Την πολιτική πλατφόρμα του κομματικού σχηματισμού υπό το όνομα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών παρουσίασε την Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση ο επικεφαλής του νέου κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Δημαράς. Εξηγώντας την απόφαση για τη δημιουργία του νέου κόμματος, ο κ. Δημαράς δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμιά κομματολαγνεία. Οι κρίσιμες, όμως, εξελίξεις, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και των πολιτών, η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό μας σύστημα και η ανάγκη για καίριες και ενωτικές πολιτικές δράσεις, χωρίς τις γνωστές, παλαιοκομματικές περιχαρακώσεις, οδήγησαν όλους εμάς στην απόφαση δημιουργίας του νέου πολιτικού κινήματος».
Η πολιτική «προέλευση»
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα στελέχη του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών προέρχονται «από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Κυρίως από το σοσιαλιστικό χώρο, από την ευρύτερη Αριστερά, από κινήσεις ανένταχτων πολιτών, από το πολιτικό Κέντρο, από την πολιτική οικολογία και από κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του συντηρητικού χώρου». Τόνισε δε ότι το πολιτικό κίνημα δημιουργείται «γιατί διαφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, την πολιτική της οικονομικής και κοινωνικής αποδιάρθρωσης. Αλλά διαφωνούμε και με την ανέξοδη αντιμνημονιακή υστερία του τίποτε. Όπως διαφωνούμε και με τα πολιτικάντικα “αντί”, με στόχο το “φύγε εσύ, να έλθω εγώ, για να κάνω τα ίδια”».
Βασικοί στόχοι
Ο κ. Δημαράς σημείωσε ότι «δημιουργούμε ένα νέο πολιτικό κίνημα, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, γιατί πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται μόνο απαλλαγή της χώρας μας από το μνημόνιο. Χρειάζονται ακόμη: αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αναδιαρθρώσεις, νέα παραγωγική δομή, επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, επαναθεώρηση της θέσης της χώρας μας μέσα στην Ε.Ε., την Ευρώπη και τον κόσμο, επανακαθορισμός των θέσεών μας για τα εθνικά μας θέματα». Πρόσθεσε δε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, πιστεύουμε ότι τίθενται και πάλι οι μείζονες αναγκαιότητες για την πατρίδα και το λαό μας: εθνική ανεξαρτησία. Διότι δεν είμαστε ανεξάρτητοι ως χώρα. Λαϊκή κυριαρχία. Διότι την πλήττουν η πολιτικοοικονομική διαπλοκή, η διαφθορά και ο πολιτικός καριερισμός. Κοινωνική δικαιοσύνη. Διότι δεν υπάρχει, ούτε στην Ε.Ε. ούτε στην ελληνική κοινωνία. Και λαϊκή αλληλεγγύη. Κόντρα στην αναζήτηση προσωπικών λύσεων και υπέρ του οργανωμένου μαζικού αγώνα».
Οι κύριες επιδιώξεις
Επίσης, ο κ. Δημαράς παρουσίασε τις κύριες επιδιώξεις του κόμματος, που είναι, μεταξύ άλλων, «απαλλαγή από το μνημόνιο, με αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας, το ταχύτερο, με ευνοϊκούς όρους. Τιμωρία ενόχων για παράνομα δάνεια και σκανδαλώδεις συμβάσεις προμηθειών. Και απαλλαγή από παράνομα χρέη. Ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με ανεξαρτησία των τριών βασικών λειτουργιών του πολιτεύματος. Και κατάργηση του επαγγελματία πολιτικού και του πελατειακού κράτους. Ρεαλιστικό επανακαθορισμό της θέσης μας στην Ε.Ε., την Ευρώπη, τον κόσμο και υπεράσπιση των πάγιων εθνικών μας δικαίων. Σημαντικότατη μείωση της ανεργίας, με κοινωνική εργασία μέγιστου μέρους των ανέργων, μέχρι η ανάπτυξη να ξαναπάρει μπροστά. Καταγγελία της συμφωνίας “Δουβλίνο 2” και ξεκαθάρισμα της λαθρομετανάστευσης, με αποφασιστικά μέτρα, ώστε να έχουμε τόσους νόμιμους μετανάστες όσους αντέχουν η χώρα μας και η οικονομία μας. Αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, με κύρια φροντίδα στον πρωτογενή και εξυγίανση του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα».
Προσβάλλουν το ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Δημαράς ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά εγκατέλειψαν και προσβάλλουν την ιδεολογία του και την ψυχή του, που είναι τα αγνά στελέχη και μέλη του και οι πολίτες που το εμπιστεύθηκαν να κυβερνήσει» και σημειώνοντας ότι «μπορεί ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του να αρκούνται στην αυταρέσκεια, ότι “έσωσαν”, όπως λένε, τη χώρα από τη χρεοκοπία, δεσμεύοντάς την όμως με μνημόνια, που την καταδικάζουν σε διαρκή φτώχεια. Και δεν είχαν ούτε έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση γι’ αυτό».