.
Κατατοπιστικό, ευφυές και άκρως ενδιαφέρον, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις επιστημονικές εκτιμήσεις κορυφαίων ειδικών παγκοσμίως, για να καταλήξει στο συνταρακτικό, όσο και εύλογο συμπέρασμα, ότι η σύγχρονη βιομηχανική μας κοινωνία, βασισμένη στο φθηνό και εύκολα διαθέσιμο πετρέλαιο, πρέπει να αναθεωρηθεί και να επανασχεδιασθεί πλήρως.

Πρεσβεύει πως δε χρειάζεται κανείς να καταφύγει σε «θεωρίες συνωμοσίας» για να δει τη σχέση μεταξύ της εμμονής της Αμερικής με τη Μέση Ανατολή και την εθνική ασφάλεια με την απειλή μιας πετρελαϊκής κρίσης. Εκτός αυτού, υποστηρίζουν οι δημιουργοί, η φρενήρης αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, όπως και από τα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, καταδεικνύει πως τα κέντρα έρευνας και εμπορίου, γνωρίζουν ότι επίκειται μια ενεργειακή κρίση η οποία αργά ή γρήγορα θα έρθει.
Διασκευαστικό μα και ενοχλητικά αποκαλυπτικό το ντοκιμαντέρ υπονοεί τι θα ακολουθήσει μιας έλλειψης πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα θέτει ερωτήματα και παρουσιάζει πιθανές λύσεις για ένα από τα πιο περίπλοκα και σημαντικά θέματα της εποχής μας, με άμεσες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

«A Crude Awakening – The Oil Crash» στον πρωτότυπο τίτλο του, το ντοκιμαντέρ έχει διακριθεί σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Σκηνοθεσία: Basuk Gelpke και Ray McCormack
Χρονολογία: 2006
Χώρα: ΗΠΑ
Διάρκεια: 83′


πηγή